DOLAR 32,5969 0.37%
EURO 34,8054 0.19%
ALTIN 2.495,020,44
BITCOIN 20989545,19%
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

AB Yüksek Temsilcisi Borrell;  Kapalı Maraş iade edilmeli

AB Yüksek Temsilcisi Borrell; Kapalı Maraş iade edilmeli

ABONE OL
27 Nisan 2020 08:22
AB Yüksek Temsilcisi Borrell;  Kapalı Maraş iade edilmeli
0

BEĞENDİM

ABONE OL

NACAK GAZETESİ- Fileleftheros gazetesi “Maraş’la İlgili BM Güvenlik Konseyinin 550 Sayılı Kararı Pusula” başlıklı bir haberinde, Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis’e gönderdiği mektubu ifşa etti.
Gazete “elde ettiği bilgilere dayanarak”, AB Yüksek Temsilcisi Borrell’in Rum Dışişleri Bakanı Hristodulidis’e gönderdiği mektup çerçevesinde “BM Güvenlik Konseyinin 550 sayılı kararının, Türkiye’nin kapalı bölge Maraş’ı BM’ye iade etmesine dair yükümlülüğü konusunda Avrupa Birliği (AB) için pusula teşkil ettiğine” dair bir tezi dile getirdiğini iletti.
Gazeteye göre Borrell mektubunda “AB’nin, Ankara’ya, Türkiye’nin Kıbrıs MEB’inde başlattığı yeni tur yasadışı sondajlar ışığında, gerilimi acil olarak düşürmesi gerektiğini işaret etmeye devam edeceğini” de belirtti.
Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis’in Maraş konusunda Borrell’e mektup gönderdiğini ve kapalı bölge Maraş’ın kolonize edileceğine dair Türkler tarafından yapılan açıklamalar ışığında, AB’nin desteğini istediğini yazan gazete, Borrell’in ise bu mektuba 14 Nisan tarihinde yanıt verdiğini belirtti.
Gazeteye göre Borrell mektubunda özetle “Maraş’ın statüsüyle ilgili olarak, Avrupa Birliğine, BM Güvenlik Konseyinin 550 sayılı kararı ve Güvenlik Konseyinin ilgili diğer kararlarının rehberlik etmeye devam edeceğini, aynı zamanda bu gidişata yardımcı olacak her türlü önlemi desteklemeye hazır oldukları” ifadesini kullandı.
Gazeteye göre Borrell mektubunda “Avrupa Birliğinin defalarca, Türkiye’nin Kıbrıs sorununun (dış boyutlar da dahil olmak üzere) çözümüne bağlı kalması ve buna katkıda bulunmasının kritik olduğunu vurguladığını” da ifade etti.
Gazeteye göre Borrell bu çerçevede Hristodulidis’e “AB’nin bu mesajı iletmeye ve Türkiye’ye, müzakerelerin en kısa zamanda yeniden başlamasının mümkün olmasına yardımcı olmak için, acilen gerginliğin azaltılmasının gerektiğini açıklığa kavuşturmaya devam edeceğini” de iletti.
Gazete Borrell’in mektubunun başka bir noktasında “tarafların tümü açısından, BM’nin de desteğiyle, müzakerelerin yeniden başlamasına ilişkin bir yol aranmasının acil olduğuna” işaret ettiğini de ekledi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.