DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BITCOIN 20810192,44%
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

ABD’nin Lefkoşa Büyükelçisi Garber;   Rumlar önemli bir ortağımızdır

ABD’nin Lefkoşa Büyükelçisi Garber; Rumlar önemli bir ortağımızdır

ABONE OL
03 Eylül 2020 22:49
ABD’nin Lefkoşa Büyükelçisi Garber;   Rumlar önemli bir ortağımızdır
0

BEĞENDİM

ABONE OL

NACAK GAZETESİ- Amerika Birleşik Devletlerinin (ABD) Güney Kıbrıs’a uyguladığı silah ambargosunu kısmen kaldırma kararıyla ilgili açıklamalar, Rum gazetelerinde de geniş yer aldı.
Fileleftheros gazetesi “Siyasi Ağırlığa Sahip Silahlar” başlığıyla manşetten yer verdiği haberinde “ABD’nin kararının Kıbrıs Cumhuriyeti’ni Doğu Akdeniz’de güçlendirdiğini” iddia etti.
ABD’nin Güney Kıbrıs’a uyguladığı silah satışı ambargosunu kısmen kaldırma kararının siyasi öneminin, Rum kesiminin Doğu Akdeniz bölgesindeki rolünü güçlendirmesinde olduğunu öne süren gazete, Washington tarafından alınan ve 1 Ekim’den itibaren yürürlüğe konacak olan kararın, Güney Kıbrıs’a, Doğu Akdeniz’deki egemenlik haklarını icra etmesi açısından hayati öneme sahip sistemler alması fırsatı verdiğini belirtti.
Bahse konu sistemlerin, Rum Yönetiminin yetki alanındaki arama-kurtarma çalışmalarıyla alakalı olduğunu kaydeden gazete, ABD’nin Lefkoşa Büyükelçisi Judith Gail Garber’in konu hakkında düzenlediği basın toplantısında söylediklerine yer verdi.
Güney Kıbrıs’la, sahip oldukları güvenlikle ilgili ilişkiyi ilgilendiren aynı zamanda Doğu Akdeniz bölgesindeki güvenliği artıran bir adım atıldığını ifade eden Garber, Güney Kıbrıs’ı önemli bir ortakları ve Doğu Akdeniz bölgesindeki “kilit faktör” olarak nitelendirdi.
Konunun tartışmalı yönlerinden birinin, Amerikalıların, Rus savaş gemilerinin Güney Kıbrıs’a demirlemesinin sona ermesiyle alakalı olduğunu da kaydeden gazete, Rus gemilerinin Rum limanlarına demirlemeyi sürdürmesine rağmen, Amerikalıların ambargonun kısmen kaldırılmasına ilişkin kararlarında ilerlediklerine işaret etti.
Washington’un Güney Kıbrıs’a yönelik ambargonun kısmen kaldırılması konusunda, geçtiğimiz Salı gününden itibaren Ankara’yı bilgilendirdiğini de yazan gazete, ABD Büyükelçisi Garber’in, basın toplantısında, bahse konu kararın Türkiye’nin aleyhinde olmadığını söylediğini aktardı.
ABD ile Güney Kıbrıs arasında, güvenlikle ilgili ilişkinin gelişmeyi sürdürdüğünü dile getiren, aynı zamanda Güney Kıbrıs’ı önemli bir ortakları ve Doğu Akdeniz bölgesindeki “kilit faktör” olarak nitelendiren ABD Büyükelçisi Garber “ABD Dışişleri Bakanlığının, Dışişleri Bakanı Pompeo’nun öldürücü olmayan silahlarla ilgili ambargonun bir yıllığına kaldırılmasıyla ilgili kararlılığını, ABD’nin milli menfaati lehinde bir şey olarak ilan etmesinin bu çerçeveye dahil olduğunu” da dile getirdi.
Garber, açıklamasında ayrıca, ABD’nin aylardır bu konuda gösterdiği kararlılığın, ülkenin güvenlik konularında Rum tarafıyla artmakta olan ortaklığının bir sonucu olduğunu, aynı zamanda ABD’nin Doğu Akdeniz’i, büyük bir rekabetin geçerli olduğu bir çağda, stratejik önemi artan bir bölge olarak değerlendirdiğini de söyledi.
Garber, Rum Yönetiminin önemli bir ortak olduğunu ve Doğu Akdeniz bölgesindeki istikrarın ileriye götürülmesi için ikili ilişkilerinin derinleşmeyi sürdürmesini umduklarını da sözlerine ekledi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.