DOLAR 32,4549 -0.11%
EURO 34,8501 -0.5%
ALTIN 2.439,480,15
BITCOIN %
Lefkoşa
°

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

‘ 100 Objede Türk-İslam Bilim Tarihi Sergisi’nin açılışı gerçekleştirildi
  • Kıbrıs Volkan
  • Ekonomi
  • ‘ 100 Objede Türk-İslam Bilim Tarihi Sergisi’nin açılışı gerçekleştirildi

‘ 100 Objede Türk-İslam Bilim Tarihi Sergisi’nin açılışı gerçekleştirildi

ABONE OL
15 Kasım 2021 21:13
‘ 100 Objede Türk-İslam Bilim Tarihi Sergisi’nin açılışı gerçekleştirildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

 

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 38’nci kuruluş yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde ‘100 Objede Türk-İslam Bilim Tarihi Sergisi‘ açıldı.

 

​​​​​​​Tarihi Bedesten’de gerçekleştirilen etkinliğin açılış konuşmasını yapan Vakıflar İdaresi Genel Müdürü İbrahim Benter, Kıbrıs’ta kurulan 2200 vakfın adada 450 yıldır din, dil, ırk ayrımı yapmadan insanlığa hizmet verdiğini söyledi.

100 Objede Türk-İslam Bilim Tarihi Sergisi’’nin Kıbrıs Türk tarihinin en kapsamlı sergisi olduğuna işaret eden Benter, sergilenen eşyaların tamamamen bilim temalı olduğunu kaydetti.

Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay da Türkler’in Kıbrıs’ta 450 yıllık vakıflara sahip olduğunu belirterek, “Bu adada kimin gerçek sahip kimin azınlık olduğunu herkes görmeli” dedi.

 

Oktay, dünya medeniyetinin altın sayfalarını oluşturan Türk-İslam bilim ve teknoloji tarihinin Lefkoşa’da hayat bulduğunu belirterek, “Geçmişi anlayarak geleceği anlamlandırmak yönünde çok zengin bir içeriğe sahip olan sergi vesilesiyle gelin asırlar ötesine, bilim tarihimize bir keşfe çıkalım. Bu ada da 450 yıllık bir tarihi geçmişimiz var.” ifadelerini kullandı.

Geçmişin tecrübelerinden ders ve ihtişamından cesaret alarak istikbale odaklanıldığını vurgulayan Oktay, “Geçmişte nasıl bilime ve ilerlemeye öncülük ettiysek bugün de çığır açan teknolojilerde lider ülke olmak için çalışıyoruz.” dedi.

Oktay, İstanbul’da gerçekleşen Türk Devletleri Teşkilatı Zirvesi’nde de yenilikçilik alanında işbirliği yönünde ortak mutabakat oluştuğunu dile getirerek, bu yol haritasına Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin de dahil olacağını söyledi.

Oktay, dijital dünya ve inovasyonun, KKTC’nin maruz bırakıldığı ambargoları hiçe saymak için pek çok fırsat sunduğunu belirterek, “Sizler bilim ve teknoloji sahasında atılımlar yaptıkça ambargolar birer birer anlamsız hale gelecek ve KKTC dünyaya açılacaktır. Serginin, Kıbrıs Türkü gençlerimize ve çocuklarımıza bu yönde ilham kaynağı olacağına yürekten inanıyorum” dedi.

 

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da Türk ecdadının bilim ve ilimde ne kadar öncü olduğunun bu sergi sayesinde bir kez daha teyid edildiğini belirtyerek, hedeflerinin tarihi iyi bilerek gençlerin önünü açmak olduğunu söyledi.

KKTC’de bilime ve ilime yapılan yatırımların ortada olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Tatar, Cumhuriyet Bayramı vesilesiyle gerçekleştirilen açılış ve lansmanların bunun ispatı olduğunu kaydetti.

Tatar, bilime yatırım yaparken ekonomik koşulların iyileştirilmesi ve gençlerin önünün açılması yönünde çalışmalar da yapıyoruz” dedi.

Konuşmaların ardından gerçekleştirilen yarışmalara dereceye giren öğrencilere de ödülleri takdim edildi.

Ardından 100 Objede Türk İslam Bilim Tarihi Sergisi’nin açılışı gerçekleştirildi.BRT

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.