DOLAR 32,3776 0.17%
EURO 35,1075 -0.01%
ALTIN 2.324,600,24
BITCOIN 2278908-1,09%
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Aydın AKKURT yazdı;  Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nu dinlerken (1)

Aydın AKKURT yazdı; Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nu dinlerken (1)

ABONE OL
27 Ocak 2019 20:54
Aydın AKKURT yazdı;  Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nu dinlerken (1)
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Anavatan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, KKTC ziyaretinde Kıbrıs konusu, Rum-Yunan ikilisinin tutumu ve Kıbrıs konusunda bundan sonra izlenecek yol ile ilgili çok önemli mesajlar verdi. Ulusal Kıbrıs davamızı yakından ilgilendiren bu açıklamaları tarihe not düşmek adına, köşemde yeniden yayınlıyorum.
GAÜ KONUŞMASI
Kıbrıs davası Türkiye ve KKTC’nin ortak davasıdır. Kıbrıs’ta kalıcı ve adil bir anlaşmaya varılması için Türk tarafı her zaman samimi çaba göstermiştir.
Crans Montana görüşmeleri bittikten sonra Rum tarafının Kıbrıslı Türklerle hiçbir şeyi paylaşmak istemediği ortaya çıktı. Burada Kıbrıs Türkleri için kırmızı çizgileri gösterdik, bunun karşısında yönetim ve güç paylaşımı, mülkiyet ve toprak konularında gelişme olmadığı gibi, İsviçre ve müzakerelerin sürdüğü her yerde Rum tarafından geri adımlar görüldü.
“RUM TARAFININ NİYETİNİ ORTAYA ÇIKARDIK”
Türk tarafı Crans Montana’da federal bir çözüm için masaya oturdu ve bunun parametrelerinin korunması için çalıştı. Burada kimin çözüm istediği ve istemedi ve Rum tarafının niyeti ortaya çıkarıldı. Genel Sekreter Guterres, İngiltere ve gözlemci AB de oradaki 11 gün boyunca bunu gördü.
“MASA RUM TARAFININ ÜSTÜNE DEVRİLDİ”
Crans Montana’da masa Rum tarafının üstüne devrildi. TC Dışişleri Bakanı ise orada her daim esneklik gösteren kişi oldu. Lâf olsun diye yeniden müzakerelere başlamak zaman kaybından başka bir işe yaramayacak.
Kıbrıs referandumunda Rum tarafı yüzde 75’lik bir “hayırla” ortaya konan planı reddetti. Rumlarla Crans Montana’da bir anlaşmaya varılması durumunda, cevapları yine “hayır” olacak.
“ÇERÇEVE BELİRLENMELİ”
İkircikli tutumlar görüyoruz, söylemler görüyoruz, kurnazlıklar görüyoruz. Niçin müzakere edeceğiz, yine federal bir çözüm için mi… İki devletli bir çözüm mü veya konfederasyon mu veya başka bir seçenek için mi… Bunu önceden belirlememiz lazım, şu anda yaptığımız bu.
Tüm taraflarla gayrı resmî görüşmelerimizin amacı bu. Sonra bunun çerçevesini belirlememiz lazım. Ayrıca sonuç odaklı olması gerekiyor. Artık uzun uzun yıllara sarih müzakerelere kaybedecek vaktimiz ve enerjimiz yok. Kıbrıs Türk Halkını umutlandırıp umutlandırıp tekrar hayal kırıklığına uğratmaya da kimsenin hakkı yoktur.
“KIBRIS BÜYÜK BİR DAVADIR”
Kıbrıs Davası büyük bir davadır. Kıbrıs Davası birilerinin siyasi ideolojilerine veya siyasi hırslarına kurban edilmeyecek büyük bir davadır. Bunu da hiç kimse aklından çıkarmasın. Ben böyle istiyorum, ben böyle demiştim, böyle söyleyeceğim diyerek Kıbrıs davasına tek başına kimse yön vermeye çalışmasın. Bugün Adaya gelmemizin sebebi de budur. Hep birlikte ne yapacağız, KKTC, TC, hükümetteki aktörler ve cumhurbaşkanı olarak neler yapacağız, bunu konuşmaya geldik.
Bugüne kadar olduğu gibi hep birlikte ne yapacağımızı belirlemek için geldik. Crans Montana’da masa üzerimize devrilmemişse TC-KKTC tek bir devlet gibi hareket etmesindendir.
Birlikte istişare ettik, birlikte adımlar attık. Bugünkü toplantıda inşallah yine bu birlikteliği sağlayarak Kıbrıs Davası’nda önümüzdeki süreçte daha güçlü olacağız.
“SONDAJ ÇALIŞMALARI”
Ada etrafındaki hidrokarbon arama çalışma adımlarını yanlış bulduğumuzu hep söyledik, uluslararası çağrılarda da bulunduk; Rum tarafı hep devam etti.
Şubat ayında 2. Platformumuzun devreye girmesiyle bizde münhasır ekonomik bölgemizde sondaj çalışmalarına başlıyoruz. Kıbrıs Türk halkının hakkını da kimseye yedirtmeyiz. Yurtta Sulh Cihanda Sulh anlayışı içinde çalışıyoruz. Milli davamıza sahip çıkmak bizim en önemli görevimizdir.” YARIN: BASIN TOPLANTISINDA YAPILAN AÇIKLAMALAR .

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.