NACAK GAZETESİ- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faiz Sucuoğlu’nun “Nisan ayı sonuna kadar herhangi bir işten durdurmanın yürürlüğe konulmayacağını” açıklamasından sonra, bazı kumarhane ve otel sahipleri, çalışanları işten durdurmak ve haklarını ödememek için yeni bir yöntem geliştirdi.
Buna göre de çalışanlara baskı ve tehditle “ödeneksiz izne çıkmak istiyorum” şeklinde eski tarihli evraklar imzalatılıyor. İmzalamak istemeyenlere de “ imzalamazsanız devlet size 1500 TL katkı vermeyecek” yalanı da söyleniyor.
Ülkemizin tanınmış avukatlarından Seyhan Yıldırım ise gazetemize yaptığı açılamada “işverenin çalışanları ödeneksiz izne çıkarma gibi bir hakkı olmadığını” belirtirken , şöyle dedi;
“ KKTC İş Yasası’nda ödeneksiz izin diye bir uygulama yoktur. Yapılmak istenen ödeneksiz izin adı altında çalışanları işten çıkarmak ve tazminat haklarını ödememektir”
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faiz Sucuoğlu’nun “Nisan ayı sonuna kadar herhangi bir işten durdurmanın yürürlüğe konulmayacağını” açıklamasından sonra, bazı kumarhane ve otel sahipleri, çalışanları işten durdurmak ve haklarını vermemek için yeni bir yöntem geliştirdi.
Buna göre de çalışanlara baskı ve tehditle “ödeneksiz izne çıkmak istiyorum” şeklinde eski tarihli evraklar imzalatılıyor. İmzalamak istemeyenlere de “ imzalamazsanız devlet size 1500 TL katkı vermeyecek” yalanı da söyleniyor.
Ülkemiz tanınmış avukatlarından Seyhan Yıldırım, gazetemize bu olayı değerlendirirken, şunları söyledi;
“KKTC İş Yasası’nda ‘ödeneksiz izin’ diye bir uygulama yoktur. Bu ‘ödeneksiz izin’ adı altında çalışanları işten çıkarmaktır. Eğer bireysel ise İş Yasası’nın 12. Maddesi altındaki tazminatların çalışana ödenmesi ve iş aktinde geriye kalan her ay için 1 hafta akit tazminatı ödenmesi gerekir. İşveren, çalışanların n %20’sini işten böylece durduruyor ise İş Yasası’nın 19. Maddesi altındaki tazminatların çalışanlara ödenmesi gerekir.
Üzülerek görmekteyiz ki 22/92 İş Yasası altında işten duran çalışanın başka bir iş bulana kadar hayatını sürdürmesi için çalışana ödenmesi gereken tazminatları ödemeden çalışanları işten durdurmaya çalışan büyük işletmeler ,her gün yeni bir metotlar keşfetmektedir.
Bu evraka bakıldığında sanki çalışan ödeneksiz izin istemektedir gibi bir görüntü ortaya çıkmaktadır ama aslında bu evrak çalışanları tazminat ödemeden isten durdurmak için işverenin hazırlatıp imzalatmaya çalıştığı bir evraktır.
Burada esas bilinmesi gereken çalışanların işverene göre maddi nedenler ve/veya o ay kendisinin ve ailesinin yaşamasını sağlamak için işverendeki maaşını ödenme zarureti içerisinde ve çalışan-işveren sadakati gibi nedenlerle genel olarak var olan çalışan üzerindeki işveren nüfusu işverenler tarafından suistimal edilebilmekte e işveren çalışana makul ve mantıklı birisinin imzalamayacağı evrakları çalışanın iradesini sakatlayarak imzalatma kabiliyetine sahip olmasıdır.”
İşte, çalışanın imzalaması istenilen bu evrak aslında çalışana ‘sana hakkın olan tazminatı ödemeyeceğiz , sen kendin ödeneksiz izin talep ettin’ deme olayıdır.”