DOLAR 32,3377 0.04%
EURO 34,9522 -0.39%
ALTIN 2.319,441,86
BITCOIN 22877972,81%
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Akıncı ; Rum gençleri çözüm karşıtı…

Akıncı ; Rum gençleri çözüm karşıtı…

ABONE OL
20 Kasım 2017 13:27
Akıncı ; Rum gençleri çözüm karşıtı…
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, müzakerelerin 50 yıl daha mevcut prosedürlerle devam edemeyeceğini kaydederek, “Sonuçsuz bir müzakere girdabının içine girmemek gerek. Bu konuda kararlıyız” dedi.

Kıbrıslı Türklerin çözüm motivasyonunu defalarca kanıtladığını kaydeden Akıncı, “Makul bir çözüm olsa, bu hepimiz için iyi olacak. Birbirimizi köşeye sıkıştırıp, daha fazla silahlanarak, daha fazla ekonomik kaynakları harcayarak didişmek, yarışmak yerine iş birliği köprüleri kurabiliriz” şeklinde konuştu.

Akıncı, Kocaeli Sanayi Odası ve İktisadi Kalkınma Vakfı heyetini kabul etti. Kabulde, Kıbrıs sorununun yanı sıra iç meselelerle ilgili açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Akıncı, “Ekonomimizin izolasyonlara ve önümüze konan barikatlara rağmen daha iyiye gidilebileceğini düşünüyorum” dedi.

Trafik kazaları ve eğitimle ilgili de konuşan Akıncı, “Trafik kazalarını önlemek için eğitimi, denetimi, alt yapıyı ihmal etmemek lazım. Eğitimde de kaliteden ödün vermemeliyiz. 16 üniversitemiz var. 16’sı yolda. 30’un üzerinde üniversite. Olsun. Öğrencimiz de olsun, üniversitemiz de olsun ama kalite korunsun. Kaliteyi ayağa düşürmemek lazım” şeklinde konuştu.

“MÜZAKERELER”

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, ilk olarak Kıbrıs konusunda açıklamalarda bulunarak, konuk heyete süreçle ilgili bilgi verdi.

Kıbrıslı Türklerin çözüm için yıllardır emek verdiğini, vermeye de devam ettiğini söyleyen Akıncı, müzakerelerin 1968’den beri sürdüğünü anımsatarak, “Kopuyor, kesiliyor, şekil değişiyor ama devam ediyor. Bir türlü iki tarafın da kabul edebileceği tarzda sonuca bağlanamıyor” dedi.

2004’teki referanduma da işaret eden Cumhurbaşkanı Akıncı, “Bir toplum çözüme ve Avrupa Birliği üyeliğine ‘evet’ diyor, bir başka toplumun ‘hayır’ diyor ve ‘hayır’ diyen AB’ye giriyor. Herhalde dünyanın başka yerinde böyle garabet ve antidemokratik durum yaşanmadı” ifadesine yer verdi.

“GİRDABININ İÇİNE GİRMEMEK”

Akıncı, müzakerelerin 50 yıl daha mevcut prosedürlerde devam edemeyeceğini kaydederek, “Sonuçsuz bir müzakere girdabının içine girmemek gerek. Bu konuda kararlıyız” şeklinde konuştu.
Şu an müzakerelerle ilgili bir çabanın söz konusu olmadığını belirten Akıncı, Güney Kıbrıs’da Cumhurbaşkanlığı, kuzeyde ise genel seçiminin gündemde olduğunu söyledi.

Akıncı, müzakereleri iki cumhurbaşkanının yürüttüğünü anımsatarak, genel seçimlerin süreci dolaylı, cumhurbaşkanlığı seçiminin ise doğrudan etkilediğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, “BM Genel Sekreteri bundan sonra adım atarken iki tarafı dinleyecek. İki taraftan görüş alarak, bundan sonraki süreci nasıl daha ileriye taşıyabilir, onu değerlendirecek” dedi.

“ZAMAN ÖLDÜRME”

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e geçtiğimiz eylül ayında New York’taki görüşmede söylediklerini aktaran Akıncı, şunu ekledi:

“Benzeri süreçlerle zaman öldürmeye niyetimiz yok. Sonuç odaklı, ucu açık olmayan, zaman tahditli, paket anlayışıyla, stratejik bir anlaşma çerçevesi ortaya çıkabilir mi? Genel sekreter taraflarla görüşmelerle bunun arayışına girebilir mi, ya da yetkilendireceği ve iki tarafın onayını alacak üst düzey bir yetkilisi aracılığı ile bu yolda bir çaba harcar mı? Güney’deki seçimlerden sonra bunları değerlendireceğiz.”

“VERDİĞİM MESAJ”

KKTC’nin 34. Kuruluş yıldönümü kapsamında yaptığı konuşmada da bu yönde bir mesaj verdiğini söyleyen Akıncı, şöyle devam etti:

“Rumlar, ‘bu ara çözüm arayışıdır. Biz kapsamlı çözüm istiyoruz’ diyerek bunu anında reddetti. Böylece BM Genel Sekreteri’nin anlayışına taban tabana zıt bir anlayış sergilediler. Benim söylediklerim Guterres’in Crans-Montana’da yapmaya çalıştıklarından farklı değildi.”

“GÜVENLİK-GARANTİ”

Kıbrıs sorununun Rumların söylediği gibi güvenlik-garanti meselesi olmadığını kaydeden Cumhurbaşkanı Akıncı, şöyle devam etti:
“Kıbrıs sorununun esası, Kıbrıs’ta yönetimi paylaşmama, Kıbrıslı Türkleri eşit görmeme, bizleri ele geçirdikleri Kıbrıs Cumhuriyeti’nin içine yamalama arayışından kaynaklanan ve bu adayı Yunanistan’a bağlama girişimidir… Garanti, bunu engelleyen unsurdur. Bu adanın Yunan adası olmasını engelleyen bir konudur ve sonuçtur.. Kıbrıs sorununun nedeni bu değildir. Kaynak başkadır. Ama Rum tarafı bu paketin içinden sadece güvenlik boyutunu cımbızla çekip, ötekilerinde bize yaklaşmaya yönelik adım atmadan, paketin diğer unsurlarını görmezden gelerek sadece güvenlik-garanti boyutuyla ‘sıfır asker, sıfır garanti’ deyip noktalamak istedi. Şimdi de ‘sıfır asker, sıfır garantiyi’ seçim sloganı olarak kullanıyorlar. Kullansınlar. Seçimden sonra aynı zihniyet devam ederse, bir yere varma ihtimali yok.
Ama makuliyet, gerçekçilik yönünde yeniden bir düşünce geliştirirlerse başka… Zihniyet dönüşümüne gerek olduğunu hep tekrarlarım… Bunu başarabilirler mi? Zor görünüyor ama denemeli, bu çabaya girmeliler.”

“ SİLAHLAR.”

Kıbrıslı Türklerin çözüm motivasyonunu defalarca kanıtladığını söyleyen Akıncı, “Makul bir çözüm olsa, bu hepimiz için iyi olacak. Birbirimizi köşeye sıkıştırıp, daha fazla silahlanarak, daha fazla ekonomik kaynakları harcayarak didişmek, yarışmak yerine iş birliği köprüleri kurabiliriz. İşte o zaman aradaki güven gelişir. O zaman askerlere, silahlara ihtiyaç kalmaz. O zaman garanti farklı bir kavram haline gelir. İşbirliğinden, ekonomik kalkınmadan doğan güvenceyi silahlarda aramazsınız. Bu, bugünden yarına olacak bir şey değil. Rum tarafına bunu anlatmaya çalışıyoruz ama niyetler farklı olunca aynı dili konuşamıyoruz ama biz çözüm perspektifinden uzaklaşmayacağız” dedi.

“RUM GENÇLİĞİ”

Cumhurbaşkanı Akıncı, Rum liderle aynı kuşaktan olduklarını ve kendileri bu sorunu çözmezse gelecek kuşakların Kıbrıs sorununda daha farklı modeller arayacağını söyleyen, “Bunun da birlikte bir model olmayacağını düşünüyorum” dedi.

“Özellikle Rum gençliği çözüme yabancılaştı” şeklinde konuşan Akıncı, kuzey ve güneyden geçişlerle ilgili rakamları yıllardan beri takip ettiğini de ifade ederek, şöyle devam etti:

“Genç kuşaklardan kuzeye geçenlerin sayısı çok az… Bizim insanımız Güney Kıbrıs’a daha çok gidiyor. Rumların 4’te 3’ü kuzeye ya hiç gelmedi, ya da meraktan bir defa geldi, bir daha gelmedi” şeklinde konuştu.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.