DOLAR 32,3476 0.29%
EURO 35,1347 -0.02%
ALTIN 2.310,581,46
BITCOIN %
Lefkoşa
°

05:24

İMSAK'A KALAN SÜRE

Anastasiadis Maraş konusunu gündeme getirecek

Anastasiadis Maraş konusunu gündeme getirecek

ABONE OL
05 Ağustos 2019 09:57
Anastasiadis Maraş konusunu gündeme getirecek
0

BEĞENDİM

ABONE OL

NACAK GAZETESİ- Rum basınına göre, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in 9 Ağustos tarihli gayrı resmî baş başa görüşmesinde, “dikenli” konuların çoğunun görüşülmesi ve “karşılıklı niyetlerin netleştirilmeye çalışılması” bekleniyor.
Fileleftheros, “‘Sıcak Patatesli’ Gündem… Akıncı-Anastasiadis görüşmesinde Çözüm Şekli, Veto, Gaz Konularını Netleştirme” başlığıyla manşete çektiği haberinde, çözüm şekli konusunda iki liderin ayrıldığı noktanın “Veto, Olumlu Oy” olduğunu yazdı.
Gazete Anastasiadis’in, Kıbrıs Türk tarafına daha önce tanıdığı bir olumlu oy hakkından Crans Montana sonrasında vazgeçtiği ve “olumlu oy vetosu olmaması şartı ile” oluşturucu devletlere daha çok merkezi yönetime daha az yetki vererek gevşek/desantralize federasyon önerdiğini belirtti. Akıncı’nın ise desantralize federasyonu, siyasi eşitlik yorumunun geçerli olacağı şartıyla görüşmeye hazır olduğunu yazan gazete “bu da (Akıncı’nın) tarafına, çoğunluğu bir Kıbrıslı Türk oyu ile etkisiz hale getirme hakkı veriyor, yani vetoda ısrar edecek” ifadelerini kullandı.
HAZIR SENARYOLAR
Haberde doğal gaz konusunun da gündemde olduğu, her iki tarafça bu konuda sunulmuş karşılıklı öneriler olmasına karşın -sunulan ancak reddedilen- öneriler ötesinde konuların da görüşüleceğe benzediğine işaret edilerek “Başkan Anastasiadis görüşmeye, Kıbrıs Türk tarafına teşvik olacak hazır senaryolarla gidecek, yeter ki Türk talep ve çıkarlarına hizmet etmekte ısrar etmesinler” ifadesine yer verildi.
“Türk tarafının doğal gazı şimdiden, Kıbrıs sorunu çözülmeden birlikte yönetmek istediği ortadadır. Muhtemelen Kıbrıs MEB’indeki bütün enerji faaliyetlerinin dondurulmasını isteyeceği” görüşüne yer veren gazete Cumhurbaşkanı Akıncı’nın ise her şekilde hidrokarbonlar konusunun parçası olmak istediği, önerisi Rum tarafınca reddedildiğinden şu anda, Doğu Akdeniz’deki bütün enerji faaliyetlerinin dondurulması önerisini yeniden servis etmesinin ihtimal dışı görülmediğini yazdı.
Kıbrıs Türk tarafının Kapalı Maraş’la ilgili hareketleri ışığı altında Anastasiadis’in bu konuyu gündeme getireceğine işaret edilen haberde, KKTC hükümetinin bu yöndeki faaliyetleri ile Kapalı Maraş’ın kolonizasyonu yolunu açık bıraktığı iddia edilerek, Maraş’ın Kıbrıs Türk idaresinde açılması halinde bunun “yeni bir ani emrivaki” olacağı veya bölgeyi yerleşime açmama konusunun doğal gaz gibi başka alanlarda karşılık elde etmek için kullanılacağı öne sürüldü.
Gazetenin iç sayfasında detaylandırdığı haberine göre Anastasiadis 9 Ağustos görüşmesine “Anlaşmaya varmak için görüşme çerçevesi olarak desantralize federasyonla ve Maraş konusunu gündeme getirme niyetiyle gidecek. Doğu Akdeniz’deki ve Kapalı Maraş’la ilgili gelişmeler nedeniyle zor bir görüşme olacağı öngörülmekte olan görüşmeye ev sahipliği yapacak olan Genel Sekreter’in Kıbrıs’taki Özel Temsilcisi ve Barış Gücü Misyon Şefi Elisabeth Spehar’ın yardımcı rol oynayacağı ve görüşmenin her aşamasında bulunmayacağı” kaydedildi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.