DOLAR 34,2921 0.16%
EURO 37,1878 0.04%
ALTIN 3.007,39-0,13
BITCOIN 23359231,22%
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Özyiğit; Türk askeri gitmeli

Özyiğit; Türk askeri gitmeli

ABONE OL
19 Ocak 2018 00:39
Özyiğit; Türk askeri gitmeli
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhurbaşkanı Akıncı’nın ruhani liderliğini yaptığı TDP’nin Genel Başkanı Özyiğit’in  Rum tarafında yaptığı konuşma ortaya çıktı.

 

“Birleşik Bir Kıbrıs Konferansı”nda konuşan Özyiğit,  “Kıbrıs’ın yeniden birleştirilmesi gerektiğini” söylerken, şöyle dedi; “TDP’nin temel hedefi adanın askersizleştirilmesidir. Çözümün parametreleri  tek egemenliği, tek kimliği ve uluslararası tek vatandaşlığı içeren federasyondur”

AB, ABD ve emperyalist güçler ile Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis de “Kıbrıs’ın askersizleştirilmesi” gerektiğini söylerken,  “askersizleştirme”  adı altında Türkiye’nin garantörlüğünün kaldırılması ve Türk askerinin Kıbrıs’tan uzaklaştırılması hedefleniyor

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit’in, Sosyal Reform Derneği ve Avrupa Komisyonu Kıbrıs Temsilciliği tarafından Güney Lefkoşa’da 14 Ocak 206  akşam, AB Evi’nde düzenlenen “Birleşik  Bir Kıbrıs Mümkündür” adlı konferansta yaptığı konuşma ortaya çıktı. Özyiğit yaptığı bu konuşmada, çözümün parametrelerinin iki bölgeli, iki toplumlu, siyasal eşitliğe dayalı, tek egemenliği, tek kimliği ve uluslararası tek vatandaşlığı içeren federasyon olduğuna işaret etti ve müzakerelerde taraflar arasındaki farklılıkların üzerine cesaretle gidilmesi gerektiğini ifade etti.

Özyiğit, “Özellikle yetkilerin devredildiği ortak federal yapı doğru kurgulanmalı, parça devletçiklere de geleceği birlikte kurma perspektifini verecek şekilde, politika ve hedefleri oluşturma misyonu verilmeli. Bu son derece önemlidir, çünkü geleceği artık birlikte şekillendirmemiz gerekmektedir” dedi.

“Birleşik Bir Kıbrıs Mümkündür” başlıklı konferansta Özyiğit, çözümsüz geçen her günün tüm Kıbrıslıların zararına olduğunu, temel amacın Kıbrıs’ın yeniden birleştirilmesi olması gerektiğini belirterek, “Kıbrıslılar olarak önümüzdeki tarihi fırsatı iyi değerlendirirsek, evet, Birleşik bir Kıbrıs mümkündür” diye konuştu.

Adanın yeniden birleştirilmesi için, her iki tarafın da geçmişten dersler çıkarması gerektiğini,  1960’ta olduğu gibi anlaşmadan 3 yıl sonra bozulmayacak bir yapı oluşturulması gerektiğini belirten Özyiğit, bugüne kadar yapılan müzakerelerde istenilen sonuca varılamamasını Kıbrıslıların bugüne kadar “idareyi ele alamamasına” bağladı.

ASKERSİZLEŞTİRME

Karşılıklı güvenin tesis edilmesi için belirli bir sürenin gerektiğini, bazı koruyucu tedbirlerin de alınmasının zorunlu olduğunu ifade eden Özyiğit, “TDP’nin temel hedefi adanın askersizleştirilmesidir. Buna İngiliz Üsleri de dahildir. Ancak buna giderken güven ortamının tesis edilmesi çok önemlidir. Bunun için de zamana ihtiyacımız vardır. Karşılıklı olarak güven ortamının tesis edilmesi mutlaka bir süre beklenmelidir. Kıbrıslı Rum dostlarımız da bunu anlayışla karşılamalıdır” dedi.

 

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r