DOLAR 32,3956 0.2%
EURO 35,0745 -0.14%
ALTIN 2.323,530,17
BITCOIN 22972922,26%
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Av. Fuat VEZİROĞLU;    CORC KUMULLİS VE TMT (II)

Av. Fuat VEZİROĞLU; CORC KUMULLİS VE TMT (II)

ABONE OL
31 Temmuz 2019 10:28
Av. Fuat VEZİROĞLU;    CORC KUMULLİS VE TMT (II)
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Corc Kumullis’in İsmail takma adlı TMT ileri geleni ile bir Girne lôkantasında yaşadığı hikâyeye bugün de devam edelim. Bu amaçla Kumullis’in 28 Temmuz 2019 tarihli Sunday Mail gazetesindeki köşe yazısı tabii ki temel olarak alınacaktır.
***
Bu yazıya göre İsmail takma adlı TMT ileri geleni o söyleşide şunu da vurgulamıştır:
– Girit’teki etnik temizlik, EOKA’nın silâhlı eylemleri ve ENOSİS talebi neticesindedir ki TMT ortaya çıkmıştır. TMT’nin amacı ENOSİS’i bertaraf ve taksimi sağlamaktı.
Bu İsmail takma adlı TMT’ci arkadaşımız kim acaba, bilmiyorum, ancak TMT’nin iki temel amacından birinin TAKSİM olduğu ve bu amaçla hayata geçirildiği görüşüne katılmıyorum.
***
Bir nebze geçmişe bakalım.
Rum-Yunan ikilisinin 1800’lerden beri ENOSİS peşinde olduğu malûm.
Balkan savaşlarının, I. Dünya Savaşı’nın ve Kurtuluş Savaşı’nın felâketli günlerinde Türk milletinin ve parçası olduğu Kıbrıs Türk’ünün ENOSİS kampanyasına karşı etkin bir mücadeleye kalkışması beklenemez, sessizliğimizi 1950 ENOSİS plebisiti ile Makarios bozdu.
İlk yıllarda ENOSİ’e karşı Türkiye’ye ilhak fikri gelişti, “Kıbrıs Türk’tür Türk kalacaktır, İngiliz gidecekse bu ada eski sahibi Türkiye’ye iade edilmelidir” kampanyası bu fikrin tezahürüdür.
Sonra Rum-Yunan ikilisi ENOSİS sözünü telaffuz etmeyi bir yana bırakarak “halkların kendi kaderini tayin” ilkesine dayandılar.
ENOSİS demiyorlardı, ama ENOSİS’i self-determinasyon yoluyla hayata geçireceklerdi ki bu da ucuz bir kurnazlıktan ibaretti.
***
Bunun üzerine biz de tavır değiştirdik ve dedik ki “kabulümüzdür, her halkın kendi kaderini tayin hakkı vardır, o halde bu adada bu doğrultuda iki ayrı referandum yapılmalıdır”.
Bu da taksime yol açardı.
Sen self-determinasyon yoluyla Atina’ya bağlanırsan ben de aynı yöntemle Ankara’ya bağlanırım meselesidir bu, yani madem öyle, işte böyle.
Taksim bu şartlarda dünyaya geldi.
Taksim bizim gönüllü tercihimiz değildir, mecburi tercihimizdir.
Kendi kaderini tayin hakkını inkâr edemezdik.
Ama sen bu hakkı kullanırsan ben de kullanırım.
***
Dolayısıyla TMT’nin taksim amaçlı olarak kurulduğu yanlış bir görüştür.
TMT Kıbrıs Türk halkını ve haklarını savunmak, ENOSİS’i engellemek, bunu yaparken de her ihtimale binaen hazırlıklı olma hedefiyle hayat bulmuştu.
Nitekim TMT EOKA’nın ENOSİS hedefini engellemiştir.
Bu da TMT’nin EOKA’yı mağlûp ettiği anlamındadır.
Ne var ki Türk tarafı ve TMT 1959-60 görüşmelerinde taksimi gündeme getirmemiş, ortak bir devlet kurulmasını uygun bulmuştur.
***
Rum-Yunan ikilisi ENOSİS’de ısrar etseydi netice taksim olurdu. Bir başka anlatımla taksimi gerçekleştirmek veya önlemek Rum-Yunan ikilisinin elindeydi, TMT, ancak başka hiçbir seçenek kalmadığı takdirde taksime yönelecekti. Nitekim eğer bugünkü vaziyet bir taksim ise bunun sorumlusu Makarios ve Yunan cuntasıdır. Dediğim gibi taksim TMT’nin gönüllü değil, zorunlu tercihiydi, ama bir gün buna mecbur edilirsek bu taksimin sınırlarının ne olacağı da daha 1958’lerde tesbit edilmişti. O zaman yapılan bu tesbit kabahatlarıyla bugünkü sınırlardan ibaretti. Bunu da en iyi bilebilecek konumda olanlardan biri de TMT’nin ilk komutanı, büyük ve asil insan Rıza Vuruşkan’dı.
O sınırları gösteren belge daha 1958’lerde Rıza Vuruşkan’ın gizli arşivindeydi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.