NACAK GAZETESİ – AB’nin desteklediği “İki Toplumlu Mağusa İnisiyatifi” adlı örgüt, kapalı Maraş’ın Türk yönetiminde açılmasına karşı çıktı.
Bazı Türkler ile Rumlardan oluşan örgüt, Rum Yönetimi’nin yaptığı açıklamalar gibi açıklama yaparak “kapalı Maraş bölgesinin Birleşmiş Milletler idaresi altında yasal sahiplerine iade edilerek açılmasının Kıbrıs sorunu için bir dönüm noktası olacağını” ileri sürdü
İki Toplumlu Mağusa İnsiyatifi (Bicommunal Famagusta Initiative), 21 Eylül Uluslararası Barış Günü’nde “Mağusa için ortak vizyon” çağrısı yaptı.
İki Toplumlu Mağusa İnsiyatifi’nden yapılan yazılı açıklamada, şehrin rehin tutulmasının son bulması ve tarihte kara bir leke olan hayalet şehrin Mağusa’nın bütüncül parçası olacak şekilde geleceğin Federal Kıbrıs’ı için bir iş birliği zeminine dönüştürülmesi talep edildi.
İnsiyatif, BM ve AB’den “Birleşmiş Milletler idaresi altında Mağusa’nın bütüncül yeniden yapılanma ve yüzleşme süreçlerini yürütmek üzere iki toplumlu ortak bir kurumsal çerçeve oluşturmasını; iki toplum liderlerini ve üç garantör ülkeyi müzakerelere başlamak ve Kıbrıs sorununa nihai çözüm üretmek üzere cesaretlendirmelerini; geleceğin Avrupalı Mağusa şehrinin federal vizyonları üzerinde çalışan sivil toplum örgütlerini ve yurttaş hareketlerini cesaretlendirmeye ve desteklemeye devam etmelerini” istedi.
Açıklamada, Mağusa’nın Kapalı Maraş bölgesi için yapılan, 550 ve 789 numaralı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlar yanında ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına karşın yürütülmekte olan girişimlere dikkat çekmek amacında olunduğu kaydedildi.
Girişimlerin uluslararası hukuka aykırı olmakla birlikte Mağusa’nın iki toplumunun çoğunluğunun dilek ve temennileriyle de çeliştiği belirtildi.
Açıklamada, ortak inançlarının Kapalı Maraş bölgesinin Birleşmiş Milletler idaresi altında yasal sahiplerine iade edilerek açılmasının Kıbrıs sorunu için bir dönüm noktası olacağı kaydedilerek, bölgede gerçekleştirecek yeniden yapılanma süreçlerinin müşterek bir kurumsal çerçeve içinde yürütülmesi için tüm taraflara çağrı yapıldı.
Böylesi bir müşterek çerçevenin oluşturulmasının gelecekte varılacak siyasi anlaşma için itici bir güç olacağı kaydedildi.
İki Toplumlu Mağusa İnsiyatifi’nin, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliğini, Mağusa şehrinin sürdürülebilir geleceğine dair ortak vizyonu aktif olarak desteklemeye davet etmekte olduğu belirtilen açıklamada, İki Toplumlu Mağusa İnsiyatifi üyelerinin şehrin geleceğine dair kapsamlı bir vizyon üzerinde yıllardır çalışmakta olduğu kaydedildi.