DOLAR 32,3676 0.14%
EURO 34,9785 -0.3%
ALTIN 2.323,970,21
BITCOIN 22748061,04%
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Akıncı Maraş’ı  Rum’a verdi

Akıncı Maraş’ı Rum’a verdi

ABONE OL
02 Eylül 2019 06:55
Akıncı Maraş’ı  Rum’a verdi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

NACAK GAZETESİ- Rum Sözcü Prodromu: Akıncı, geçtiğimiz dönemde Cenevre ve Crans Montana’da gerçekleştirilen müzakere sırasında, Maraş’ı, Kıbrıs Rum idaresi altında olacak olan bölgeye dâhil eden bir öneri sundu
Fileleftheros gazetesi, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay’ın bir grup gazeteciyle birlikte kapalı bölge Maraş’ı ziyaret etmesini yorumlayan Rum Hükümeti Sözcüsü Prodromos Prodromu ise açıklamasında, “Türk tarafının müzakerelerin başlamasını zorlaştırma girişiminden söz ederek, Türk tarafının müzakerelerin son turunda Maraş’ı Kıbrıs Rum idaresi altına koyan bir öneri sunduğunu” iddia etti.
Prodromu sözlerini kısaca şöyle sürdürdü:
“Ne yazık ki Türkiye yasadışı müdahalelerini sürdürüyor. Bunlar Kıbrıs sorununun çözümü açısından yardımcı olmamakla kalmayıp, caydırıcı (önleyici) olan da hareketlerdir. Türkiye’nin, tüm Kıbrıslılar için gerçek bir çözümü müzakere etmemize niyetli görüneceğini ümit edelim. Bunun ise, gerginlik politikasına bir son vereceği anlamına gelmesi gerekmektedir.”

Rum sözcü, BM Güvenlik Konseyi kararları ve Kıbrıs sorunuyla ilgili bugüne kadarki görüşmelere gönderme yaparak, Maraş’la ilgili öne sürülenlerin tam anlamıyla geçersiz olduğunu iddia etti.
Prodromu “Türk tarafının geçtiğimiz dönemde Cenevre ve Crans Montana’da gerçekleştirilen müzakere sırasında, Maraş’ı, Kıbrıs Rum idaresi altında olacak olan bölgeye dâhil eden bir öneri sunduğu” iddiasını da yineledi.
SİYASİ PARTİLERİN AÇIKLAMALARI
Rum siyasi partilerin ise konuyla ilgili açıklamalarında, Maraş’la ilgili BM kararlarına işaret ettiklerini yazan gazete, AKEL’in açıklamasında, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay’ın Maraş’la ilgili faaliyetlerinin, kabul edilemez ve kınanması gereken eylemler olduğunu belirttiğini iddia etti.
“Bu faaliyetlerin, BM Güvenlik Konseyinin 550 ve 789 sayılı kararlarının ihlalini teşkil ettiğini” de öne süren AKEL, bu kararların Maraş’ın herhangi bir bölümüne yerleşme girişimlerini kabul edilemez olarak tanımladığını ve kapalı kentin BM idaresine verilmesini istediklerini” iddialarına ekledi.
DİKO partisi “Maraş’la ilgili tek istikrarlı tezin, BM Güvenlik Konseyinin 550 sayılı kararının uygulanması olduğunu” iddia ederken, EDEK ise açıklamasında, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in hiçbir durumda Türk tarafının şantaj ve baskılarına boyun eğmemesi gerektiğini savundu.
Ekologlar Hareketi ise açıklamasında, Rum hükümetini, kendilerini Guterres çerçevesi ve bunun yol açtığı olumsuzluklara hapsetmeyecek şekilde inisiyatifler üstlenmeye çağırdı.
Vatandaşlar İttifakı ise açıklamasında, Türkiye’nin, müzakerelerin yeniden başlamasına yol açacak olan sağlıklı bir ortam meydana getirmeyi istemediğinin artık açık olduğunu iddia ederken, ELAM ise açıklamasında, bunun Türkiye ve KKTC’yi sorumluluklarıyla karşı karşıya getirmek için bir fırsat olduğu iddiasında bulundu.
Dayanışma Hareketi ise, müzakerelerle ilgili perspektiflerin, “bir yaz gecesi rüyası” olarak kalacağını öne sürdü.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.