DOLAR 32,3526 0.3%
EURO 35,1325 -0.02%
ALTIN 2.306,281,28
BITCOIN 22854122,57%
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Aydın AKKURT;   KKTC bir asırlık direnişin eseri

Aydın AKKURT; KKTC bir asırlık direnişin eseri

ABONE OL
15 Kasım 2018 14:17
Aydın AKKURT;   KKTC bir asırlık direnişin eseri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kıbrıs’ın 1878 yılında İngiltere’ye kiralanmasıyla birlikte, bu toprakların efendisi ve yöneticisi olan Kıbrıs Türkleri azınlık durumuna düşürüldü. Kıbrıs Türkleri vatan bildiği topraklarda yönetimden dışlanırken, Rumların da Kıbrıs’a sahip çıkma, Enosisi gerçekleştirme mücadelesi başladı.
Kıbrıs Türk halkı her ne pahasına olursa olsun, buna seyirci kalamazdı. Vatan bildiği topraklarda Rum’un kölesi olamazdı. Ve her ne pahasına olursa olsun, Türklüğün şerefi ve özgürlüğü için direniş başlatacaktı. Öyle de oldu.
Kıbrıs’ta Türk direnişi hareketin ilk öncüsü 1914 yılında kurulan “Türkiye İle Birleşme Örgütü” idi. Bu direniş hareketinin İngiliz Sömürge Yönetimi tarafından bastırılmasından sonra, diğer direnişçiler mücadele bayrağını teslim aldı. Bu dönemde direnişin öncüleri Mehmet Remzi Okan, Hakim Raif Bey, Con Rıfat, “Halkçılar” diye tanınan Kemalistler ve diğerleri idi.
Bu neslin sürdürdüğü mücadeleyi 1940 yılından sonra Dr. Küçük, Rauf R. Denktaş, Osman Örek ve diğerleri devraldı. Kıbrıs Türk Kurumları federasyonu ile Milli Parti bu direnişte önemli görevler üslendi.
Enosisi silah zoruyla gerçekleştirmek için kurulan terör örgütü EOKA’ya karşı da yerel direniş örgütleri harekete geçti. VOLKAN ve 9 Eylül Cephesi bunların öncüsü oldu. 1957 yılında yerel direniş örgütlerinin TMT çatısı altında birleşmesiyle direniş hareketi büyük bir mücadeleye girişti; Kıbrıs Yunan olmayacaktı. Kıbrıs Türk halkı Rum’un kölesi olmayacaktı.
Bu mücadele sonrasında da Kıbrıs Türk halkı, 1960 yılında kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti’nin eşit kurucu ortağı oldu.
Enosis hedefli Kanlı Noel saldırılarında nelerin yaşandığını çok iyi biliyoruz.
Devlet yönetiminden silah zoruyla dışlanan Kıbrıs Türk halkı, 1964 yılının başında “Genel Komite “ adlı yönetim biçimini oluşturdu. Daha sonra ise Geçici Kıbrıs Türk Yönetimi , Kıbrıs Türk Yönetimi ve Otonom Kıbrıs Türk Yönetimi oluşturuldu.
Barış Harekatı’ndan sonra ise Kıbrıs Türk Federe Devleti ve nihayetinde de 1983 yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kuruldu.
KKTC sokakta veya cami avlusunda bulunmadı. KKTC, 1878 yılından bu yana devam eden direniş ve mücadelenin sonucudur. Temellerinde can ve kan vardır. KKTC, Kıbrıs’ta Türklüğün şerefinin, özgürlüğünün, egemenliğinin sembolüdür.
Sonsuza dek yaşatılacaktır.
Ve, bugün bir kez daha KKTC’nin kuruluş yıldönümünü kutluyoruz. Şehitlerimizi rahmetle anarken, gazilerimizi saygıyla selamlıyoruz.
Daha nice yıllara KKTC

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.