DOLAR 32,4518 -0.02%
EURO 34,8197 -0.14%
ALTIN 2.430,48-0,17
BITCOIN 20705420,84%
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Yeni harita hazırlanacak

Yeni harita hazırlanacak

ABONE OL
02 Ekim 2018 12:50
Yeni harita hazırlanacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL

NACAK GAZETESİ-Türk tarafının, Rumların kesin talepte bulunduğu Güzelyurt ve Karpaz için, federal yönetimde özel bölge olmalarını kabul edebileceği ancak bu bölgelerde kalacak Türklere daha fazla hak tanınmasını isteyeceği ileri sürülüyor
Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in New York’ta BM Genel Sekreteri Guterres ile yaptığı görüşmenin ayrıntıları ortaya çıkmaya başladı.

Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın Cenevre’de 7Ocak 2017 tarihinde sunduğu ve daha sonra geri çektiği haritayı yeniden sunmasını müzakerelerin yeniden başlayabilmesi için şart olarak öne sürdü

Anastasiadis, BM Genel sekreteri Guterres ile yaptığı görüşmede “Kıbrıs sorunu konulu uluslararası bir konferansın gerçekleşmesinin şartlarından birinin harita teatisi olduğunu, özlü müzakerelerin başlayabilmesi için harita sunulmasının şart olduğunu” söyledi

Akıncı-Guterres görüşmesinde de harita konusu gündeme gelirken, Guterres’in Akıncı’ya geri çektiği haritayı yeniden sınması gerektiğini söylediği bildirildi

Geçtiğimiz yıl Cenevre’de yapılan Kıbrıs sorunuyla ilgili görüşmelerde Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Türk tarafı adına ilk kez harita sunarken, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis de bazı öneriler sunmuştu. Anastasiadis ilerleyen dönemde sunduğu önerileri geri çekerken, Cumhurbaşkanı Akıncı da sunduğu haritayı geri çektiğini açıklamıştı.
RUM TARAFININ TEPKİSİ
Cumhurbaşkanı Akıncı’nın sunduğu haritayı geri çektiğine açıklamasına Rum tarafı büyük tepki gösterirken, Anastadsiadis, New York’ta yapılacak görüşmeler öncesinde de şu açıklamayı yapmıştı; “Kıbrıs konulu uluslararası bir konferansın gerçekleştirilmesinin şartlarından biri harita teatisidir. Harita teatisi de Cenevre’de Ocak, 2017’de gerçekleşti. Akıncı’nın haritayı geri çektiği andan itibaren ciddi bir durum ortaya çıktı. Özlü müzakerelerin başlayabilmesi için harita sunulması şarttır.”
ANASTASİADİS-GUTERRES GÖRÜŞMESİ
New-York’ta gerçekleşen Anastasiadis-Guterres görüşmesinde de, Anastasiadis “özlü müzakerelerin başlayabilmesi için Akıncı’nın harita sunmasının şart olduğunu” söyledi.
AKINCI-GUTERRES GÖRÜŞMESİ
Guterres, Akıncı ile yaptığı görüşmede harita konusunu gündeme getirdi. Diplomatik kaynaklardan elde edilen güvenilir bilgilere göre de Guterres, Akıncı’dan harita sunmasını istedi.
HARİTALAR
Önümüzdeki günlerde yeni haritaların sunulması beklenirken, değişik senaryolu haritaların hazırlanacağı ve bu yönde çalışmaların başlatılacağı bildirildi. Hazırlanacak olan haritaların tümü de Türk tarafının Rum tarafına vereceği toprakları içeriyor.

ANNAN PLANI

Kıbrıs’ta eş zamanlı olarak 24 Nisan 2004 tarihinde yapılan referandumda Türk tarafının kabul ettiği, Rum tarafının ise “hayır” dediği Annan Planı Annan planı, Türk tarafına yüzde 28 oranında toprak bırakılmasını içeriyordu. Annan Planı’na göre Güzelyurt’un tamamı, Karpaz’ın ise bir bölümü özel statülü bölge olarak belirlenmişti

RUM TARAFI NE İSTİYOR?

Rum tarafı ise şimdi 2 senaryolu bir harita üzerinde duruyor. Buna göre, Güzelyurt ve Kapraz’ın federal bölge olmasını ve neredeyse Mesarya bölgesinin tamamına yakınını istiyor. .

TÜRK TARAFININ TUTUMU
Türk tarafının ise Rumların kesin talepte bulunduğu Güzelyurt ve Karpaz için, federal yönetimde özel bölge olmalarını kabul edebileceği ancak bu bölgelerde kalacak Türklere daha fazla hak tanınmasını isteyeceği ileri sürülüyor.
YENİ HARİTA HAZIRLANACAK

Tarafların New-York’ta , BM genel sekreteri Guterres ile yaptıkları ayrı ayrı görüşmelerde harita konusu gündeme gelirken, Türk tarafının yeni bir harita hazırlayacağı ve bu yönde çalışmaların başlatılacağı öğrenildi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.