DOLAR 32,5164 0.07%
EURO 34,9833 -0.15%
ALTIN 2.436,760,04
BITCOIN %
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Akıncı hala daha federasyon peşinde

Akıncı hala daha federasyon peşinde

ABONE OL
26 Haziran 2020 07:51
Akıncı hala daha federasyon peşinde
0

BEĞENDİM

ABONE OL

NACAK GAZETESİ- Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs Genç TV’de canlı yayınlanan Er Meydanı programına katılarak soruları yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Akıncı, 5 yıllık ilk cumhurbaşkanlığı görev süresini Kıbrıs sorununun çözüm çabaları açısından “Zor bir 5 yıl oldu. Yoğun çabalarla geçen zamanımızın daha fazlasını Kıbrıs sorununun aldığı bir süreç. Zaman zaman Kıbrıs Rum liderle haftada 3 kez bir araya geldiğimiz, 60 yılın ardından ilk kez garantörlerin de dahil olduğu 5’li görüşmenin gerçekleştiği zor, yoğun, yorucu ekip çalışması ile yürütülen bir süreçti” şeklinde değerlendirdi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, 2015’te başlayan sürecin Kıbrıs Türk halkının hak ve çıkarlarının gözetildiği, mümkün olan ve bir Türk tezi olan federasyon hedefiyle çok ayrıntılı çabalar ve uzlaşıların sağlandığı bir dönem olduğuna işaret ederek, siyasi irade eksikliği yüzünden sonuca ulaşılamadığını belirtti. “Niyet ve irade varsa Kıbrıs sorunu bugün de çözülebilir,” diye konuşan Cumhurbaşkanı Akıncı, siyasi irade ve kararlılık gösterilememiş olması nedeniyle çözümün kıyısından dönüldüğünü söyledi.

“YOL BELLİ”
Berlin görüşmesinde hangi yoldan yürüneceği yönünde taşların yeniden yerine oturduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Akıncı, Berlin’de sürecin yeniden rayına konulmasının nedeninin BM zemininden ayrılmama konusundaki kararlılığı olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Akıncı, sözlerine şöyle devam etti:

“Biz dünyadan tanınma isterken, Türkiye takımları ile maç bile yapamadığımızı görmezden gelemeyiz. Federal çözüm olmazsa nereye gideceğiz? Biri bizi tanımıyor, Türkiye tanıyor ama tanımanın gereklerini tam olarak yerine getiremiyor. Kıbrıs Rum tarafını tanımıyor ama tanımamanın gereklerini tam olarak yerine getiremiyor. Dünyanın bizi tanımadığı şartlarda bizim Türkiye’ye olan bağımlılığımız adım adım artmayacak mı? Bunun adına resmen ilhak demeyebilirsiniz. Ekonomik bağımlılığımız giderek daha da artmayacak mı? Nüfus yapımız değişmeyecek mi? Bu süreç adını koymasak da bizi AİHM’nin de adını koyduğu gibi bir alt yönetim olarak yaşamaya itmeyecek mi? Sadece Cumhurbaşkanı olarak değil bir birey olarak da benim gönlüm buna razı değil. Kendi kimliğimiz ve kişiliğimizle federal bir çözümde eşit siyasi haklara sahip, AB içinde yaşamayı öneriyorum. Bunun daha doğru ve tutarlı olduğunu düşünüyorum.”

“BERLİN AÇIKLAMASI”
Cumhurbaşkanı Akıncı pandemi sürecinin Kıbrıs’ta iki toplumun birbirine muhtaç olduğunu somut olarak bir kez daha gösterdiğine işaret ederek iki toplumun bu adada barış ve huzur içinde yaşamanın yolunu bulması gerektiğini vurguladı.

Kıbrıs sorununun, siyasi irade gösterilerek çözülmesi gerektiğini, bunun yolunun Berlin açıklaması ile yeniden açıldığını dile getiren Cumhurbaşkanı Akıncı, “Halk yetkimi yenilerse, önümüzdeki dönemde, pandemi sürecinin dünya genelindeki seyrine göre, Kıbrıs sorunu dünyanın da gündemine gelecek. O gün geldiğinde elde bir Berlin rehberi var. Oradan ilerleyip sonuç alıcı bir irade ve kararlılıkla çözüm sağlamak lazımdır” şeklinde konuştu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.