DOLAR 32,5512 0.11%
EURO 34,9266 0.69%
ALTIN 2.434,740,10
BITCOIN %
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

ABD Rum’un yanında   Güney Kıbrıs stratejik ortağımız”

ABD Rum’un yanında Güney Kıbrıs stratejik ortağımız”

ABONE OL
20 Mart 2019 11:39
ABD Rum’un yanında   Güney Kıbrıs stratejik ortağımız”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

NACAK GAZETESİ – ABD’nin Güney Kıbrıs Büyükelçisi Garber yaptığı açıklamada “ Güney Kıbrıs ile ABD’nin Doğu Akdeniz’deki çıkarları giderek daha uyumlu hale geldi. Güney Kıbrıs, kritik bir bölgede ek değere sahip bir dost ve stratejik ortağımızdır” dedi
Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Kıbrıs’taki yeni büyükelçisi Judith Gail Garber’ın, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e dün güven mektubunu sunduğu haber verildi.
Fileleftheros gazetesi “Çıkarların Aynı Hizaya Gelmesi- ABD Anastasiadis-Pompeo Görüşmesi Öncesinde İlk Mesajı Gönderdi” başlıklarıyla manşete çektiği haberinde, Washington ile Lefkoşa Rum kesiminin, ABD ile Rum kesiminin çıkarlarının aynı çizgide olduğuna açık bir şekilde işaret ettiklerini yazdı.
ABD’nin yeni büyükelçisi Garber’in gönderdiği mesajların, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo arasında bugün Kudüs’te yapılacak olan görüşme sırasında söylenebileceklerin habercisi olarak yorumlandığı da belirtildi.
Garber’in ilk açıklamasının, Güney Kıbrıs’ın ABD için stratejik ortak olduğu şeklinde olduğunu yazan gazete, Garber’in dün güven mektubunu sunması sırasında, Güney Kıbrıs ile ABD’nin Doğu Akdeniz’deki çıkarlarının giderek daha uyumlu hale geldiğini, aynı zamanda “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin, kritik bir bölgede ek değere sahip bir dost ve stratejik ortak olduğunu söylediğini iletti.
Birlikte çalışarak ortak alanlarına giren konularda ilerleme sağlamayı sürdürebileceklerini de belirten Garber, Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis ile ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Wess Mitchell arasında geçtiğimiz yıl bir “Niyet Beyanı” imzalanmasıyla, güvenlik alanındaki ikili ortaklık ilişkisinin daha çok derinleşip güçleneceğini de ifade etti.
Ekonomi konusunda ise, ticari ve yatırım ilişkilerini iyileştirebileceklerini, çünkü Rum kesiminin ekonomisini farklılaştırdığını ve bankacılık düzenlemelerini iyileştirdiğini ifade eden Garber, enerji alanındaki yeni keşiflerin büyük umutlar, aynı zamanda beraberinde büyük bir sorumluluk getirdiğini de belirtti.
“ABD’nin, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Münhasır Ekonomik Bölgesi içerisindeki kaynaklarını geliştirme hakkını tanıdığını” da dile getiren Garber, bu kaynakların kapsamlı bir çözüm çerçevesinde iki toplum arasında adil bir şekilde paylaşılması gerektiğine inanmayı sürdürdüklerini ifade etti.
Garber, bu keşiflerin Doğu Akdeniz bölgesinin tamamında büyük bir istikrar ve refaha yol açması aynı zamanda Avrupa’nın enerji arzının farklılaşmasına katkıda bulunması gerektiğini de ifade etti.
Gazeteye göre Garber konuşmasında “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Münhasır Ekonomik Bölgesi içerisindeki egemenlik haklarına” da değindi.
Alithia gazetesi ise “Bölgedeki Çıkarlarımız Aynı Hizada” başlıklı haberinde, Garber’ın güven mektubunu sunması sırasında yaptığı konuşmada, ABD’nin, iki liderin ve BM’nin, Kıbrıs sorununun iki kesimli iki toplumlu federasyon temelinde çözülmesine ilişkin çabalara destek belirttiğini iletti.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.