DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BITCOIN %
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

“Akdeniz Fırtınası Tatbikatı” başladı

“Akdeniz Fırtınası Tatbikatı” başladı

ABONE OL
07 Eylül 2020 11:14
“Akdeniz Fırtınası Tatbikatı” başladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

NACAK GAZETESİ- Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından yapılan basın duyurusuna göre Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin katılımıyla 06-10 Eylül 2020 tarihleri arasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde “Şehit Yzb.Cengiz TOPEL Akdeniz Fırtınası Tatbikatı” icra edileceği açıklanmıştı.
Her yıl planlı olarak yapılan tatbikat ile Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı arasında karşılıklı eğitim, iş birliği ve birlikte çalışabilirliğin geliştirilmesi amaçlanıyor.
Tatbikat; Türkiye’den Hava, Deniz ve Kara Havacılık unsurlarının da katılımıyla, Birleşik, Müşterek Fiilî Taarruz, Hava Hücum, Muharebe Arama Kurtarma Harekâtı Tatbikatı ve eş zamanlı Tabur Görev Kuvveti Tatbikatları şeklinde icra edilecek.
Tatbikatın başladığını Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay duyurdu. Oktay duyurusunda şu açıklamayı yaptı:
Türk Silahlı Kuvvetlerimiz ile KKTC Güvenlik Komutanlığı’nın katılımıyla gerçekleştirilen “Akdeniz Fırtınası” tatbikatı KKTC’de başlamıştır. Doğu Akdeniz‘de diplomatik çözüm yollarıyla birlikte Ülkemizin ve KKTC’nin güvenlik öncelikleri vazgeçilmezimizdir. Türkiye’yi Antalya Körfezi’ne sıkıştırmaya, Kıbrıs Türk’ünü yok saymaya çalışanlara karşı çelikten irademizin temsili ve Akdeniz’in barış denizi olmasının teminatı olan kahraman askerlerimize muvaffakiyetler diliyorum.
ŞEHİT PİLOT YÜZBAŞI CENGİZ TOPEL
8 Ağustos 1964 tarihinde Rum- Yunan birliklerinin Erneköy’e saldırmasıyla TSK, Kıbrıs’a dörtlü koldan oluşan savaş uçaklarını gönderdi. Dörtlü Kol Komutanı Yüzbaşı Cengiz Topel’in F-100 uçağı yerden aldığı uçaksavar ateşiyle düşürüldü. Uçak alev aldığında tecrübeli pilot Topel, uçaktan paraşütle atlamayı başardı. Lefke’ye yakın olan Peristeronori Köyü’ne inen ve koşarak Lefke’ye yetişmeye çalışan Topel, Rumlar tarafından fark edildi. Topel, Rum askerleri tarafından yakalanıp, Güzelyurt’a götürüldü. Güzelyurt’ta savaş hukukuna göre muamele edilmesi gerekirken Rum askerlerinin ağır işkencesine maruz kaldı ve şehit oldu. Rumların iddiasına göre hastanede tedavi edilirken öldüğü dile getirilse de, aslında durum aksini gösteriyordu. 12 Ağustos’ta Anavatan’a getirilen Kıbrıs davamızın ilk hava harp şehidi Yüzbaşı Cengiz Topel‘in otopsisi Türk ve Danimarkalı doktorlar huzurunda yapılmış ve işkence yapıldığına dair deliller ile rapor tutulmuştu.
Cengiz TOPEL için Kıbrıs’ta, Adana’da, Ankara ve İstanbul’da yapılan törenlerden sonra naaşı 14 Ağustos 1964 tarihinde Edirnekapı Sakızağacı Hava Şehitliği’nde toprağa verilmişti.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.