DOLAR 32,3341 0.24%
EURO 35,0914 -0.12%
ALTIN 2.298,930,95
BITCOIN 22857151,16%
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

“2019 kolay bir yıl olmayacak”

“2019 kolay bir yıl olmayacak”

ABONE OL
02 Ekim 2018 09:49
“2019 kolay bir yıl olmayacak”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

NACAK GAZETESİ- Yeni yasama yılı başladı. Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu temmuzda başlayan tatilin ardından ilk toplantısını yaptı.
Saat 10.30’da Cumhuriyet Meclisi Başkan Vekili, Meclis Başkan Yardımcısı Zorlu Töre başkanlığında başlayan toplantıyı, Cumhurbaşkanı’na vekalet eden Meclis Başkanı Teberrüken Uluçay, Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, 3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Sayıştay Başkanı Osman Korahan, Kamu Hizmeti Komisyonu Başkanı Kamil Kayral, Başsavcı Vekili Ersoy Ölçter, eski parlamenterler ve aralarında bazı kurum müdürlerinin de bulunduğu konuklar izledi.
Genel Kurul’da ilk olarak Meclis Faaliyet Raporu okundu. Daha sonra Başbakan Tufan Erhürman söz aldı.
ERHÜRMAN
Meclis ve hükümet olarak sıkıntılı bir dönemden geçildiğini belirten Erhürman, bu dönemin sona ermesine ilişkin işaretlerin oluşmasının umut verici olduğunu ancak kesin bir biçimde bu dönem geride bırakıldı demek konusunda tereddütleri olduğunu söyledi.
TL’nin değer kaybına işaret eden Erhürman, bunun nasıl bir dönemden geçildiğini göstermeye yeterli olduğunu belirtti.
Türkiye de, KKTC de TL kullandığı halde ilk 8 aylık enflasyon oranlarına bakıldığında bu etkinin iki ülkede farklı şekilde yansıdığının görülebileceğini anlatan Erhürman, TC’de 12.29 olarak gerçekleşen enflasyonun, KKTC’de 24.29 olarak gerçekleştiğini kaydetti.
Bu bağlamda ekonomideki kırılganlığı ortadan kaldırmak için çalışmanın önemine işaret eden Erhürman, dövizdeki artışın KKTC’yi TC’ye göre daha fazla etkilediğini belirtti.
ELEKTRİK ZAMMI
Erhürman, elektrikte zam yapmamak için çalışırken büyük güçlüklerle karşı karşıya kaldıklarını anlattı.
Erhürman bütçenin geçmesinin gecikmesinin yarattığı sıkıntılara da işaret etti.
Tünelin ucunda ışık görünmedi sözlerine işaret eden Başbakan Erhürman, o günlerde yaşanan durumu hatırlattı.
Turizm sektöründe çalışan KKTC vatandaşı sayıları hakkında bilgi veren Erhürman, istihdam açısından hiç arzu edilen bir noktada olunmadığını dile getirdi.
“İSTİHDAM SEFERBERLİĞİ”
Erhürman yeni bir istihdam seferberliği başlatılmasına ihtiyaç olduğunu söyledi.
7-8 aylık dönemde karamsar bir tablo olduğunu ancak yapılması gerekenlerin bilindiğini anlatan Erhürman, herşeyden önce işsizlik oranını azaltacak hamlelere başladıklarını anlattı.
Bunlar içerisinde rekabet edebilir üretim anlayışını devreye sokmanın son derece önemli olduğunu dile getiren Başbakan Erhürman, bu noktada bunun “yabancı öğrenci istihdamı” şeklinde olmaması gerektiğini anlattı.
Eğitim konusunda köklü değişikliklere ihtiyaç olduğunu anlatan Erhürman, ara eleman eksiğini kapatmak için gerekenlerin yapılması, mezun fazlalığı olan bölümlere verilen bursların gözden geçirilmesi, teknoparklar kurulması gibi çalışmalar yürütüleceğini belirtti.
Erhürman, kayıt dışılığın ortadan kaldırılması için yapılması gerekenler olduğunu dile getirdi.
“2019 YILI”
Hasar tespit çalışmalarının 2019’un çok kolay bir yıl olmayacağını gösterdiğini dile getiren Erhürman, ekonominin ihtiyaç duyduğu yasalaştırma çalışmalarının hızlı şekilde hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.