DOLAR 32,5924 0.28%
EURO 34,7704 -0.02%
ALTIN 2.492,550,34
BITCOIN %
Lefkoşa
°

04:46

İMSAK'A KALAN SÜRE

Aydın AKKURT;  EOKA Öldü mü Yaşıyor mu?

Aydın AKKURT; EOKA Öldü mü Yaşıyor mu?

ABONE OL
09 Temmuz 2020 10:06
Aydın AKKURT;  EOKA Öldü mü Yaşıyor mu?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İçimizdeki “Birleşik Kıbrıs” sevdalıları şöyle diyor;
“EOKA ortadan kalkmış, Rumlar Enosis mücadelesinden vazgeçmiştir. Güvenlik açısından bir tehlike kalmamıştır, garantilere ihtiyaç kalmamıştır, Rumlarla beraber yaşayabiliriz.”
Tabii ki bu söylenenler gerçek değil.
Rum tarafında Enosis mücadelesi tüm Kıbrıs’a sahip olmak şeklinde devam ediyor.
Durum da ortada;
Kıbrıs Türklerinin eşit kurucu ortağı olan “Kıbrıs cumhuriyeti” tamamıyla Rum devletine dönüştürülmüş durumda. Bun sahip çıkan Rum tarafı şimdilerde de Kıbrıs’ın doğal kaynaklarına tek başına sahip çıkmaya çalışıyor. Kıbrıs Türklerine önerdikleri ise azınlık hakları.
“Azınlık olan Kıbrıs Türklerine dönüşümlü başkanlık ve siyasi eşitlik verilemez” diyerek tüm Kıbrıs’a sahip olmaya çalışıyorlar.
Şimdi de gelelim EOKA meselesine.
EOKA silahlı bir terör örgütü olmasının yanısıra, siyasi açıdan da Rumların tüm Kıbrıs’a sahip çıkmalarını içerir.
İşte bu doğrultuda da EOKA’nın mücadelesi devam ediyor.

Güney Kıbrıs’ın dört bir yanı EOKA’cıların heykelleri ve büstleri ile doldurulurken, Rum okullarında Rum gençlerine EOKA’nın mücadelesi anlatılıyor. EOKA’nın kuruluş yıldönümlerinde anma törenleri düzenleniyor, “Kıbrıs Helendir, Türkler dışarı” naraları atılıyor.
Bunları organize ve teşvik edenler ise kişiler değil, Rum-Yunan hükümetleri ile Rum Ortodoks Kilisesi.
Yunanistan Cumhurbaşkanının söyledikleri ise şunlar;
“EOKA’cılar illham kaynağımız, Rum gençleri EOKA mücadelesini örnek alarak Helenizm için savaşmaya devam etmeli.”
Zaten, 1 Nisan 1955 tarihinde faaliyete geçen EOKA terör örgütünü kuran, silahlayan ve finanse eden de Yunanistan’dı. Ve o günden bugüne kadar da bu zihniyet devam ediyor.
****
“Kıbrıs Cumhuriyeti”nin kuruluşundan sonra da , içimizdeki bazı çevreler “EOKA ortadan kalktı, Rumlar Enosis mücadelesinden vazgeçti” diyorlardı.
“Aman dikkatli olalım, Rumlar Enosis mücadelesinden vazgeçmedi” diyen Kıbrıs Türk liderliğini de “çatışma çıkarmaya çalışan fanatikler” olarak suçluyorlardı.

Ama gerçek ortadaydı. Bu gerçeğe de “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı olan Başpiskopos Makarios’un yaptığı açıklamalarda da görebiliriz.
Cumhurbaşkanı Başpiskopos Makarios’un ,1 Nisan 1961 günü yaptığı açıklama şöyledir;
“EOKA’nun faaliyete başladığı 1 Nisan 1955’e sadık kalarak kahraman EOKA’cıların kutsal mücadelesinin bayrağını indirmeyeceğimize söz veriyoruz. Şanlı bayrağımız Yunan Kıbrıs’ta dalgalanıncaya kadar mücadelemize devam edeceğiz. Anavatanımız Yunanistan’la birleşmek için sonuna kadar mücadele edecek ve gerekirse Enosis için öleceğiz.”
Devam edelim.
Makarios’un 4 Eylül 1962 tarihinde yaptığı açıklama ise şöyle;
“Helenizmin korkunç düşmanı Türk ırkının Kıbrıs’ta küçük bir parçası olan küçük Türk toplumu Kıbrıs’tan atılmadıkça EOKA kahramanlarının görevi son bulmuş addolunamaz.”

Şimdi de Makarios’un , 27 Temmuz 1963 tarihinde yaptığı açıklamaya bakalım;
“Zürih ve Londra anlaşmalarının olumlu yönlerini lehimize kullanarak, olumsuz yönlerini atacağız. Anlaşmalar nihai hedef değildir. Anlaşmalar bugündür, yarın değildir. Kıbrıs Rumluğu Enosis mücadelesine devam edecek ve geleceğe kendi gönlünce şekil verecektir.”
İşte, Makarios’un dile getirdiği bu zihniyet ve mücadele hala daha devam ediyor.
Ve bugünkü Rum zihniyetine ve mücadelesine bakarak söyleyin;
EOKA mücadelesi devam ediyor mu?

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.