DOLAR 32,3814 -0.13%
EURO 34,7037 -0.31%
ALTIN 2.405,26-1,21
BITCOIN 20455611,18%
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Av. Fuat VEZİROĞLU;   BİR DAVANIN SERENCAMI (XV)

Av. Fuat VEZİROĞLU; BİR DAVANIN SERENCAMI (XV)

ABONE OL
18 Aralık 2019 09:55
Av. Fuat VEZİROĞLU;   BİR DAVANIN SERENCAMI (XV)
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Akıncı tarafından kanunsuz olarak soruşturma memuru görevi verilen Hakkı Önen 4 Ekim 2016 tarihinde YÖDAK Başkanı Gökçekuş’a bir yazı gönderdi. Bu yazı bir ithamname niteliğindedir, Gökçekuş’a yönelik 6 adet suçlama içermektedir. Oysa bir disiplin işleminde soruşturma memuru atamak yasal olsa bile soruşturma memurunun ilgili kişiyi itham yetkisi yoktur. Tek yetkisi ifade alıp bunları merciine göndermekten ibarettir.
***
Bu 6 adet itham netice itibarıyla özetle şu suçlamalardan oluşmaktadır:
1) YÖDAK Başkanlığı görev icaplarına uymayan ve görev onuru ile bağdaşmayan bir davranışta bulunduğunuz izlenimi yaratılmıştır.
2) YÖDAK üye ve başkanlığı icaplarına uymayan ve görev onuruyla bağdaşmayan bir davranışta bulunduğunuz izlenimi yaratılmıştır.
3) YÖDAK üyesi ve başkanı sıfatıyla akademik hukuk, teamül ve etik kurallarına aykırı davranışlarda bulunduğunuz izlenimi yaratılmıştır.
4) Görev icaplarına etik olarak uymayarak YÖDAK üyesi sıfatınızın gerektirdiği şekilde tarafsız kalmanız gerekirken adı geçen üniversitenin aşikâr surette reklâmını yapmış olduğunuz gözlemlenmektedir.
5) Yasanın başkana yüklediği görevden kaçındığınız ve/veya görev icaplarına uymadığınıza dair ciddi izlenim verilmektedir.
6) Başkanlık görev, icap ve ehliyetine uygun olmayan ve/veya basiretli bir idareciden beklenmeyen olumsuz idari davranışlarda bulunduğunuz izlenimi vermektesiniz.
***
YÖDAK Başkanı Gökçekuş buna karşılık Hakkı Önen’e yazılı bir cevap iletti ve hakkındaki bütün suçlamaları reddetti. Böyle bir durumda bu ithamların doğruluğunu ısbat etmek ithamı yapanlara aitti. Bunun için de yasa gereği Gökçekuş’a savunma hakkı tanınması iktiza ediyordu. Bu hak tanınmadı. Tanıkların ifadeleri Gökçekuş’a verilmediği gibi, Gökçekuş’un veya avukatının tanıkları istintak hakkı da görmezden gelindi.
Daha sonra Akıncı’nın görevden alma kararı üzerine iş mahkemeye intikal etti. Mahkemede de bu ithamlar öne sürülmüş ve ısbat edilmiş değildir.
Sonuç ise malûmdur. Gökçekuş hakkında yapılan bütün işlemler kanunsuz olduğundan Akıncı’nın görevden alma kararı mahkemece iptal edilmiştir.
***
Şimdi sıkı durun.
Hakkında suçlamalar yapıldığı zaman Prof. Dr. Hüseyin Gökçekuş YÖDAK Başkanı idi.
Akıncı da Hakkı Önen’e bir yazı göndererek YÖDAK Başkanı Gökçekuş’u Başkan sıfatıyla yaptığı işlemlerin soruşturulmasını istedi.
Haklı veya haksız, eğer Hakkı Önen’in soruşturma memurluğu yasal olsaydı, yapılması gereken de buydu.
Oysa Hakkı Önen bu arada Gökçekuş’un Başkanlık dönemiyle yetinmeyerek YÖDAK üyesi olduğu döneme ait bir olayı da itham konusu yaptı ve Gökçekuş’u bundan dolayı da itham etti, bundan dolayı da aklınca suçlu buldu, bundan dolayı da Akıncı’ya Gökçekuş’un görevden alınmasını önerdi ve Akıncı da hiç soru-sual etmeden, Hakkı Önen’in ithamları hakkında Gökçekuş’a söz hakkı tanımadan, Gökçekuş’u görevden aldı.
***
Belli ki soyadını dikkate alarak Gökçekuş’u tüyleri soyulacak bir kuş zannetmişlerdi. Bir Türk deyimine göre eğer kuşlar familyasından bir kazı yolmak isterseniz bağırtmadan, yani usulüne göre yolmak zorundasınız, oysa Gökçekuş’u, bağırta bağırta yolmak istediler.
Demek istediğim o ki yasa tanımadan, hukuk tanımadan işlem yaptılar.
Yanlış hesap yaptılar.
Yanlış hesaplar Bağdat’tan döner.
Nitekim Akıncı’nın kararı da yalnız Bağdat’tan değil mahkemeden de döndü.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.