DOLAR 32,3884 0.21%
EURO 35,0912 -0.03%
ALTIN 2.325,150,26
BITCOIN 2280263-0,52%
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Albay Vuruşkan’ın TMT anıları

Albay Vuruşkan’ın TMT anıları

ABONE OL
01 Ağustos 2019 09:07
Albay Vuruşkan’ın TMT anıları
0

BEĞENDİM

ABONE OL

NACAK GAZETESİ- TMT’nin ilk lideri Yarbay Rıza Vuruşkan, TMT ile ilgili anılarının kaleme alırken, ilk önce şu değerlendirmede bulunur;
“Rauf Denktaş, kendine göre muhtarlardan bir teşkilat kurmuş. TMT diye bir teşkilat vardı. Daha önce kurulmuş. Disiplin ve teknikten mahrumdular.”
Bunun farkında Rauf R. Denktaş da , Dr. Fazıl Küçük ile 1958 Ocak ayının ilk günlerinde Ankara’ya yaptıkları ziyarette, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ile görüşürler. Denktaş bu görüşmede “TMT adında bir teşkilat kurduklarını, bu teşkilatın da uzman subay ve malzemeyle takviye edilmesi gerektiğini” Zorlu’ya aktarır. Zorlu da bu konuyu Seferberlik Tetkik Kurulu’na iletir.

Bundan sonra yaşanan gelişmeleri de Vuruşkan şöyle anlatır;
“KIBRIS’A GİTMEYE HAZIRDIM”
“TMT’nin uzman subay ve malzeme ile takviye edilmesi konusu aylar önce Seferberlik Tetkik Kurulu’na iletildi. Binbaşı İsmail Tansu tarafından alelacele şüphesiz takdire şayan bir emek sarfiyle planlar yapılmış ve maalesef bu güne kadar uyutulmuştu. Bu suretle kullanılmayan kıymetli zamanları mesullerine sorulmak lazımdır.
Kıbrıs davasının alevlendiği günlerden itibaren gerek General Karabelen’e ve gerekse Kurmay Başkanı Albay Eyüp Merter’e Kıbrıs’a gitmeye ve dövüşmeye hazır olduğumu her vesileyle söylemiştim.
“LİSTENİN BAŞINDA ADIM VARDI”
Hükümetin Kıbrıs’taki yeraltı teşkilatını subay ve malzeme ile takviyeye karar vermesi üzerine ve bu vazife karargahımıza verilince , Paşa ve Kurmay Başkanı benden subay tavsiye etmemi istediler ve ben de başa kendimi yazarak malum listeyi 21 Haziran’da verdim. Öteden beri bu işe gönüllü olduğumu Generale ve Kurmay Başkanına söyleyegeldiğim için bu listenin başında benim ismim vardı;
1-Yarbay Rıza Vuruşkan
2*Binbaşı İsmail Tansu
3-Yüzbaşı Rahmi Ergün
4-Yüzbaşı Kamil Önceler
5-Yüzbaşı İbrahim Akıneri
6- Yüzbaşı Ahmet Soylu
7-Yüzbaşı Mehmet Özden
8- Binbaşı Şefik Karakurt
9- Üsteğmen Faruk Altan
10-Üsteğmen Zeki Günsoy
11- Albay Kadir Alpan
Bunlardan ikisi; Binbaşı Şefik Karakurt ve Yüzbaşı İbrahim Akıneri mukavemetçi olarak yetişmiş değillerdi. Fakat ikisi de bu hizmete kısa zamanda intibak edebilecek kabiliyette insanlardı. İbrahim Akıneri, Kore’de benim taburumda idi. Kahramanlığının şahidi idim. Binbaşı Karakurt’u ise Erzurum’da merkez Komutanlığı’nda görevli iken bir nebze görmüş, fakat onu çok dinlemiştim. Bu iş için biçilmiş kaftandı.
“MEVCUT 7’YE DÜŞÜRÜLDÜ”
Ben listeyi verdikten sonra üstelememeyi uygun buldum. Sonradan anlaşıldı, gerek General ve gerekse Kurmay Başkanı, Kıbrıs’a gönderilecek heyetin ve oradaki teşkilatın liderliği için beni gayet uygun bulmakla beraber Jusmmat J3 Özel projeler kısmının sıkı işbirliği halinde bulunduğumuz ve aynı binada çalıştığımız Amerikalı subayları kuşkulandırmamak için beni listeden çıkarmışlar. İbrahim Akıneri’yi ne sebeple çıkardıklarını tahkik etmedim. Ayrıca karargahımızdaki hemen hemen bütün subaylara Kıbrıs’a gitmeye istekli olup olmadıklarını sormuşlar. Bunlardan Binbaşı Sibkatullah, Yüzbaşı Ahmet soylu, Yüzbaşı H. Ömür, Yüzbaşı Nurettin Öktem, Yüzbaşı Cahit Vural, Levazım Yüzbaşı Recep Atasu muhtelif mazaretler ileri sürerek reddetmişler. Dağ. Ok.’tan Yüzbaşı Muzaffer Bükülmez reddetmemekle beraber sağlayacağı maddi menfaati sorduğu için vazgeçmişler. Listede ise bunlardan Binbaşı İsmail Tansu, Yüzbaşı Kamil Önceler, Yüzbaşı İbrahim Akıneri, Yüzbaşı Ahmet Soylu ve Üsteğmen Faruk Altan çıkarılmış, buna karşılık Binbaşı Cemal Tek, Yüzbaşı Cemal Akkan ve Yüzbaşı Recep Bucak ilave edilmişti. Ve mevcut 11’den 7’ye düşürülmüştü.
Amerikalıların kuşkulandırılması riski göze alınarak benim ismim yeniden ‘TMT Lideri’ olarak Kıbrıs’a gönderilecek subay listesine dahil edilir.

Listede yer alan Muvazzaf Subaylar ile Yedek Subaylar şöyledir;
MUVAZZAF SUBAYLAR
1-Yarbay Rıza Vuruşkan
2-Yüzbaşı Rahmi Ergün
3-Yüzbaşı Mehmet Özden
4-Binbaşı Şefik Karakurt
5-Binbaşı Cemal Tek
6-Yüzbaşı Cemal Akkan
7 -Yüzbaşı Recep Bacak
ÖZEL KURS GÖRMÜŞ YEDEK SUBAYLAR
1-İsmail Büyük
2-Cahide Büyük
3-Yakup Şen
4-Şükrü Özdemir
5-Necati Akar
6-Fevzi Başkan
7-Temel Naci Atalar
8- Cemal Ünsal
9- Remzi İpek
10-Halil Öktem
11- Zahit Pamukoğlu
12-Nihay Keklik
13- Hüseyin Kuban
14- Ekrem Onay
Bu listeye dahil olanlardan bir ben Ankara’daydım. Ötekiler yok tabi. O zaman, bu sebeple yalnız beni çağırıp, gönüllü olduğumu bildikleri halde bir defa daha sormayı uygun bulmuşlar. Öğleden sonra saat 4 sularında Özdemir Karargahı’nda çalışmakta iken haberci geldi, Generalin beni görmek istediğini söyledi. Gittim, General Daniş Karabelen, Kurmay Başkanı Eyüp Mater, ve Binbaşı İsmail Tansu heyecanlı idiler. 2. Reis mütemadiyen sıkıştırıyormuş, ben de reddetsem skandal olacakmış. Çünkü, General ‘Kıbrıs’a gönderecek ve Girivas’ı kulağından tutup getirecek birçok subaylar olduğunu’ daima söyler dururmuş 2. Reis’e. Ne ise tereddütsüz kabul ettim, çok memnun oldular.” (YARIN: MASKE GÖREVLERİ)

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.