DOLAR 32,3245 0.21%
EURO 35,1555 0.02%
ALTIN 2.298,540,94
BITCOIN 22876000,46%
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Aydın Akkurt  yazdı; BM parametreleri ve Akıncı

Aydın Akkurt yazdı; BM parametreleri ve Akıncı

ABONE OL
19 Ekim 2017 09:23
Aydın Akkurt  yazdı; BM parametreleri ve Akıncı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

“BM parametrelerin, Kıbrıs sorununa çözüm getiremeyeceği ve bu parametrelerden vazgeçilmesi gerektiği” gündeme getirilirken,  Rum tarafı  ısrarla bu parametrelere sarılmakta ve bu parametreler zemininde çözüm bulunmasını istemektedir.

Bunun yanısıra Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da “sorunun BM parametrelerinden değil, Rum tarafının tutumundan kaynaklandığını” ileri sürmektedir.

İşte buna açıklık getirebilmek için BM parametrelerinin ne olduğuna ve nereden kaynaklandığına bakmak gerekir.

Enosis hedefli 1963 Rum saldırılarından sonra, Kıbrıs Türk halkı silah zoruyla eşit kurucu ortağı olduğu Kıbrıs Cumhuriyeti’nden dışlanırken,   BM Güvenlik Konseyi  4 Mart 1964 tarihinde 186 nolu bir karar alır. Bu karar , Rum devletine dönüştürülen “Kıbrıs Cumhuriyeti”ni Kıbrıs’ın meşru hükümeti olarak  tanır. Ayrıca “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Kıbrıs Türk halkını da temsil ettiği” de ileri sürülür.

İşte, “BM parametrelerinin” kaynağını  bu karar oluşturmaktadır.  Bu da adalet ve hakkaniyetten uzak olup, Rum tarafını destekleyen bir karardır.

BM Güvenlik Konseyi’nden bu karar alındığında, o günlerde New York’ta bulunan Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf R. Denktaş,  şu değerlendirmeyi yapmıştı;

“BM Güvenlik Konseyi’nin almış olduğu bu kararla eli kanlı Makarios hükümeti Kıbrıs cumhuriyeti olarak tanındı. Hep birlikte göreceğiz ki, bu kararın arkasına saklanan ve bu kararı kullanacak olan Rum tarafı  çözüme gelmeyecektir.”

Öyle de oldu.

Denktaş’ın da dediği gibi,  bu kararı “BM parametreleri” olarak kullanan Rum tarafı,  hala daha çözümden kaçmaktadır.

Çözümsüzlüğün  ana nedeni de budur.

Rum tarafı bu BM parametrelerine dayanarak, Kıbrıs’ın tek hükümeti olarak hareket ederken, Kıbrıs Türk halkını azınlık durumuna düşürmeye çalışmaktadır. Bunu yanısıra, Türkiye’nin garantörlüğü ile müdahale hakkını kaldırmaya , Türk askerini de Kıbrıs’tan uzaklaştırmaya uğraşmaktadır. “Kıbrıs’ın tek hükümeti benim” diyerek  Kıbrıs’ın doğal kaynaklarına tek başına el koyma girişimlerini de sürdürmektedir.

Tüm bunları yaparken de dayandığı zemin de BM Güvenlik Konseyi kararıyla oluşturulan   BM parametreleridir.

AKINCI’NIN SÖYLEDİKLERİ

Rum tarafı, BM parametrelerini kullanarak  Kıbrıs’a tek başına sahip çıkmaya çalışırken, Türkiye ile KKTC hükümeti bu parametrelere karşı çıkmakta ve bu parametrelerle bir yere varılamayacağını söylemektedir. Ama ne var ki Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, bu konuda farklı konuşmakta ve yine BM parametreleri temelinde  yeni bir müzakere sürecine kapıyı açık tutmak istemektedir.

Akıncı’nın söylediği ise şudur;

“BM parametreleri konuşuluyor. Sorun parametrelerde değil, sorun zihniyettedir.”

İşte, bunları söyleyen Akıncı, Türkiye ile KKTC hükümetine karşı tezat oluşturmakta,  dolaylı şekilde de Rum tarafına destek vermektedir.

Bu arada şunu da belirtelim ki;  sorun Rum zihniyetinde değil, bu zihniyetin oluşmasını ve devamını sağlayan BM Güvenlik Konseyi’nin 4 Mart, 1964 tarihli kararı ile bu karardan kaynaklanan BM parametreleridir.

Ve bir kez daha söyleyelim;

BM parametreleri ile Kıbrıs’ta çözüme ulaşılamaz.

 

En az 10 karakter gerekli
Tüm Yorumlar (1)
  • Rastrear Teléfono Celular

    El monitoreo de teléfonos celulares es una forma muy efectiva de ayudarlo a monitorear la actividad del teléfono celular de sus hijos o empleados.

    Yanıtla
    +0
    -0


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.