DOLAR 32,5737 0.14%
EURO 35,0352 -0.04%
ALTIN 2.437,580,07
BITCOIN 21010680,75%
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Aydın AKKURT;  AKEL-CTP ikilisi ve konfederasyon

Aydın AKKURT; AKEL-CTP ikilisi ve konfederasyon

ABONE OL
06 Kasım 2018 10:26
Aydın AKKURT;  AKEL-CTP ikilisi ve konfederasyon
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Rum tarafının istediği federasyona dayalı çözüm şekli ile bir sonuca ulaşılamayacağı ortaya çıkıp, “yeni fikirler” veya “yeni çözüm şekilleri” gündeme geldiğinde, CTP ile AKEL hemen harekete geçiyor.
Bu geçmişte de böyle idi, günümüzde de.
Geçmişte, özellikle 90’lı yılların ikinci yarısından sonra Rum tarafının uzlaşmaya yanaşmadığı ve Rum halkının büyük çoğunluğunun Kıbrıslı Türklerle birlikte yaşamak istemediği net bir şekilde ortaya çıkmıştı. İngiltere’nin aralarında bulunduğu bazı ülkeler “Kıbrıs’ta iki halk birlikte yaşamak istemiyor” diyerek konfederasyona dayalı çözüm şeklini gündeme getirdiklerinde, AKEL-CTP ikilisi hemen ayağa kalkarak, bunu engellemek için ellerinden geleni yapmışlardı.
Kıbrıs Türk tarafı ile Türkiye, 1998 yılında Rum tarafına “Konfederasyon” önerisinde bulunduğunda yine aynı durum yaşandı. AKEL ile CTP ve ittifakları yine harekete geçti.
İşte, geçmişte yaşananları bu günlerde de aynen yaşıyoruz.
Kıbrıs konusunun çözümüne yönelik olarak “yeni fikirler” ve yeni çözüm şekilleri gündeme geliyor. Rum tarafında yapılan kamuoyu araştırmalarında da Rumların “federasyona karşı oldukları” ve Kıbrıslı Türklerle birlikte yaşamak istemedikleri de yine ortaya çıkmış durumda.
Bu arada çözüm şekli olarak da “konfederasyon” gündeme geliyor.
Ve geçmişte olduğu gibi AKEL ile CTP yine yağa kalkmış durumda. AKEL , Avrupa başkentlerini dolaşarak “konfederasyona karşı olduğunu” söyleyip konfederasyon karşıtı cephe oluşturmaya çalışırken , CTP de boş durmuyor. CTP’nin arka bahçesi olan sivil toplum örgütleri ile sendikalar da konfederasyona karşı harekete geçmiş durumda. Bu arada birleşik Kıbrıs yaratmaya yönelik “iki toplumlu etkinlikler” de yoğunlaştırıldı.
Bunların yanısıra Rum siyasi partileri de KKTC’de kulis ve beşinci, kol faaliyetlerine ağırlık vermiş durumda.
Bunun başını da EOKA’cıların partisi DİSİ ile AKEL çekiyor.
DİSİ, KKTC’deki siyasi partileri ziyaret edip, birleşik Kıbrıs yaratmaya yönelik birlikte mücadele çağrıları yaparken, AKEL de CTP ile birlikte KKTC’deki yerleşim yerlerinde “federasyon konferansları” düzenliyor.
Dikkat çekici olan da şu;
EOKA’cıların partisi DİSİ, Enosise yeminli Makariocuların partisi DİKO ve Enosis kararının altında imzası bulunan AKEL konfederasyona karşı çıkarken, CTP de bunlarla işbirliği yapıyor.
DİSİ, DİKO ve AKEL’in konfederasyona karşı çıkıp, federasyonu savunmalarının nedeni ortada;
Garanti sistemini kaldırmak, Türk askerini Kıbrıs’tan uzaklaştırmak.
Peki, yukarıdaki Rum siyasi partileriyle işbirliği yapan CTP’nin derdi ne?
CTP, neden bunlarla işbirliği yapıp, konfederasyona karşı çıkıyor?
Bunun da yanıtını siz verin…

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.