DOLAR 32,5271 -0.05%
EURO 34,9992 0.44%
ALTIN 2.431,710,37
BITCOIN 2063688-4,53%
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Anastasiadis’in Lute’a mesajı;   Garantiler ve Türk askeri olmamalı

Anastasiadis’in Lute’a mesajı; Garantiler ve Türk askeri olmamalı

ABONE OL
23 Temmuz 2018 15:14
Anastasiadis’in Lute’a mesajı;   Garantiler ve Türk askeri olmamalı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Anastasiadis: Sürdürülebilir, işlevsel bir çözüme varılması için istediklerimizi, normal bir devlet kurulması için istiyoruz. Bu da tartışma kabul etmez, pazarlık konusu değildir. Hedefim, garantilerin ve yabancı askerlerin olmadığı normal bir devlettir.

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs sorunu için görevlendirdiği geçici danışmanı Jane Holl Lute bu hafta sonu Ada’ya geliyor. Lute’un –ziyaret programına göre- Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le ayrı ayrı birer görüşme yapması bekleniyor.
Fileleftheros gazetesi  Rum Yönetimi Başkanı Nikos  Anastasiadis’in   “Kayıp Anası” anıtının açılışında yaptığı konuşmada, hem başlama noktasıyla ilgili tutumunu yinelediğini hem de Pazartesi günü görüşeceği Jane Holl Lute’u muhatap alan şu mesajı verdiğini belirtti:
“PAZARLIK KONUSU DEĞİLDİR”
“Sürdürülebilir, işlevsel bir çözüme varılması için istediklerimizi, normal bir devlet kurulması için istiyoruz. Bu da (normal bir devlet kurulması) tartışma kabul etmez, pazarlık konusu değildir. Hedefim, garantilerin ve yabancı askerlerin olmadığı normal bir devlettir.
Çözümün işlevselliğinin, talep edildiği gibi imtiyaz kazanılmasıyla değil uluslararasında kabul görmesiyle olmasını istiyoruz. İşlevsel çözüm olacaksa toplumlar birbirine saygılı olmalı, zahmet ve fedakarlıklarla başarabileceğimiz çözümün reddedilmesinden başka bir şeye yaramayacak aşırı imtiyazlar istememeliyiz.
“NEDEN BİZİM ÖNERİMİZ KABUL EDİLMİYOR?”
Kıbrıslı Türk vatandaşlarımızın da hakları olduğuna –ki bunu dostane bir mesaj olarak söylüyorum- duyarlılık gösterilmeli. Her kararda bir olumlu oy talebi neden kabul edilsin? Neden; ‘merkezi devletin kararlarının Kıbrıs Türk toplumunu olumsuz etkileyebilecek olması halinde olumlu oy hakkınız olsun’ önerimiz kabul edilmiyor?
Çözüm için çalışma iradesine sahibim. Ancak Zürih-Londra Anlaşmaları’ndan kalan haksızlık parçacıkları bırakmayacak bir çözüm. Çünkü yapılacak anlaşma haksızlığa dayanırsa, yıkılmaya mahkûmdur.
Herkesin –bugün karşı karşıya kaldıklarımızın ve çözüm arayışlarındaki zorlukların ana sorumluluğunu taşıyan ülkeyi kast ediyorum- Avrupa ülkesi olarak herhangi bir üçüncü ülkenin garantisine ihtiyacımız olmadığına herkesin duyarlılık göstermesini umuyorum. Asker varlığı istemiyoruz çünkü hiçbir tehdit altında değiliz, çünkü bütün komşu ülkelerle dostuz, çünkü daha önce hiç olmadığı kadar güçlü bağlantılar geliştirdik.”

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.