DOLAR 32,5811 0.04%
EURO 34,9372 0.08%
ALTIN 2.430,070,02
BITCOIN %
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Aydın Akkurt yazdı;  Enosis Plebisiti ve kararı

Aydın Akkurt yazdı; Enosis Plebisiti ve kararı

ABONE OL
17 Ocak 2018 10:39
Aydın Akkurt yazdı;  Enosis Plebisiti ve kararı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kıbrıs’ta Enosis mücadelesi, 1821 yılında başladı. Bunun öncülüğünü de Rum Ortodoks Kilisesi yaptı. Milli hedef olarak belirlenen Enosisten de hiçbir zaman vazgeçilmedi.

Kıbrıs’a  1878 yılının Temmuz ayında gelen ilk İngiliz valisini karşılayanların başında da  Rum Ortodoks Kilisesi’nin Başpiskoposu vardı  ve şöyle diyordu;

“Tek isteğimiz Kıbrıs’ın Yunanistan’la birleşmesidir.”

Bu mücadele daha sonraki yıllarda da devam etti ve  1931 yılında Enosis isyanı patladı.  Bunun da öncülüğünü Rum Ortodoks Kilisesi yaptı.

Ve, daha sonrasında  1950 yılının 15 Ocak günü  Enosis plebisiti yapıldı. Bunun öncülüğünü ise  kilise ile birlikte AKEL yaptı.

Kiliselere konan defterlerde  iki seçenek vardı. “Kıbrıs’ın Yunanistan’la birleşmesini istiyorum- Kıbrıs’ın Yunanistan’la birleşmesine karşıyım.”

Rumlardan, papazların önünde bu iki seçenekten birini imzalamaları isteniyordu.  Tabii ki,  bu plebisite katılan Rumların tümü de “Kıbrıs’ın Yunanistan’la birleşmesini istiyorum” seçeneğini imzaladılar.

Bu arada, kandırılıp kiliselere götürülen bazı Kıbrıslı Türkler de vardı. Onlara da  ilk seçeneği imzalattılar.

Ve, bu plebisit, Kıbrıs’ta yaşanacak olan kanlı olayların kapısını da açtı. Bu plebisite dayanan Rum-yunan ikilisi  Kıbrıs konusunu  BM’ye götürüp  Enosis kararının çıkarılmasını istedi.  Bunu başaramayınca da  EOKA terör örgütünü kurdular.  Silah ve kanla Enosisi gerçekleştirebileceklerini  zannettiler.

Daha sonra yaşananları ise hepimiz biliyoruz.

***

Geçtiğimiz yıl ise, Rum Meclisi Enosis Plebisiti’nin Rum okullarında kutlanması için bir karar aldı.  Türk tarafı buna çok sert tepki gösterirken,  Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı “bu karar  geri alınmadan  müzakere  masasına oturmayacağını” söyledi.

Ama ne var ki bu karar alınmadı.  Rum Yönetimi Balkanı Anastasaiadis, bu kararı mahkemeye havale ederek, hasır altı etti.

Ve hala daha bu karar geri alınmış değil. Akıncı da müzakere masasına yeniden oturmanın yollarını arıyor.

Önceki gün de, Enosis Plebisiti’nin 68. yıldönümüydü. Rum Eğitim bakanlığı da Rum okullarına bir genelge gönderdi.  Genelgede  “Enosis Plebisiti’nden ilham alındığı” belirtilirken, şöyle deniyordu;

“Hedefimiz Kıbrıs Cumhuriyeti’ni korumak ve  Türk askerini Kıbrıs’tan uzaklaştırmaktır.”

Velhasıl kelam Rum zihniyetinde  en küçük bir değişiklik bile yok.

Ve, bu zihniyetle nasıl bir çözüme ulaşılacak?

Bunu da siz değerlendirin…

 

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.