DOLAR 32,4827 -0.07%
EURO 34,8607 -0.47%
ALTIN 2.442,570,28
BITCOIN 2079202-0,81%
Lefkoşa
°

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

Ali Erel yine devrede!

Ali Erel yine devrede!

ABONE OL
20 Kasım 2019 02:50
Ali Erel yine devrede!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AB, ABD ve Rum-Yunan ikilisi tarafından desteklenen “İki toplumlu Kıbrıslıların Sesi Grubu” adına açıklama yapan Ali Erel ile Alecos Tringides, “Türkiye’nin garantörlüğünün kaldırılmasını ve Türk askerinin Kıbrıs’tan çekilmesini” istedi.

Açıklamada Türkiye “saldırgan” olarak suçlanırken, “Türkiye’nin Kıbrıslı Türklerin haklarını savunmadığı, Doğu Akdeniz’de kendisi için hak talep ettiği” ileri sürüldü.

“Federal Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kurulması” hedef olarak gösterilirken, yapılan açıklamada “Garantilerin kaldırılması ve Türk askerinin aşamalı olarak çekilmesi konularında anlaşma sağlanmalı” denildi.

Açıklamada, AB ve ABD tarafından desteklenen Kıbrısılıların Sesi, Bölünmüşlüğü Aşan Eller, Unite Cyprus Now, İki Toplumlu Koro, Home for Cooperation, İki Toplumlu Barış Girişimi– United Cyprus ve diğer sivil toplum örgütlerinin birlikte mücadele etmeleri çağrısında da bulunuldu .

Berlin’de 25 Mayıs’ta yapılacak üçlü görüşmeye sayılı günler kalırken, AB lobicisi Ali Erel “İki Toplumlu Kıbrıslıların Sesi Grubu” adına Rum Alecos Tringilis ile birlikte açıklama yaptı.
İŞTE O AÇIKLAMA

“Kıbrıslıların Sesi, Kıbrıs konuları ile ilgili son durumu gözden geçirerek aşağıdaki sonuçlara vardı:
KIBRIS VE BÖLGESEL SORUNLAR
Kıbrıs’ın doğusunda kalan bölgelerdeki çatışmalar Ortadoğu’daki jeopolitik istikrarı tehdit etmektedir. Türkiye, Erdoğan rejiminin çıkar sağlayacağı ve seçimlerde avantaj kazanacağı hiçbir siyasi, askeri ve diplomatik girişim fırsatını kaçırmamaktadır. Kıbrıs, yerel dar görüşlü güç kavgalarının yanı sıra çok katmanlı bir çıkar çatışmasının orta yerinde kalmıştır. Kıbrıslıların Sesi her iki toplumu da bu durumun içerdiği tehlikeleri değerlendirmeye ve Kıbrıs’ı etrafındaki çatışmalardan soyutlamanın ve adada barış içinde bir gelecek kurmanın tek yolunun Kıbrıs Sorununun BM Genel Sekreteri tarafından ortaya konulan çerçevede çözülmesi üzerine daha fazla gecikmeden müzakerelere başlanması olduğunu görmeye davet eder.
HİDROKARBON POLİTİKASI
Kıbrıs Münhasır Ekonomik Bölgesi sularında olması ihtimal hidrokarbonları arayan Kıbrıs Cumhuriyeti Türkiye’nin saldırganlığını alevlendirmiştir. Türkiye artık Kıbrıslı Türklerin haklarını savunduğu iddiasından vazgeçmiş, bulunabilecek gaz üzerinde ilk kez kendisi için hak talep etmektedir. Kıbrıslılar mevcut hidrokarbon politikasının çözümsüzlük devam ettiği sürece Türkiye’nin uzun vadeli hedeflerine ulaşmasına yardımcı olduğunu anlamalıdırlar. Bu nedenle Kıbrıslı Liderlerin ve tüm çözüm yanlısı siyasi partilerin BM parametreleri ve Güvenlik Konseyi kararları çerçevesinde İki Toplumlu, İki Bölgeli Federal bir çatı altında, sağlanan yakınlaşmaları dikkate alarak tüm yurttaşların çıkarına olacak şekilde barış, siyasi eşitlik ve garantörlerin müdahale haklarından arındırılmış bir ortak anlayış geliştirmeleri elzemdir.
MARAŞ KONUSU VE KIBRIS SORUNU
Maraş Kıbrıs Sorununun trajik bir parçasıdır. Maraşlıların evlerine dönmesine izin vermeye yönelik birkaç fırsat ‘müzakere’ süreci inadı, karşılıklı suçlama oyunları ve Kıbrıs Cumhuriyeti makamlarının beceriksizliği yüzünden kaçırılmıştır. Kıbrıslı Rum Maraş sakinleri birkaç farklı yerleşim bölgesine dağıtılmış ve göçmenleri bir arada tutmaya ve eve dönme ruhunu canlı tutmaya yönelik çalışma yapılmamıştır. Kıbrıslıların Sesi, Maraş konusunun derhal çözülmesinin Kıbrıs Sorununun çözülmesine katkıda bulunabileceğine inanır ve ivedi bir çözümü destekler.
YURTTAŞLAR DİNAMİKLERİ
Geçmiş devrimci yurttaş hareketleri (örn. Denktaş rejimini alaşağı eden büyük 2002 mitingleri, kabul edilemez kararların empoze edilmesine karşı büyük protestolar ve yeniden birleşmeye yönelik spontane girişimler) güçlerin ortak amaca yönelik birleştirilerek geniş bir yapıya dönüştürülmesi fikrini cesaretlendirici niteliktedir. Toplumlararası çalışmaları ve vizyonu olan iki toplumlu hareketlerin uzun dönemli varlığı bu yönde başarılı modellerdir. Toplumlararası ‘Enorasis’ kulübü yaklaşık 20 yıldır Kıbrıslıları bir araya getirerek, eğlence, sosyalleşme, kültürel ve benzeri aktiviteler aracılığı ile birliktelik, dostluk ve karşılıklı kabul etmeyi teşvik etmektedir. Benzeri çalışmalar yapan gruplar Kıbrısılıların Sesi, Bölünmüşlüğü Aşan Eller, Unite Cyprus Now, İki Toplumlu Koro, Home for Cooperation, iki toplumlu barış girişimi– United Cyprus ve diğer sivil toplum girişimleri vardır. Kıbrıslıların Sesi, Kıbrıs Sorunu çözümünü aşağıdan yukarıya doğru destekleyecek bir yapı kurulması yönündeki ’Kıbrıslı Yurttaşlar Meclisi’ fikrini kuvvetle destekler.
BİRLEŞİK KIBRIS VİZYONU
Çözüm ve birleşmenin faydaları ve siyasi çözümün parametreleri konusunda objektif ve doğru bilgi her iki toplumdan yurttaşlara ‘Birleşik Kıbrıs Vizyonu’ nu pratikte gösterecek ve geleceğe umut ile bakabilmelerine yardımcı olacaktır. Kaliteli araştırmalar ve pek çok yaşanmış örnek, çatışma geçiren çok toplumlu ülkelerde kalıcı barış ve işbirliği için ekonomik ve sosyal yakınlaşmanın önemli bir unsur olduğunu göstermektedir. Kıbrıslıların Sesi, yurttaşların çok toplumlu bir yapı içerisinde federal, sosyal ve siyasi yaşam vizyonunu geliştirmelerine yardımcı olacak, nefretten uzak, şeffaf ve tarafsız bilgi sunan iki toplumlu oluşumları destekler.
KIBRISLILARIN SESİ DEKLERASYONU
Kıbrıslıların sesi Anastasiades ve Akıncı’ya, Guterres Çerçevesi zemininde derhal görüşmelere başlamaları ve İki Toplumlu, İki Bölgeli, Siyasi Eşitliği ve tüm yurttaşların etkin katılımını içeren Federal Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kurulması, garantilerin kaldırılması ve tüm yabancı orduların aşamalı olarak çekilmesi konularında anlaşma sağlamaları çağrısı yapar.
Ayrıca, siyasi partilere, sivil toplum örgütlerine, toplum temsilcilerine ve adanın fikir önderlerine Kıbrıs Sorunu’nun İki Toplumlu, İki Bölgeli bir Federasyon temelinde çözülmesine destek vermeleri ve bu hedeften uzaklaşılmasına izin vermemeleri çağrısı yapıyoruz.”

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.