* Seçim kararı belirlenmeye çalışılırken CTP’nin araştırma istemesi dikkat çekicidir. Seçim yakındır, alnımız ve göğsümüz açıktır. Halka gidelim, siyasetçinin yargısı halktır, halka gitmekten korkmayın
Cumhuriyet Meclisi’nin dünkü Genel Kurulu’nda CTP milletvekillerinin sunduğu soruşturma önergeleri görüşüldü.
İlk olarak, CTP grubuna bağlı bazı milletvekillerinin birlikte sunmuş olduğu, Başbakan Hüseyin Özgürgün Hakkında Meclis Soruşturması Açılması Önergesi görüşülerek, reddedildi.
ÖZGÜRGÜN
Başbakan Hüseyin Özgürgün, yaptığı konuşmada CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman’ın mahkemedeymiş gibi davrandığını, buranın Meclis olduğunu belirtti.
Özgürgün, yapılan eleştirilerden rahatsızlık duymadığını, eleştiri yapanın kalitesini gösterdiğini, yargılayacak olanın halk olduğunu ifade etti.
Bizim hesap vereceğimiz halktır” diyen Özgürgün, seçimin yakın olduğunu, Erhürman’ın iddialarını halka anlata“bileceğini, en önemli yargı organının halk olduğunu kaydetti.
Özgürgün, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın toplantı yapacağını söyleyerek, Cumhurbaşkanının seçim yasasını imzalayabileceğini veya imzalamayabileceğini ifade etti.
Hakkındaki iddiaları halk önünde konuşmak istediğini dile getiren Özgürgün, seçim kararı belirlenmeye çalışılırken ana muhalefetin araştırma istediğine dikkat çekti.
Özgürgün, “Alnım göğsüm açık. Halka gidelim, siyasetçinin yargısı halktır. Halka gitmekten korkmayın” dedi.
Ana muhalefetin soğuk savaş taktiğini iyi bildiğini söyleyen Özgürgün, Erhürman’ın siyasette emekleme döneminde olduğunu, siyasetin meydanda yapıldığını, halktan takdir almanın önemli olduğunu ifade etti.
Özgürgün, Erhürman’ın hitap tarzını ilk defa Meclis’te gördüğünü, kendisini mahkemede sandığını söyledi.
“Biz Bakanlar Kurulu kararlarını oy birliği ile alıyoruz. Önemli kararlarda hukuki meselelerde Başsavcı da hazır bulunuyor. Görüşü alınıyor. mali konularda da Sayıştay’dan görüş alıyoruz” diyen Özgürgün, söz konusu kararda da Başsavcı görüşü bulunduğunu ifade etti.
Özgürgün, yargıya başvurulabileceğini, buna itirazı olmadığını söyleyerek, tarih ve yıl belirtilmediğine yönelik iddialarla ilgili yargıya gidilebileceğini belirtti.
Konuşmaların ardından soruşturma açılması önergesi 20 kabul 27 ret ile reddedildi.
KEMAL DÜRÜST
Başbakan Hüseyin Özgürgün’le ilgili önergenin reddinin ardından Dürüst hakkındaki oylamadan da 21 kabul, 26 ret oyu çıktı.
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst, yaptığı konuşmada Ercan Havalimanı ile ilgili taraflar mutabık kaldıkça ek sözleşme imzalanabileceğini, sürenin uzatılabileceğini, oluşacak zararın devlet tarafından tazmin edileceğini, bunun sözleşmelere uygun olduğunu söyledi. Dürüst, bunun Başsavcı görüşüyle de onaylandığını belirtti.
Hukuken herhangi bir suç işlenmediğini dile getiren Dürüst, ek sözleşme imzalanıp Bakanlar Kurulu’nda onaylandıktan sonra alınan kararların Başsavcılık’a, Sayıştay’a ve diğer makamlara gönderildiğini söyledi.
Başsavcı’nın Meclis Başkanlığı’na gönderdiği yanıtı okuyan Kemal Dürüst, Hukuk Dairesi’nin Meclis komitesinin bulgularında cezai soruşturmaya yer olmadığı görüşünü verdiğini dile getirdi.
Dürüst, “Geçitkale Havalimanı’na elektrik direkleri dikerek, ülkeyi tek havalimanına mahkum eden hangi hükümetti? diye sordu.
Dört yıl süre uzatılması konusuna değinen Dürüst, yaşanan sorunların neticesinde bu uzatmanın yapıldığını kaydetti.
Dürüst, sözleşmenin uzatılmasının devleti zarara uğratmadığını, devletin kayba değil kazancına olduğunu, sonuçta 7 kat büyük bir havalimanı inşa edileceğini belirtti.
Dürüst, “Ülke daha büyük bir havalimanını hak ediyor. Yaptığımız çalışmalar neticesinde devlet zarara uğratılmadı” dedi.
CTP’nin KTHY’yi devraldığı dönemlerde kurumun borç miktarının arttığını söyleyen Dürüst, bu konuyu da gündeme getirmek istediğini belirtti.
Konuşmaların ardından önerge, 21 kabul, 26 oyla reddedildi.
Toplantıda daha sonra Tahsin Ertuğruloğlu hakkında soruşturma açılması önergesinin ön görüşmesine geçildi.
ERTUĞRULOĞLU
Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu Hakkında Meclis Soruşturması Açılması Önergesi görüşülerek reddedildi.
ERTUĞRULOĞLU
Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu da, yaptığı konuşmada, konunun ne zaman nasıl başladığının unutulduğunu, konunun Ombudsman’ın kendisini hedef alan bir açıklamasıyla gündeme geldiğini anımsattı.
Kendisinin neyin ne olduğunu defalarca anlattığını belirten Ertuğruloğlu, mükellefiyetin kendisinin iddia ettiği şekilde var olup olmadığının tartışıldığını kaydetti.
“Ercan konusunun ‘sözde’ değerlendirildiğini ve hala doğruya gidilmediğini” söyleyen Ertuğruloğlu, Ercan İhale şartnamesinde yer alan bazı maddeleri anımsattı.
Ercan konusunda gerçekler saptanmadan, konunun değerlendirilemeyeceğini ve kimin hatalı olduğunun belirlenemeyeceğini ifade eden Ertuğruloğlu, 2 ödeme konusunda devletin hiçbir mükellefiyeti olmadığını kaydetti.
“Nasıl olur da denetleyecek olan, denetlenecek olanın tazminatını öder” bunun hala tartışıldığını ifade eden Ertuğruloğlu, bu sözleşmenin burada hazırlanmadığını anımsattı.
Devletin 1 kuruş bile ödeme mükellefiyeti olmadığını, 3 şirketten teklif aldıklarını, ihaleye çıkıldığını ancak bunun Merkezi İhale Komisyonu aracılığıyla olmadığını anlatan Ertuğruloğlu, 400 bin doların devletin mükellefiyeti olmadığını yineledi.
Ertuğruloğlu, devleti zarara uğratmadığını ve tüm suçları reddettiğini vurguladı.
Konuşmalar ardından oylamaya geçildi ve Tahsin Ertuğruloğlu hakkında Meclis’te Soruşturması Açılması Önergesi, oy çokluğuyla reddedildi.
GÜNDEM
25 Kasım 2024SPOR
25 Kasım 2024GÜNDEM
25 Kasım 2024SPOR
25 Kasım 2024SPOR
25 Kasım 2024GÜNDEM
25 Kasım 2024GÜNDEM
25 Kasım 2024