DOLAR 32,4581 -0.11%
EURO 34,7511 -0.66%
ALTIN 2.437,000,05
BITCOIN 2063202-1,30%
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Av. Fuat Veziroğlu; Portekiz palavrası

Av. Fuat Veziroğlu; Portekiz palavrası

ABONE OL
28 Haziran 2018 10:13
Av. Fuat Veziroğlu; Portekiz palavrası
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Acem milleti işkembeden atmakta ve kabak kesmekte dünya ve olimpiyat şampiyonu sayılır. Herhalde bundan dolayıdır ki “Acem palavrası” meşhurdur.
Çocukluğumuzda bize anlatılan dev masallarının birer Acem palavrası olduğunu o zamanlar bilmezdik. Bir hikâyeye göre uzayda yaşayan dev boyutlu canlılar vardı, erkek dev haykırdığı zaman bütün yıldızlarda zelzele olur, dişi dev sabahleyin uyandığında bir memesiyle göğü bir memesiyle yeri süpürerek temizlik yaparmış.
***
Şimdi diyeceksiniz ki nerden çıktı bu dev masalları, bu Acem palavraları, ne âlâka? Şundan çıktı ki Portekiz palavrası şu sıralarda Acem palavrasının yerini almak, pabucunu dama atmak, dünya ve olimpiyat şampiyonluğuna soyunmak üzeredir.
Neden mi, çünkü Galo Plâza’nın bestelediği güven inşa edici inisiyatifler gazeliyle “yes be annem” dünyasının Pinokyo’larından De Soto’nun kaleme aldığı güven artırıcı önlemler masalına BM’nin yani nam-ı diğerle emperyalizmin Portekizli Genel Sekreteri Guterres efendi de katılmış bulunmaktadır.
***
Guterres efendi tabii bununla da yetinmiyor, Acem palavrasını Portekiz palavrasına 5-0 mağlûp ettirici nitelikte daha başka eylemler peşinde koşmayı da sürdürüyor.
Nitekim New York’ta sahne alarak okuduğu son gazelde bizim buralara pek yakında üst düzey bir yetkili göndereceğini kürdili hicazkâr makamında açıklamış bulunmaktadır. Nefreti makam ve nakarat şimdilik mahrem tutulmaktadır.
Eğer Akıncı ve Anastas bu oyunu oynamaya hazırsa…
Yani Guterres buzuki çaldıkça “Arkadaşım Mustafa” çiftetelliden vazgeçip sirtoya geçmeyi kabul ve…
Bundan sonra Yörük ve Zeybek havalarından uzak kalıp çatisto eşliğinde tabak kırmayı, kendisi de tabak misali kırılmayı taahhüt ettiği takdirde…
Guterres efendi özellikle “Arkadaşım Mustafa”yı biraz daha hizaya getirmek üzere bizim mahalleye bir adet ordu müfettişi salacaktır.
Anastas’ın kıvırıp-bükmesine, kulvar değiştirmesine, buzuki ve çatistodan vazgeçmesine, kafamızda tabak kırma eylem ve siyasetinden istifa etmesine tabii ki gerek yoktur, hatta EOKA yollarında kafilelerle ilerlemesine de engel yoktur.
Bu arada Guterres hayatımız ve kaderimiz üstüne her türlü film çevirmekte de serbest olacak, bu filmlerde başrolün hep Anastas’a verilmesi ise şahane bir jest olacaktır. Gerektikçe Montana yaylâsına 50 defa daha gidilecektir, bütün bu milli turizm faaliyetlerinde “Arkadaşım Mustafa”ya sadece figüran rolleri tahsis edilecektir.
Portekiz palavracısı Guterres’in güven inşa edici inisiyatifler masalının ve itimat artırıcı önlemler gazelinin başlıca hedefleri bundan ibarettir.
***
O çalacak, “Arkadaşım Mustafa” oynayacaktır.
Oynamazsa oynatılacaktır.
Direnirse “yes be annem” kazanlarında bir daha kaynatılacaktır.
Anastas ise Guterres çaldığında oynamak zorunda değildir.
Göbek veya tekme atmak, kalça veya suratımıza salça sallamak Anastas’ın keyfine kalmıştır, çünkü Anastas’a AB cennetinden bir de define kalmıştır. Anastas’a itirazda bulunmak aslında abestir, hatta “Arkadaşım Mustafa”nın ense kökünde tabak kırmakta bile serbesttir.
Gerçi Anastas’ın denizlerinde artık kum bile yoktur, sünnet acılı geçtiği takdirde Anastas’ın serin bir nefes eşliğinde sigara dumanını “Arkadaşım Mustafa”nın burun deliklerine üfleyip onu rahatlatacağından da kuşkum yoktur.
***
Şaka bir yana ey sevgili Guterres efendi, Acem palavracılığına soyunmaktan vazgeç. Ben 50 seneden beri dinlemekteyim bu “güven artırıcı önlemler” tekerlemesini ve biliyorum ki uyku ilâcı yerine geçmekten daha başka bir fonksiyonu da yoktur.
Sen güven meselesini kullandıkça bizim güvensizliğimiz pekişmektedir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.