DOLAR 32,3779 0.18%
EURO 35,0252 -0.21%
ALTIN 2.324,470,23
BITCOIN 2257774-0,98%
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Anastasiadis;  Türklere veto hakkı verilemez

Anastasiadis; Türklere veto hakkı verilemez

ABONE OL
06 Kasım 2018 10:27
Anastasiadis;  Türklere veto hakkı verilemez
0

BEĞENDİM

ABONE OL

NACAK GAZETESİ- Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Güney’de tartışma konusu olan desantralize federasyon fikrini Rum halkına anlatmak için bugün basın toplantısı düzenleyecek.
Anastasiadis’in bu vesile ile siyasi partilerin eleştiri ve sorularına da doğrudan veya dolaylı cevaplar vereceği bugünkü açıklamalarının üç eksende olacağı haber verildi.
Fileleftheros’un edindiği bilgilere dayandırdığı habere göre, Anastaiadis, açıklamasının ilk ekseninde desantralize federasyon fikrinin ortaya çıkış noktasının, Kıbrıslı Rumların kaygıları olduğunu ortaya koyacak.
Haberde, Rumların kaygılarının, çözüm olması halinde Kıbrıs Türk tarafının bütün konularda “veto kullanma talebi” (bir olumlu Kıbrıs Türk oyu) ve çözüm sonrasında iki tarafın isteklerinin harmanlanması maksadıyla ortaya çıkacak bürokratik prosedürler nedeniyle devletin işleyebilir olmayacağı ve kişilerin gündelik hayatlarına hizmet etmeyeceği yönünde olduğu kaydediliyor. Buna, 60’lı yılların başlarında cereyan edenler örnek alındığında ortaya çıkabilecek çıkmazlarla ilgili kaygılar da ekleniyor.
Anastasiadis’in bugün , Kıbrıs Türk toplumunun, varlığını etkileyebilecek konular hariç olmak kaydıyla, bütün konularda veto hakkına sahip olmasını kabul etmeyeceklerine açıklık getireceğini belirten gazete, buna karşın çözüm sonrasında devletin işleyebilirliğinin ana endişe noktası olmaya devam ettiğini, desantralizasyon fikrinin de buna dayandığını yazdı.
Anastasiadis, açıklamasının ikinci ekseninde Rum halkına, desantralizasyonun bir öneri değil fikir olduğunu, özellikle TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmesinde ortaya çıkmış değil, görüşmeden sonra daha da yoğunlaşan bir düşünce olduğu, (Çavuşoğlu ile görüşmede) herhangi bir düşünce veya kaygısının ele alınmadığını anlatacak.
Açıklamasının üçüncü ekseninde ise konfederasyon veya iki devlet ile flört ettiğine dair söylemlerine yanıt vermek için, iki bölgeli iki toplumlu federasyona bağlı ve hedefinin de üç ana ilke olan tek egemenliği, tek uluslararası temsiliyeti ve tek vatandaşlığı güvence altına alacak şekilde yeniden birleşme olduğunu tekrarlayacak olan Anastasiadis, bu üç ana ilke ile devlet güvenceye alındıktan sonra işleyebilirliğini sağlamak maksadıyla devletin kurumsal organlarından desantralizasyon ihtimalinin genişleyebileceği inancını ortaya koyacak.
Anastasiadis, Rum Ulusal Konsey toplantısında söylediklerinin düşünce olduğunu ve bu düşünceye katılmaları halinde Guterres Çerçevesinde ortak bir öneri şekillendirilmesi için siyasi parti başkanlarından da görüş istediğini vurgulayacak.
Anastasiadis’in Rum halkını bilgilendirmenin ve izahatta bulunmanın ötesinde müzakerelerin yeniden başlaması için ‘referans şartlarını’ belirlemeye de öncelik verdiğine işaret eden gazete, bunun da Genel Sekreter’in Kıbrıs geçici danışmanı Jane Holl Lute’un Ada’ya yeniden geleceği önümüzdeki dönemde netleşeceğini belirterek, özetle şunları yazdı:
“Çünkü eğer Kıbrıslı Türk lider takvim belirlenmesinde ve doğal gazın görüşülmesinde ısrar ederse, prosedür yeniden başlayamaz çünkü bu tezler Kıbrıs Rum tarafınca kabul edilemez. Referans şartları çerçevesinin omurgasının, Güvenlik ve Garantiler konusuna da atıf yapılan Guterres Çerçevesi olması gerektiği netleştirilmiştir. Dolayısıyla, çıkmazın ortadan kalkması kolay olmadığından Başkan Anastasiadis çıkmazın kaldırılması konusunda bütün siyasi güçlerle birlikte düşünmek istiyor.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.