DOLAR 32,5593 0.12%
EURO 34,9167 0.66%
ALTIN 2.432,730,01
BITCOIN 21691830,76%
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Aydın Akkurt yazdı;  23 Nisan ve Atatürk

Aydın Akkurt yazdı; 23 Nisan ve Atatürk

ABONE OL
07 Mayıs 2018 22:30
Aydın Akkurt yazdı;  23 Nisan ve Atatürk
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ulu önder Atatürk’ün, Türk ve dünya çocuklarına armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı vatan bildiğimiz bu topraklara bir kez daha kutluyoruz.
Bugün, geleceğimizin teminatı olan çocuklarımız en güzel elbiseleri ile törenlere katılacak, düzenleneler etkinliklerde şiirler okunacak, oyunlar oynanacak.
Bazı “büyükler” ise kürsülerden nutuklar atacak. “Çocuklarımıza daha güzel ve daha aydınlık yarınlar yaratacağız” diyecek. Atatürk de içi boş ve kuru söylemlerle anılacak.
Ama, geleceğimizin teminatı olan çocuklarımıza, böyle her yılın 23 Nisan gününde yapılan boş konuşmalarla sahip çıkılmaz. Atatürk de içi boş ve kuru söylemlerle yaşatılamaz.
Çocuklara sahip çıkmak demek onlara çağdaş eğitim sunmak, geleceklerine yatırım yapmak, Rum’un esiri olmamaları için devlete ve egemenliğe sahip çıkmak demektir.
Atatürk’ü yaşatmak ise, ilke ve devrimlerini her alanda uygulamak denmektir. Tören ve büst Atatürkçülüğü ise Atatürk’ü öldürmek demektir.
***
Atatürk ilke ve devrimlerinin takipçisi olan halkımız, İngiliz Sömürge İdaresi döneminde 23 Nisanları evlerinde kutlardı. O gün geldiğinde sandıklar açılır, Türk bayrakları çıkarılar ve Atatürk’ün fotoğrafları duvarlara asılırdı.
Okullarda ise, sürgünü ve zindanları göze alan öğretmenlerimiz, her ne pahasına olursa olsun 23 Nisan’ı kutlamaya çalışırdı. Kara tahtalara “Atatürk” yazılır, konuşmalar yapılır, şiirler okunurdu. Bu öğretmenleri saygı ve rahmetle anıyorum. Bu topraklarda Atatürk ilke ve devrimlerinin yeşermesine, kök salmasına onlar öncülük ettiler. İlham aldıkları Kuvvay-ı_Milliye ruhuyla, direnişi başlattılar.
***
Bu arada, çocukluğuma dönüp, bakıyorum; 23 Nisan’ı ilk kez ne zaman kutladık diye.
Aradan yıllar geçmiş, tam olarak hatırlamak mümkün değil.
1963 Aralık ayında köyümüze yapılan Rum saldırısı sonucunda Dağyolu köyüne göç etmiştik. İlk okula orada başladım. Tek bir sınıf var. Birlerden altılara kadar tüm öğrenciler orada ders görürdü. Bir tane de öğretmenimiz vardı. O da bütün sınıflara sırayla ders verirdi.
Öğretmenimiz Ergin Birinci, 23 Nisan’dan günler önce bize şiirler öğretir, konuşmalar hazırlar ve çeşitli etkinliklerin ön hazırlığını yapardı. Sınıfın duvarları ise Atatürk’ün fotoğrafları ile süslenirdi.
23 Nisan2ın bir gün öncesinde ise “hade bakalım yarın 23 Nisan, gösterin kendinizi” derdi. İşte, benim ilk 23 Nisan kutlamasından hatırladığım bunlar.
Ergin hocamız nurlar içinde uyusun.
***
Lefkoşa’ya gelip, yediler mahallesindeki göçmen evlerine yerleştiğimizde ise Arapahmet İlkokulu’nda devam ettim.
Karayel hoca ile Hidayet hocanım öğretmenlerimizdi. Turgut ve Yüksek hocalar da öyle.
Ve, bir 23 Nisan günü, okullarına 23 Nisan kutlamalarına giden öğrencilerimizin üzerine, Rum mevzilerinden ateş açıldı.
Bunu da unutmam mümkün değil.
Ve aradan yıllar geçti.
Bugün, çocuklarımız 23 Nisan’ı özgürsüz ve korkusuz olarak kutluyor.
Dileğim, 23 Nisanlar’ın bu topraklarda sonsuza dek kutlanması… Çocuklarımızın Rum’un esiri olmaması…Geleceklerinin aydınlık olması…
Başka ne isteriz ki…

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.