DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BITCOIN %
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Aydın AKKURT;  Annan Planı referandumu ve verilen sözler (5)

Aydın AKKURT; Annan Planı referandumu ve verilen sözler (5)

ABONE OL
25 Nisan 2019 09:05
Aydın AKKURT;  Annan Planı referandumu ve verilen sözler (5)
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AB, ABD, İngiltere ve diğer yabancı güçlerin aylardan beri odaklandığı ve Kıbrıs Türk halkına “evet” dedirtmek için her türlü müdahale, baskı, vaat ve sözlerde bulundukları referandum 24 Nisan günü yapılır.
KKTC’de sabah 08.00’de başlayan oy verme işlemi, saat 18.00’de sona erer. Rum tarafında ise seçmen sayısı fazla olduğu gerekçesiyle oy kullanma saat 07.00’de başlar ve saat 17.00’de sona erer.
Oylarını kullanırken Cumhurbaşkanı Rauf R. Denktaş ile parti liderlerinin yapmış oldukları açıklamalar şöyledir;
CUMHURBAŞKANI DENKTAŞ
Uyumu, barışı, uzlaşmayı değil uzlaşmadığımız şeyleri oylamaktayız. Zorla, dış dünyanın baskısıyla oylamaktayız. Dünyanın hiçbir yerinde medeni bir halka bu yapılmış değildir. AB ülkelerinde böyle bir şey yapılamazdı. 30 yıl barış içinde yaşayan bu iki zavallı halk, mücadeleye yeniden zorlanıyor. Sorunu çözmek için bize zaman vermeleri gerekir. Kıbrıslı Rumlara bütün adanın sahibi olduğu ve Türkler azınlık olduğu iddiasıyla ülkeyi barışa götüremeyeceklerinin söylenmesi lazım.”
BAŞBAKAN TALAT
“Bugün tarihi bir gün. Bundan sonra çok daha güzel günler yaşanacaktır.”
UBP GENEL BAŞKANI EROĞLU
“Bu, Kıbrıs Türk halkına yapılan bir hakarettir. Dıştan emirlerle, anlaşmaya veya referanduma varmanın yöntemini benimsemiyoruz. Referandum tarihi, Meclis iradesi dışında belirlenmiştir. Bu dünyada görülen ilk ve belki son uygulamadır. KKTC devletini ortadan kaldırmaya yönelik bir referandum yapılıyor.”
DP GENEL BAŞKANI SERDAR DENKTAŞ
“Bugün bir milattır. Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Kıbrıs Türk halkının daha mutlu olmasını temenni ediyorum.”
BDH GENEL BAŞKANI AKINCI
“Sonuç ne olursa olsun yarın 25 Nisan. Hiçbir şey 24 Nisan’daki gibi kalmayacak.”
TKP MİLLETVEKİLİ ANGOLEMLİ
“Kıbrıs tarihinde çok önemli bir gün. Hiçbir şey eskisi gibi kalmayacak. Kıbrıs Türk halkını çok güzel günler bekliyor. “
REFERANDUM SONUÇLARI
Oy kullanma işlemlerinin tamamlanmasından sonra , oy sandıkları açılarak sayıma geçilir. Yüksek Seçim Kurulu, KKTC genelindeki 563 sandığın açılmasının ardından, sonuçları açıklar. Katılım oranı yüzde 84.35 olurken, b yüzde 64.91 “Evet”, yüzde 35.09 oranında “Hayır” oyu çıkar.
Rum tarafında ise “Hayır” oylarının yüzde 75.83, “Evet” oylarının ise yüzde 24.17 oranında olduğu açıklanır.
Kıbrıs Türk tarafı referandumda “Evet” derken, Rum tarafı “Hayır” demiştir.
REFERANDUM SONRASINDA DENKTAŞ’IN AÇIKLAMASI
“Annan planı ortadan kalkmıştır. Rum tarafına ‘hayır’ dediğiniz takdirde, Türk tarafı da ‘evet” derse KKTC tanınmaya kadar açık, limanların ambargolardan kurtarılması, havayollarının açılması, Türk tarafının 40 yıllık izolasyonlardan kurtarılması vaat edilmiştir. Bu, Rumlar için bir tehditti , dinlemediler , takmadılar, ‘hayır’ dediler. Bunlar, bizim için çok önemli açıklamalardı. 40 yıl ambargolar altında yaşayan bu insanlara verilen bu sözler senetti, istenilen birşeydi, ‘evet’ demişlerdir. Ve böylelikle bu sözleri verenlere, ‘buyurunuz, sözünüzü yerine getiriniz’ demek hakkını kazanmış bulunmaktayız. Eğer halkımıza vaat edilenler yerine getirilirse, o zaman Rumlar eşitliğimizi kabul edecek, o zaman devlet olduğumuzu kabul edecekler ve iki devlet, iki egemen halk esasında yeni bir ortaklık olasılığı meydana gelmiş olacaktır. Türk hükümeti yetkilileri de dün akşam KKTC’de seçim yasakları olduğu sırada Kıbrıs Türklerine ‘evet’ dediğiniz takdirde, Rumlar ‘hayır’ derse, Annan Planı’nın ortadan kalkacağını ve tanınma yollarının açılacağını söylemişlerdir. Türk hükümetinin bu sözü bizim için milli bir senet olarak kabul edilmektedir. Ümit ederiz ki bunun peşini bırakmayacaklardır. Çünkü bu hakkımızdır, çünkü 40 yıldır Rumların ipoteği altonda bırakıldık. 40 yıl bize haksızlık yapılmıştır. “
BAŞBAKAN TALAT
“Biz görevimizi yaptık, uluslararası toplum değerlendirsin. Önümüzdeki günler Kıbrıs Türk tarafının atak günleri olacaktır. Uluslararası toplumdan üzerlerine düşeni yerine getirmeleri istenecek ve bunun sınanacağı bir dönem yaşanacaktır. Biz üzerimize düşeni yaptık, artık Türk tarafı suçlanamaz, eleştirilemez. Bundan sonra gündemimizde ikinci bir referandum yoktur. Uluslararası toplum artık Rum tarafına yönelmeli, pirincin taşını nasıl ayıklayacağına karar vermelidir. Biz izolasyonların, ambargoların kaldırılmasını bekliyoruz”
UBP GENEL BAŞKANI EROĞLU
“Kıbrıs’ta barışı istemeyen tarafın Rum tarafı olduğu bir kez daha ortaya çıkmıştır. Rumlar, Türklerle bir arada yaşamak istemediklerini, adayı Türklerle paylaşmak niyetinde olmadıklarını bir kez daha göstermişlerdir. Kıbrıs’ta barışı engelleyenlerin Rumlar olduğu görülmüştür. KKTC seçmeni üzerinde böylesine yoğun bir baskı bugüne kadar görülmedi. Türkiye televizyonları, medyası, bunun dışında AB, ABD İngiltere Başbakanı Blair’e kadar herkes olaya müdahil olmuş ve çok zengin bir ‘evet’ kampanyası yürütülmüştür. Bu arada son gece de dahil olmak üzere Türkiye televizyonlarına en yetkili ağızlar , Güney’de ‘hayır’ çıkacak, Kuzey’de ‘evet’ çıkarsa KKTC’nin ambargolardan kurtarılması, dünyaya açılması, hatta tanınması bile gündeme gelecek şeklinde yorumlar yapılması halımızı etkilemiştir. Verilen bu sözler yerine getirilmelidir. Ambargoların kalkabileceğini söyleyen en yetkili ağızlar , başta Anavatanın Başbakan, Dışişleri Bakanı ambargoların kaldırılması ve verilen sözlerin yerine getirilmesi için büyük uğraşlar içine girmeleri gerekir.”
DP GENEL BAŞKANI SERDAR DENKTAŞ
“Rum tarafı uzlaşma istemediğini ortaya koymuştur. KKTC2de artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır. Şu aşamada Annan Planı ortadan kalktı ama çözüm girişimleri devam edecektir.” (DEVAM EDECEK)

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.