DOLAR 32,4993 0.15%
EURO 34,8216 0.26%
ALTIN 2.488,911,10
BITCOIN 2037716-0,33%
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

AKEL Genel Sekreteri Kiprianu;  Garantiler ve Türk askeri olmamalı

AKEL Genel Sekreteri Kiprianu; Garantiler ve Türk askeri olmamalı

ABONE OL
21 Kasım 2019 08:56
AKEL Genel Sekreteri Kiprianu;  Garantiler ve Türk askeri olmamalı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

NACAK GAZETESİ- AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun son açıklamalarının “kabul edilemez olduğunu” öne sürdü ve “Kıbrıs müzakerelerini yeniden başlatma çabasını zehirlediğini” iddia etti.
Fileleftheros ve diğer gazetelere göre Kiprianu, düzenlediği basın toplantısında, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Crans Montana’da ortaya koyduğu Çerçeve’nin, Çavuşoğlu’nun açıklamasında dile getirdiklerini tatminkâr derecede kapsadığını öne sürdü.
Kiprianu, “Guterres Çerçevesi’nde siyasi eşitlikten de, Kıbrıs Türk toplumunun yönetime etkin katılımından da açıkça söz ediliyor ve ayrıca bir oy hakkı olacağı da açıkça söyleniyor ancak her yerde değil. Dolayısıyla Türkiye, Genel Sekreter’in çerçevesine itirazı varsa bunu açıkça söylesin ve müzakereleri yeniden başlatma çabasında ortaya çıkacak sorunların sorumluluğunu alsın” dedi.
AKEL Genel Sekreteri, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e ise şu sözlerle seslendi:
“Kıbrıslıdırlar, düşüncelerini ve kararlarını yönlendirmesi gereken şey Kıbrıs’ın ve Kıbrıs halkının bütününün çıkarlarıdır. Kendilerini tarihi sorumluluklarını almaya, Berlin’e referans şartlarında sonuca varmamız için işbirliği niyetiyle gitmeye çağırıyoruz. Türkiye engel koymaya devam ederse de, ortaya çıkacak olumsuz sonuçların sorumluluğunu alsın.”
Çavuşoğlu’nun açıklamasından sonra Türkiye’nin çözüm istediğini düşünüp düşünmediği sorulan Kiprianu, “biz, (Türkiye’nin) çözüm isteyip istemediğinin ortaya çıkması için net konuşmaya zorlayacak şekilde davranmalıyız. İstemiyorsa, sorumluluğu o alsın. Ortaya çıkacak muhtemel çıkmaz konusunda işaret edilen biz olmayalım” cevabını verdi.
Gazete ayrıca, AKEL, Türkiye İşçi Partisi ve Kıbrıs Türk Sol Hareket partilerinin kısa süre önce görüştüklerini ve “Garantilerin ve Yabancı Askerlerin Olmadığı Bağımsız ve Birleşik Kıbrıs” başlıklı ve liderler arasındaki müzakerelerin en kısa sürede yeniden başlaması talebinin yer aldığı bir ortak açıklamaya imza attıklarını yazdı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.