Mavroyannis: İçerisinde bulunduğumuz dönem hayati öneme sahiptir. Bu sefer sezon sonundan söz ediyoruz. Uzatmaları oynuyoruz. Gecikmeleri oynuyoruz.
Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis, Kıbrıs sorununda kelimenin tam anlamıyla uzatmaların oynanmakta olduğunu söyledi.
Fileleftheros’un haberine göre Mavroyannis, dün “Aktiv” isimli yayın kuruluşuna yaptığı açıklamada, içerisinde bulunulan zamanın hayati önemde olduğuna işaret ederek, “kelimenin tam anlamıyla uzatmaları oynuyoruz. Bu bataklık yaz sonrasında da devam ederse müzakerelerin devamı zor olur” dedi.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in 16 Nisan’da gerçekleştirecekleri yemeğin “müzakerenin parçası olmadığını, şartlı da olmadığını” söyleyen Mavroyannis, “yemek, Kıbrıs sorununda hangi noktada bulunduğumuzu ve nereye gideceğimizi görmek içindir” diye konuştu.
Mavroyannis, Rum Yönetiminin yemekten beklentilerinin ne olduğu ve müzakerelerin yeniden başlamasını tetikleyip tetikleyemeyeceği sorulduğunda, “hedef, müzakerelerin devamı için yolun açılmasıdır. Şu anda var olan olumsuz havanın değişmesini ve Kıbrıs Türk tarafından daha iyi bazı uygulamalar bekliyoruz” dedi, şunları ekledi:
“İçerisinde bulunduğumuz dönem hayati öneme sahiptir. Bu sefer sezon sonundan söz ediyoruz. Uzatmaları oynuyoruz. Gecikmeleri oynuyoruz. Bu küçük pencere de kapanırsa prosedürü nasıl hayatta tutabiliriz bilemiyorum.”
Kıbrıs Türk tarafının 16 Nisan’daki yemeği “enerji konusunu gündeme getirmek ve birlikte karar verilmesi talebini gündeme getirmek için kullanabileceğini” yazan gazete, bu konu iletildiğinde Mavroyannis’in verdiği cevabı şöyle aktardı:
“Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) meselelerinin Deniz Hukuku’na tabi olacağı, doğal kaynakların federal yetkide olacağı ve devlet gelirlerinin bir bölümünün belirli bir süre Kıbrıs Türk oluşturucu devletçiğinin kalkınmasını takviye edeceğine Talat-Hristofyas zamanında karar verildi.
1-Kıbrıs BM Deniz Hukuku Sözleşmesi’nin tarafı olmaya devam edecek ve deniz bölgeleriyle ilgili bütün meseleler BM’nin Deniz Hukuku Sözleşmesi tahtında düzenlenecek.
2-Ülkenin, hidrokarbonlar da dahil bütün doğal kaynakları federal kaynaklardır, dolayısıyla Kıbrıs’ın herhangi bir kaynağından edinilecek herhangi bir gelir federal devlete gidecek.
3-Çözümden sonra kurulacak Kıbrıs Türk oluşturucu devleti Kıbrıs Rum oluşturucu devletinin Gayrı Safi Yurtiçi Hasılası’nın yüzde 85’ine ulaşana kadar veya 13 yıllık dönem için devlet gelirlerinin yüzde 6’sı altyapı ve kalkınma maksatlarıyla kullanılacak, bu yüzde 6’nın 5/6’sı Kıbrıs Türk oluşturucu devletine gidecek.
Yukarıda sayılanlara, Başkan Anastasiadis’in inisiyatifi ile hidrokarbonlardan edinilecek (değerlendirilir ve gelir elde edilirse) gelirlerin bir kısmının aktarılacağı bir devlet fonu kurulmasıyla ilgili yeni bir ek yapılıyor. Bu milli fon, gerek yönetimi gerek gelecek nesillerin iyiliği için kullanılacak kaynaklarının yönetimi açısından bütün emniyet supaplarını içeren Norveç modelinde yönetilecek.”
GÜNDEM
27 Kasım 2024SPOR
27 Kasım 2024GÜNDEM
27 Kasım 2024SPOR
27 Kasım 2024SPOR
27 Kasım 2024GÜNDEM
27 Kasım 2024GÜNDEM
27 Kasım 2024