DOLAR 32,5403 -0.21%
EURO 34,9624 0.32%
ALTIN 2.495,97-0,02
BITCOIN 2062872-4,52%
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Aydın AKKKURT yazdı;  Vicdani Ret Hareketi neyi hedefliyor?

Aydın AKKKURT yazdı; Vicdani Ret Hareketi neyi hedefliyor?

ABONE OL
06 Ocak 2019 21:43
Aydın AKKKURT yazdı;  Vicdani Ret Hareketi neyi hedefliyor?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Başbakan Tufan Erhürman, Vicdani Ret Yasa Tasarısı’nın bugüne Meclis’e getirileceğini açıklarken, bu Yasa Tasarısı’nın detayları da el altından yandaş basına sızdırıldı.
Bu Yasa Tasarısı’nın, geçtiğimiz gün öğlen vakti düzenlenen gizli yemekte, hangi bakan tarafından hangi gazeteciye servis edildiğini de biliyoruz, ama bu önemli değil.
Ama burada önemli olan “askeri makamların da içlerine sindirebileceği bir formülün ortaya çıktığının” ileri sürülmesidir. Ve bu noktada da akla gelen şu; “Vicdani Ret Yasa Tasarısı’nı asker de onayladı” denilerek, kamuoyundaki tepkilerin dindirilmesi amaçlanıyor.
Şimdi de hazırlanan Yasa Tasarı’sının içeriğine bakalım. Buna göre “askerlik çağı gelenler vicdani retlerini açıkladıkları andan itibaren askerlik görevlerini askeri kışla içerisinde silahsız ve de üniformasız bir şekilde gerçekleştirecekler. Yapacakları hizmet askeri nitelikli olmayacak, ellerine silah almayacaklar, askeri makamların yürüttükleri sosyal sorumluluk projeleri veya askeri makamların idari işlerinde görev alacaklar. Görev süreleri ise mevcut askerlik süresinden biraz daha fazla uzun olacak.”
Peki, başvuruda bulunan kişinin vicdani retçi olup olmadığına kim karar verecek?
Yasa Tasarısı’na göre bir “Komisyon” oluşturulacak. Bu komisyonda Cumhurbaşkanlığından, askeri makamlardan, tabipler birliğinden, yasama organlarından birer temsilci olacak ve bu komisyon, başvuruda bulunan kişinin vicdani retçi olup olmadığına karar verecek.
Hazırlanan ve bugün Meclis’e getirilecek olan Yasa Tasarı’sıyla ilgili durum bu.
Ve özetle belirtmek gerekirse, vicdani retçi olarak görev yapacak olanlar askeri eğitim görmeyecek, ellerine silah almayacak, muhtemel bir düşman saldırısında ve savaşta cepheye gitmeyecek. Bu sayı binlere ulaştığı anda ise Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nın askeri gücü büyük darbe alacak. Zaten hedeflenen de bu.
***
Şimdi bazıları “Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı ile Türk askeri bizi korur” diyebilir. Yani, sen muhtemel bir savaş durumunda cepheye gitmeyeceksin ama Anadolu’nun evlatları seni koruyacak, senin için can verecek. Bu da , bu konunun bir başka boyutu.
Vicdani Ret Hareketi’nin bir başka boyutu daha var. Bunu da anlatalım;
ABD emperyalizmi tarafından destekli Vicdani Ret Hareketi’nin ana hedefi ulus devletleri ve bu ulus devletlerin orduları ile direniş güçlerini sıfırlamak. . Bu hedefi ulaşabilmek için de gençleri askerlikten soğutmak, uzaklaştırmak.
Bunun pek çok örneği var ama bir tek örnek vermekle yetinelim;
Filistin’de ortaya çıkarılan Vicdani ret Hareketi’nin arkasında İsrail var. Amaç ise Filistin direnişini çökertmek.
***
Bu arada şunu da belirtmekte yarar var;
Emperyalizm tarafından destekli Vicdani Ret Hareketi, Türkiye’yi Kıbrıs’ta “işgalci” olarak suçlarken, Türk askerinin Kıbrıs’tan çekilmesini istiyor. Düzenledikleri uluslararası toplantılarda da bunu pek çok kez dile getirdiler.
Ve, sonuçta ortaya çıkan tablo şu;
Vicdani ret ile Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı zayıflatılacak, Türk askeri de Kıbrıs’tan uzaklaştırılacak.
Peki sonra ne olacak?
Bunun yanıtını da siz verin.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.