DOLAR 32,3813 0.18%
EURO 35,0954 -0.04%
ALTIN 2.325,250,26
BITCOIN %
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Aydın Akkurt;  Annan Planı ve 24 Nisan Referandumu (7)

Aydın Akkurt; Annan Planı ve 24 Nisan Referandumu (7)

ABONE OL
17 Nisan 2018 12:11
Aydın Akkurt;  Annan Planı ve 24 Nisan Referandumu (7)
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Başbakan Mehmet Talat, referanduma sayılı saatler kalırken, 23 Nisan günü yabancı basın mensuplarına yönelik bir basın toplantısı düzenler. Talat2ın basın toplantısında söyledikleri şöyledir;
“referandumda sonuç alınmaması durumunda bunun sorumlusu Türk tarafı değil, Rum tarafı olacaktır. Rum tarafının hayır diyerek Avrupa Birliği’ne girmesi ve Kıbrıs Türkünün izole edilmişliğinin devamı bir ironidir. Uluslararası topluluk bunu ciddi olarak düşünecektir.”
FINANCIAL TIMES
İngiliz Financial Times gazetesinin 23 Nisan tarihli nüshasının başyazısında , Rumlar hayır, Türkler evet derse konusu ele alınır ve şu değerlendirmeler yapılır;
1- Ab, hayır diyen Rum tarafı ile arasına mesafe koyacaktır.
2- Evet diyen Türk tarafı ödüllendirilecektir.
3- Kuzey Kıbrıs’ın tanınmamasından kaynaklanan zorluklar kaldırılacaktır.
4- Kuzey Kıbrıs ile ekonomik ilişki kurulacak, ulaşım serbest bırakılacaktır.
5- Kuzey Kıbrıs’taki kötü ekonomik şartlar düzeltilecektir.
THE INDEPENDENT
The Independent gazetesinde yer alan değerlendirme ise şöyledir;
“Referandumda Türk tarafının evet, Rum tarafının hayır demesi halinde adanın kuzeyi ile doğrudan ticari ilişki kurulması , ekonomik ve ticari ambargoların yumuşatılması ve bölge uçuşlarının serbest bırakılması gündeme gelecektir.”
SOLANA: KUZEY SOĞUKTA BIRAKILAMAZ
AB Ortak Savunma ve Dış Politika Yüksek Temsilcisi Javier Solana , 23 Nisan günü BM genel Sekreteri Annan ile görüşmesinden sonra ,”treni kaçırmayın” çağrısı yaparken, şunları söyler;
“BM planı desteklenmediği takdirde her şeyin eskisi gibi süreceğini sananlar, durumu yanlış değerlendirmiş olacaklardır. Referandumda Rum tarafının hayır, Türk tarafının evet demesi halinde kuzey ile ilişkiler farklı olacak, Kuzey soğukta bırakılmayacak.”
“HER ŞEYE HAZIRIZ”
Referanduma bir gün kala, TBMM’de düzenlenen 23 Nisan resepsiyonunda, “referandumda Türk tarafından evet, Rum tarafından hayır çıkması durumunda ne olacağını” soran basın mensuplarına, Dışişleri bakanı Abdullah Gül, şu yanıtı verir;
“Her ihtimale karşı ne yapacağımızı biliyoruz. Her türlü hazırlığımızı yaptık. Türkiye’nin A planı da, B planı da, C planı da hazır. Şimdi kimse bir şey söyleyemez. Arkadaşlarımız her türlü çalışmayı yaptı. Hazırlıklarımız var ama şimdi açıklayamam.”
YABANCI BASIN
Yabancı gazetelerde, referandumda Kıbrıs Türk halkını evet” dedirtmeye yönelik olarak hazırlanan ve yayınlanan haberler ise şöyledir;
The Daily Telegraph: Adanın güneyinden hayır çıkması muhtemeldir. Bu durumda başta ABD olmak üzere uluslararası toplumun evet demesi beklenen Kuzey Kıbrıs’ı zorda bırakmama yönünde ilk eğilimlerini ortaya koymuşlardır. Rumlar hayır diyerek, başta ABD olmak üzere AB ve BM’yi kızdıracaklardır. Kuzey ise evet diyerek Ankara’ya büyük bir rahatlık sağlamış olacaktır.”
The Independet: Referandumda Güney’den hayır, Kuzey’den evet çıkması halinde AB için KKTC’ye uygulanan ambargoların kaldırılma hakkı doğacaktır.
The Times: Referandumda Kuzey’den evet çıkması Ankara’nın AB’den müzakere tarihini almasını garantileyecektir.
Financial Times: Rumlar referandumda hayır diyerek AB’nin gazabına uğrayacaklardır. Rumlar, AB üyesi ülkeler tarafından cezalandırılacaktır. Ancak Rumların hangi bedeli ve nasıl ödeyecekleri ise henüz bilinmiyor.” (DEVAM EDECEK)

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.