NACAK GAZETESİ- Fransa’nın Güney Kıbrıs’taki büyükelçisi Isabel Dimon, ülkesinin, AB’nin Doğu Akdeniz’de istikrar sağlanması için daha çok varlık göstermesini ve daha büyük rol oynamasını istediğini söyledi.
Fileleftheros gazetesi, Fransa Cumhurbaşkanlığı’nda Bağımsız Devletler Parlamentoları, Balkanlar ve Türkiye masası şefliğini üstlenmesi teklifini kabul ettiği için Rum tarafında sadece bir yıl büyükelçilik yaptıktan sonra yakında Fransa’ya dönecek olan Dimon’un Rum Haber Ajansı’na (KİPE) verdiği söyleşinin satırbaşlarını aktardı.
Habere göre Isabel Dimon, “Doğu Akdeniz bölgesindeki Fransız askerî varlık nedeninin gerilimlerin düşürülmesi olduğunu” öne sürdü ve yeni makamından Güney Kıbrıs’a ve bölgeye daha çok yardım etmeyi umduğunu söyledi, Ada’dan ayrılacak olması vesilesiyle Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le ve bakanları ile görüşmelerinde bu niyetini de aktardığını anlattı.
“YAPTIRIMLAR AMAÇ DEĞİL ARAÇTIR”
AB’nin Türkiye’ye yaptırım uygulaması ihtimaline değinirken “son aylarda Fransa’nın pozisyonu çok netti. Fransa, AB tarafından kararlaştırılmış bazı araçlar olduğu ve durumdaki gelişmeye göre, bu araçları duruma göre kullanmamız gerektiği görüşündedir” diyen Dimon “yaptırımlar amaç değil araçtır” vurgusunu yaptı.
Fransız savaş gemileri ve savaş uçaklarının Doğu Akdeniz bölgesindeki varlığının gerilimi tırmandırmak maksadı taşımadığını iddia eden Dimon, “Fransa’nın bölgede oynamak istediği rol gerilimi düşürmektir. Gerilimin düşürülebilmesi için, mevcudiyetimizi göstermemiz gerekir. ‘Fransa ve AB mevcuttur, bölgede bir yeri vardır’ı göstermemiz lazım” ifadesini kullandı, şunları ekledi:
“Fransız Deniz Kuvvetleri’nin Doğu Akdeniz, Orta Akdeniz’deki ve BM’nin Libya’ya silah ambargosunun sağlanmasındaki varlığı bölgedeki güvenliği sağlamak içindir. AB’nin bölgede daha çok varlık göstermesini ve daha büyük rol oynamasını istiyoruz.”
Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Temmuz ayı sonunda Paris’i ziyaret ederek Emmanuel Macron ile görüştüğünü hatırlatan Dimon, “Çok olumlu bir görüşmeydi, oradaydım ve başkanlarımızı bu kadar yakın, vizyonlarının ortak ve gelişmelere dair aynı kaygıları, gerilimlerin giderilmesi gerektiği ortak dileğini paylaşıyor görmek çok heyecan vericiydi. Bu zemin üzerinde birlikte çalışacağız” dedi.
“KIBRIS’A ERİŞİMİ”
Dimon, Güney Kıbrıs ile Fransa arasındaki askerî iş birliğine dair bir soruya karşılık, “Kıbrıs coğrafik konumu ile ve istikrar noktası olarak çok önemli bir rol oynuyor. Kıbrıs’a erişimimizin olması, bölgede olduklarında fırkateynlerimizin limanları ziyaret edebilmesi bizim için çok önemli. Şimdi, bölgede sürekli Fransız fırkateynleri var ve bu işbirliği oldukça hassas. Ancak Kıbrıs’a gelenler sadece fırkateynlerimiz değil. Sürekli yaptığımız ve artırmamız da muhtemel olan askerî eğitimler de var” dedi.