DOLAR 32,5633 0.03%
EURO 34,9133 0.08%
ALTIN 2.429,800,00
BITCOIN %
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Aydın AKKURT;   Guterres raporu ve yeni fikirler

Aydın AKKURT; Guterres raporu ve yeni fikirler

ABONE OL
19 Ekim 2018 11:13
Aydın AKKURT;   Guterres raporu ve yeni fikirler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kıbrıs raporunu BM Güvenlik Konseyi’ne sundu. Bu raporla ilgili tartışmalar ve yorumlar devam ederken, Güvenlik Konseyi de söz konusu raporu 30 Ekim’de değerlendirecek.
Bu arada Guterres’in yaptığı açıklamada oldukça önemli. Guterres açıklamasında “yeni fikirlere ihtiyaç var” diyor.
Peki hangi konuda, tabii ki Kıbrıs sorunun çözümü konusunda.
Söz konusu raporda etkin bir şekilde federasyona atıf yapılmazken, “yeni fikirlere ihtiyaç var” açıklamasıyla da konfederasyona işaret ediliyor. Tabii ki başka çözüm şekilleri de olabilir.
Ama gelişmelere baktığımızda ilk akla gelen konfederasyon oluyor.
Peki neden?
Türk tarafı yoğun bir şekilde “yeni bir alternatif ve yeni bir yol haritasını” dile getirirken, İngiltere ve bazı ülkelerin konfederasyona destek verdiği görülüyor. Güney Kıbrıs’taki İngiliz Yüksek Komiseri de geçtiğim gün yaptığı açıklamada “Kuzeyde ayrı devlet” diyerek buna işaret etmişti.
Buna karşı da konfederasyon karşıtları harekete geçti.
Bunun başını da AKEL ile CTP çekiyor.
CTP’nin ruhani lideri Mehmet ali Talat konfederasyon karşıtı açıklamalar yaparken AKEL Genel sekreteri Andros Kiprianu da Londra’ya giderek konfederasyon karşıtı temaslarda bulunuyor.
Tabii ki bunlar şaşırtıcı değil.
AKEL ile CTP her zaman konfederasyona karşı çıktı. Çünkü onların hedefi birleşik Kıbrıs.
Bu arada AB destekli bazı sivil toplum örgütlerinin de harekete geçirildiğini görüyoruz. Yaptıkları açıklamalar da ortada; “Konfederasyona hayır, birleşik Kıbrıs’a evet.”
AB ile ABD denetimindeki fonlar da yine kullanıma açıldı. Önümüzdeki günlerde de federasyon yanlısı eylemler düzenlenecek.
Gözler de 30 Ekim’de Kıbrıs raporunu değerlendirecek olan Güvenlik Konseyi’ne çevrildi. Güvenlik Konseyi’nin değerlendirmesinden sonra ise herşey daha net olarak ortaya çıkacak.
Bu nedenle biraz daha beklemekte yarar var.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.