DOLAR 32,3704 0.15%
EURO 34,9716 -0.31%
ALTIN 2.324,290,22
BITCOIN 22750060,54%
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Av. Fuat VEZİROĞLU;   BİR DAVANIN SERENCAMI (XIII)

Av. Fuat VEZİROĞLU; BİR DAVANIN SERENCAMI (XIII)

ABONE OL
12 Aralık 2019 10:45
Av. Fuat VEZİROĞLU;   BİR DAVANIN SERENCAMI (XIII)
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bu davanın bir de davadan önceki serencamı var ki çok enteresandır, şimdi biraz da buna bakalım, sonra Evkaf’ın su meselesine yine döneriz.
Tarih 18 Mayıs 2016, müsteşar Gürdal Hüdaoğlu Barolar Birliği’ne bir yazı ve bazı belgeler göndererek Gökçekuş hakkındaki suçlamalar hakkında görüş istedi.
Barolar Birliği bunun üzerine Ünver Bedevi, Ergin Ulunay ve Güner Çakın’dan oluşan bir komite oluşturarak konuyu inceledi, görüşünü de 14 Haziran 2016 tarihli bir yazıyla cumhurbaşkanlığına iletti. Bu yazıda özetle şu hususlar vurgulandı:
1) İlgili mevzuat 65/2005 sayılı YÖDAK Yasası’nın 8(4)(B) maddesi ve 9/76 sayılı Mahkemeler Yasası’nın 11. maddesidir. (Bu görüşe ben de katılıyorum).
2) Gökçekuş hakkındaki iddiaların doğru olup olmadığı tesbit edilmeli ve doğru olduğu saptanan iddiaların madde 8(4)(B)’nin kapsamına girip girmediğine bakılmalıdır. (Bu görüşe ben de katılıyorum).
3) İleri sürülen iddiaların kısmen veya tamamen doğru olup olmadığının kim tarafından ve nasıl saptanacağı hususunda ilgili yasada düzenleme bulunmamaktadır. (Bu görüşe katılmıyorum, bunu da daha önceki yazılarımda izah ettim).
4) Bu konudaki eksiklikler genel hukuk prensipleri ve idare hukuku prensiplerinin uygulanması ile giderilebilir. (İlgili mevzuatta eksiklik olduğu yolundaki görüşe de katılmıyorum, yukarıda belirtilen yasa maddelerinin yeterince açık olduğu kanaatindeyim).
5) Bunun yöntemi (yani işin nasıl yürütüleceği) Cumhurbaşkanı tarafından atanacak soruşturma memuru veya memurları tarafından idare yasası ve doğal adalet ilkeleri çerçevesinde soruşturma yapılıp nihai bir rapor tanzim edilmesidir. (Bu görüşe de katılmıyorum, bunu da daha önceki yazılarımda defalarca izah ettim ve Akıncı’nın herhangi bir kişiyi soruşturma memuru olarak atama yetkisinin bulunmadığını defalarca vurguladım. Disiplin işlemlerinde soruşturma memuru ancak mevzuatın yetki vermesi halinde atanabilir, aksi halde yetki gasbı söz konusu olur, nitekim Akıncı’nın Hakkı Önen’i soruşturma memuru olarak ataması da bir yetki gasbıdır yani kanunsuzdur. Şunu da belirteyim ki “idare yasası” denirken neyin murat edildiğini de anlamış değilim).
6) Bunun için (yani soruşturma memuru atanması için) emekli bir yargıç veya emekli savcı veya kıdemli bir avukata soruşturma görevinin verilmesinin uygun olacağı görüşündeyiz. (Bu kanaate de katılmıyorum, çünkü az önce de vurguladığım gibi ilgili zamanda Akıncı’nın soruşturma memuru atama yetkisi yoktu, yukarıda belirtilen Mahkemeler Yasası da, YÖDAK Yasası da Akıncı’ya böyle bir yetki vermiyordu).
7) İlgili ve gerekli belgeler soruşturma memuru tarafından değerlendirilip mevcut şahadetin Gökçekuş’un görevden alınıp alınmamasına yeterli olup olmadığı hususu değerlendirilmeli ve soruşturma dosyası karar için Cumhurbaşkanı’na arz edilmelidir. (Bu görüşe de katılmıyorum, çünkü soruşturma memuru atanması kanunsuz olduğu gibi kanunsuz soruşturma memuruna bir de yargılama yetkisi verilmesi kanunsuzluğun daniskası olmuştur).
***
Şimdi sıkı durun, çünkü Baro’nun Akıncı’ya ilettiği yazı şöyle son bulmaktadır:
“Komite olarak bizler (yani Ünver Bedevi, Ergin Ulunay ve Güner Çakın) yukarıda belirttiğimiz görüş ve beyanlarımız saklı kalmak koşulu ile, tarafımıza iletilen 2 adet klâsörlü dosya içindeki mevcut belge ve bilgilerin tetkikinden madde 11’deki (yani mahkemeler yasasının 11. maddesi) disiplin suçlarının işlenmiş olduğuna dair yeterli derecede ikna olmuş değiliz”.
***
Evet, Baro bile Gökçekuş’un herhangi bir disiplin suçu işlediği görüşünde değildi.
Ama buna rağmen kanunsuz olarak atanan kanunsuz soruşturma memuru Hakkı Önen kendini hem polis, hem savcı, hem yargıç yerine koyarak Gökçekuş’u “suçlu” buldu, mahkûm etti, ceza olarak da Akıncı’ya görevden alınması teklifinde bulundu.
Akıncı da bu kanunsuzluğun altına imza attı. Buna da en çok sevinen de herhalde sendikalar ağası, ağaların ağası, üstelik ağaların ağasının da has ağası Şener ağa olmuştur.
Anlayana sivrisinek sazdır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.