DOLAR 32,4187 -0.18%
EURO 34,8315 -0.19%
ALTIN 2.498,170,56
BITCOIN 20775810,64%
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Akdeniz’de  sular ısınacak

Akdeniz’de sular ısınacak

ABONE OL
25 Kasım 2017 16:36
Akdeniz’de  sular ısınacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İtalyan ENI şirketi, Rum yönetiminin tek taraflı ilan ettiği “Münhasır Ekonomik Bölge” (MEB) içerisinde peş peşe iki sondaj yapmaya hazırlanıyor. Şu ana kadarkilerin “en kritikleri” diye nitelendirilen sondajların, Rum tarafında yapılacak başkanlık seçimi kampanyalarının tırmandığı dönemde gerçekleşeceğine dikkat çekildi.
Fileleftheros haberi; “ENI’den Hediye-Sondaj… İlk Çabanın Sonuçları Muhtemelen Başkanlık Seçimlerinin İlk ve İkinci Turu Arasında… Özellikle 6’ncı Parsel İçin Türk Meydan Okumaları Bekleniyor” başlık ve spotlarıyla manşete çekti.
ENI CEO’su Claudio Descalsi’nin Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le dünkü görüşmesinde; tarihler, hedefler ve önceliklerin belirlendiğini kaydeden gazeteye göre ENI, ilk sondaja bu yıl sonundan önce, Fransız TOTAL şirketiyle birlikte 6’ncı parseldeki “Kalypso” hedefinde başlayacak. Ardından ikinci sondajı Kogas ile birlikte 3 numaralı parseldeki “Supia” (mürekkepbalığı) hedefinde yapacak. Başarı kaydedilirse üçüncü bir sondaj daha yapılacak.
Haberi iç sayfasında; “‘Kalypso’da Noel Sondajı” başlığıyla iç sayfasında detaylandıran gazete; ENI’nin, TOTAL ile işbirliği yaptığı 6’ncı parseldeki “Kalypso” hedefinde Noel yakınlarında başlamaya hazırlandığı sondajın Ocak sonunda tamamlanacağını, ikinci sondaja Şubat başlarında KOGAS ile işbirliği yaptığı 3’üncü parseldeki “Supia” hedefinde başlayıp Mart ortalarında tamamlamayı planladığını yazdı.
Habere göre; “Saipem 12000” isimli sondaj gemisinin gerçekleştireceği her bir sondaj çalışması 36 gün sürecek. ENI CEO’su Claudio Descalsi, Güney Kıbrıs’a giderek Nikos Anastasiadis’e şirketin önümüzdeki yaklaşık 20 haftayı kapsayan sondaj programı hakkında bilgi verdi. Toplantıya, Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis ve ENI müdürlerinden Luka Bertely de katıldı.
Görüşme sonrasında hem ENI’nin yapacağı iki sondajı açıklayan Lakkotripis, ENI’nin Mısır’da iştirak etmekte olduğu Union Fenosa altyapılarıyla (Dimyat ve deniz altı boru hatları) işbirliği ihtimalinin de görüşüldüğünü, hem aralarındaki görüşmeleri, hem de şirketlerin ticari müzakereleri sürdürmesine karar verildi. Görüşmede ayrıda ENI’nin Doğu Akdeniz’deki enerji olgularındaki başrol oyuncularından biri olması hasebiyle bölgede başarılabilecek başka çalışmalar da masaya yatırıldı.
ENI CEO’su Descalsi ise, 6’ncı parseldeki sondajdan iyimser olduğunu belirterek, şirketin 150 milyon Euro harcadığını, bunun da Kıbrıs’ın ve jeolojisinin perspektifine inancını gösterdiğini söyledi.
Gazete haberin; “‘6’dan Beklentiler Çok Yüksek” başlığıyla ayırdığı haberinde, ENI’nin sondaj planlamasında, bölgede 10 sondaj daha öngörüldüğüne dikkat çekildi ve bunun da, ses tonunun düşük tutulacak olmasına karşın beklentilerin büyük olduğunu gösterdiği kaydedildi.
Saray’daki toplantıda, Türkiye’nin bölgedeki meydan okumaları ve çeşitli düzeylerdeki diplomatik eylemlerin de masaya yatırıldığına dikkat çekilen haberde, 6’ncı parseldeki kritik sondajın da seçim kampanyalarının tırmandığı dönemde yapılacağı olgusunun da ele alındığı belirtilerek, 6’ncı parselin, kampanyaların odağına oturacağına dikkat çekildi.
“KALYPSO”
Politis manşet haberine; “ENI Matkabı ‘Hassas’ 6’ya Giriyor… Seçimlerin Birinci ve İkinci Turu Arasında Kalypso’nun Güzelliğini Öğreneceğiz… Sondaj Türkiye Tarafından Talep Edilmeyen Noktada Olacak… ENI-TOTAL Konsorsiyumunun Seçtiği Kalypso Hedefi Çok Vaatkar” başlık ve spotlarını attı.
Habere göre sondaj, Aralık sonunda (muhtemelen Noel’den 2-3 gün sonra) başlayacak, 3 bin 500 metreye ulaşılacak ve 36 günde tamamlanacak. 6’ncı parselde yapılacak sondajda yatak bulunması ihtimalinin –bütün sondajlarda olduğu gibi- bulunmama (yaklaşık yüzde 30) ihtimalinden daha düşük olduğuna dikkat çekildi.
Rum “MEB”inin, Türkiye’nin hak talebinde bulunduğu batı parsellerinden birinde ilk kez sondaj yapılacağına dikkat çeken gazete, “ancak Kalypso hedefi; 6’ncı parselin, Türkiye’nin kıta sahanlığının parçası olduğunu iddia ettiği kuzey kısmından çok uzakta, güneydoğu ucunda bulunuyor” vurgusunu yaptı.
Gazete, Türkiye’nin 1, 4, 5, 6 ve 7’nci parselleri kendi kıta sahanlığında gördüğüne işaret ederek, “6’ncı Parselin Yanlış Yarısını İstiyorlar” başlığıyla 8 Nisan 2017’de yayımladığı haberi hatırlattı, şunları yazdı:
“Dolayısıyla Türk hükümetine göre Kalypso hedefindeki sondaj, Mısır’ın MEB’indedir. Ancak bu, ENI’nin yatak bulması halinde, Türkiye’nin Kıbrıs Cumhuriyeti’nden Kıbrıslı Türkler! hesabına pay istemesini engellemeyecektir.
Hükümet bu sefer de, Türk gemilerinin gerek MEB içerisinde askeri tatbikatlarla gerek Barbaros’un araştırmaları ile yapacağı tacizlerine karşı çok boyutlu destek almak için diplomatik düzeyde ön hazırlık yapacak.”
Gazete, Rum Enerji Bakanı Lakkotripis’in, Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle enerji konulu temaslarda bulunmak üzere önümüzdeki hafta ABD’ye yapacağı ziyaretin de Rum yönetiminin bu “çok düzeyli destek arama seferberliğine” dahil olduğunu yazdı.
Alithia haberi; “Matkap ‘Kalypso ve Suipa’ya… 2018 MEB’imizde Yeni Hareketlilik ve Peş Peşe Sondajlar Getiriyor… ENI: Kıbrıs’ın Jeolojisinin Perspektiflerine İnandığımız İçin Son Yıllarda 150 Milyon Euro’nun Üzerinde Yatırım Yaptık” başlık ve spotlarıyla aktardı.
Haravgi; “Supya’da Üç Yıl Gecikmeli Sondaj” başlığını kullandı. Gazete, ENI’nin ikinci tur imtiyaz ihalesi kapsamında Rum yönetimi ile yaptığı sözleşme uyarınca 3’üncü parselde sondajı 2016’dan önce yapması gerektiğini yazdı.
Gazete bu arada, AKEL’in ve desteklediği başkan adayı Stavros Malas’ın, Anastasiadis hükümetini “eserler yerine ilanlar için bayram yapmakla” eleştirdiğini kaydetti.

En az 10 karakter gerekli
Tüm Yorumlar (2)


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.