DOLAR 32,5738 0.16%
EURO 34,8948 0.63%
ALTIN 2.434,910,10
BITCOIN 21705911,04%
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Aydın Akkurt değerlendirdi;   Anastasiadis ve Malas

Aydın Akkurt değerlendirdi; Anastasiadis ve Malas

ABONE OL
31 Ocak 2018 13:33
Aydın Akkurt değerlendirdi;   Anastasiadis ve Malas
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Güney Kıbrıs’ta başkanlık seçiminin birinci turu tamamlandı. Sonuçlar ise şöyle;

DİSİ’nin adayı Nikos Anastasiadis yüzde 35.50,  AKEL’in desteklediği bağımsız aday Stavros Malas yüzde  30.25,  DİKO adayı  Nikolas Papadopulos yüzde 25.74,  ELAM adayı  Hristos  Hristu ise yüzde  5.65 oranında oy aldı.

Bu sonuçlara göre de  ikinci turda Anastasiadis ile Malas yarışacak.

Sonucun ne olacağını  kestirmek şu anda  oldukça zor.

Ama, içimizdeki bazı çevreler ile “çözümcüler”  bayram yapmaya başladı. Ne imiş; Güney’de barış yanlıları kazanmış, çözüm karşıtları kaybetmiş.

Malas’ın seçmi kazanması için de  duaya başladılar. Neden mi?

Malas seçimi kazanırsa  çözüm olacakmış.

Bütün bunlar bana,  28 Şubat, 2008 tarihinde  Güney Kıbrıs’ta yapılan başkanlık seçimini  ve sonrasını hatırlattı. Bu  balkanlık seçimini AKEL Genel sekreteri Dimitris Hristofyas kazandığında, CTP’nin ruhani lideri  Mehmet Ali Talat  da  cumhurbaşkanıydı. Bizdeki “çözümcüler” bayram ederken, şöyle diyorlardı;

“Hristofyas ile Talat  Kıbrıs sorununu çözecek, barış  gelecek.”

Nasıl olsa, Talat ile Hristofyas yoldaştı ve CTP ile AKEL arasında Kıbrıs konusuyla ilgili  imzalanış protokoller vardı.

Ama hevesleri kursaklarında kaldı.  Hristofyas ile birlikte müzakereleri yürüten Talat, bir müddet sonra şu açıklamaları yapacaktı;

“Ben Hristofyas’ın böyle olduğunu bilmezdim, bizi kandırdı. Hristofyas’la çözüm olmuyor, ne yapayım, kendimi Girne Kapısı’nda asayım mı?”

Talat’ın değerlendirmeleri doğruydu, çünkü Kıbrıs konusunda  AKEL ile diğer Rum siyasi partileri arasında  en  küçük bir ayrılık bile yok.  Tümü de Rum Ulusal Konseyi’nde alınan kararlar ve  Ortodoks Kilisesi’nin talimatları doğrultusunda hakaret ediyor.

Dahası da var;  AKEL, 1950 yılında düzenlenen Enosis Plebisiti’nin öncüsüdür ve Rum Meclisi’nde alınan Enosis kararlarının da altında imzası vardır.

AKEL’in desteklediği Malas, başkan seçilirse neler yaşanacağını da hep birlikte göreceğiz.

DİSİ VE DİKO

Şimdi de, kısaca da olsa DİSi ile DİKO’nun ne olduklarına bakalım.

Anastasiadis’in partisi olan DİSİ, EOKA’cıların partisidir.  DİKO ise Enosise yeminli, Akritas Planı’nın hazırlayıcısı ve uygulayıcısı olan Makarios’in partisidir.

Kıbrıs konusunda  savundukları ve düşündükleri aynıdır. DİSi ve DİKO, çözüm şartları olarak “Türkiye’nin garantörlüğünün kaldırılmasını, Türk askerinin Kıbrıs’tan çekilmesini, Kıbrıs Türklerine siyasi eşitlik ile dönüşümlü başkanlığın verilmemesini”  ileri sürmektedir. AKEL’in de  ileri sürdüğü şartlar bunlardır.

Bu nedenle, DİSİ’nin desteklediği  Anastasiadis ile  AKEL’in  desteklediği Malas’ın ikinci tura  kalmasını “Güney’de  barışçılar kazandı” olarak  nitelemek, halkımızı kandırmaktan başka bir şey değildir.

ELAM’IN YÜKSELİŞİ

Güney’de yapılan başkanlık seçimin  birinci turunda oy oranı olarak en fazla yükselişi ELAM yakaladı. ELAM adayı  Hristos Hristu yüzde  5.65 oranında oy aldı.  Bu da  21.830 oy ediyor.  Yani, ELAM,  CTP kadar oy aldı.

Bu da bize  Güney’de Türk düşmanlığının her geçen günle daha da tırmandığını gösteriyor. Bazı çevreler bunu küçümsüyor ama tehlike büyük.

EOKA terör örgütü kurulduğunda da üye sayısı 20-30 kişiyi geçmiyordu.  Ama kısa sürede  Kıbrıs Rumlarını etkisine aldı ve yönlendirdi. Daha sonra neler yaşandığını da hepimiz biliyoruz. lşandığın ı da hepimiz biliyoruz.

Şimdi ise  22 bin Rum,  ELAM’a oy verdi.

İKİNCİ TURDA NE OLABİLİR?

Bu soruya yanıt vermek veya tahminde bulunmak zor ama, perde gerisinde yaşanan gelişmelere bakarak değerlendirmede bulunabiliriz.

Başta AB, ABD olmak üzere diğer emperyalist güçler, Kıbrıs konusuyla ilgili müzakere sürecinin yeniden başlatılmasını  planlarken, Anastasiadis’i gönderip, Malas’ı getirmek istiyorlar.

Çünkü, Anastasiadis’in imajı zedelendi, “çözümcü” görüntüsü yara aldı. Dünyayı ve Kıbrıs Türk halkını kandırması mümkün değil.  Bu nedenle, “çözüm yanlısı” olarak gösterilen  Malas sahneye çıkarılacak.

Zaten bu oyun geçmişte de yaşanmıştı. “Çözüm yanlısı” olarak gösterilen Vasiliu ile Hristofyas  sahneye çıkarılmıştı. Bu şekilde de müzakerelere mahkum edilen  Türk tarafı çok uzun yıllar kaybetti.

Şu anda biliyoruz ki,  AB, ABD ve diğer emperyalist güçler Malas’ı seçtirmek için harekete geçmiş durumda, bunun da pazarlıkları yapılıyor.

Ama, bizim bilmemiz gereken şu;

Rum başkanı kim olursa olsun  bizim için fark etmez. Çünkü, Anastasiadis ile Malas’ın Kıbrıs konusunda söyledikleri, düşündükleri ve kırmızı çizgileri  bire bir örtüşüyor.

Bunu da görüp, birlikte yaşayacağız…

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.