“Kıbrıs Cumhuriyeti”nin bir nevi federasyon olduğunu söylüyoruz. Ama bunu devletler değil halklar oluşturmuştu. Ve bu cumhuriyette iki halkın eşit kurucu ortaklığı esastı. En önemlisi ise halklardan birinin bu cumhuriyetten ayrılma hakkı yoktu.
Sonrasında ise neler olduğunu biliyoruz. Cumhuriyetin ilk üç yılında Anayasa Rumlar tarafından ayaklar altında çiğnendi. Anayasada Türklere tanınan haklar uygulanmadı. 1963 Enosis hedefleri Rum saldırıları sonrasında da Türkler yönetimden silah zoruyla dışlanırken, bu cumhuriyette bir Rum devletine dönüştürüldü. Ve hala daha Rum tarafının “Kıbrıslı Türkler cumhuriyete isyan etti, cumhuriyetten ayrıldılar” yalanı sürerken, Rum devletine dönüştürülen “Kıbrıs Cumhuriyeti” de dünya tarafından tanınıyor. Kıbrıs Türklerine de “Kıbrıs Cumhuriyeti’ne geri dönün” yani “Rum’a yama olun” deniliyor. Tabii ki bunun kabul edilmesi mümkün değil.
****
Halkların kendi kaderlerini belirleme hakkı olmasına rağmen, “Kıbrıs Cumhuriyeti”nde halkların ayrılma hakkı yoktu. Ayrılma hakkı olmaması nedeniyle de Kıbrıs Türkleri Rum’un insafına bırakıldı ve çok büyük acılar çekti.
Sonuçta, self determinasyon hakkını kullanan Kıbrıs Türkleri kendi ayrı devletini kurdu.
Şimdilerde ise “federasyona dayalı birleşik Kıbrıs” oluşturulması dayatılması yapılıyor.
Peki, böyle bir çözüm şeklinde, Kıbrıs Türk halkının ayrılma hakkı olacak mı? Güvenliği ve garantiyi kim sağlayacak?
Söylenen ise şu;
“Ayrılma hakkı olmayacak, garanti sistemi kalkacak, Türk askeri Kıbrıs’tan uzaklaştırılacak, güvenliği çok uluslu polis gücü veya AB sağlayacak.”
Peki, bu federasyon yürümediğinde, Türklerin hakları çiğnendiğinde veya herhangi bir saldırıda ne olacak?
1963-1974 döneminde yaşananlar, yine yaşanacak.
Bu nedenle de, böyle bir çözüm şeklinde Kıbrıs Türk halkının ayrılma hakkı olmalıdır diyoruz. Bu nedenle de konfederasyon diyoruz.
***
Şimdi de konfederasyonun ne olduğuna kısaca bakalım;
Konfederasyon, bağımsız devletler tarafından, egemenliklerini muhafaza etmek şartıyla, ortak ve sınırlı menfaatlerini sağlamak maksadıyla, bir antlaşma ile kurulan devletler topluluğudur.
Konfederasyonda, devletler ancak belli ve sınırlı maksatlarla birleşmişlerdir. Konfederasyonu meydana getiren konfedere devletlerin devletlik vasfı, konfederasyon halinde de devam eder. Ortak menfaatlerini gerçekleştirmeye yarayacak nisbette bir işbirliği yaparlar; bunun dışında müstakil devlet sıfatlarını, hak ve vazifelerini tamamıyla korurlar.
Konfederasyona dahil konfeder devletler gerek harici gerekse dahili bakımdan tam manasıyla hakimiyetlerine sahiptirler. Üye devletler diğer devletlerle her türlü diplomatik münasebetlerde bulunabilirler. Konfedere devletler, konfederasyona dahil devletleri hiçbir taahhüt altına sokmaksızın başka devletlerle savaşa giriştikleri gibi, aynı konfederasyonda üye olan bir devlet ile savaş yaptığı zaman, bu milletlerarası hukuk bakımından bir iç savaş sayılmaz; iki devletin harbi sayılır.
Konfederasyonda üye devletlerin temsilcilerinden meydana gelen bir meclisi vardır. Bu meclis tarafından alınan kararları üye devletlerin de tatbik edebilmesi için her devletin ayrı ayrı bizzat yetkili organınca benimsenerek tasdik edilmesi gerekmektedir.
Konfederasyon devlet topluluğu bir antlaşma ile meydana geldiği için, üye devletler istedikleri zaman konfedere devletten ayrılabilirler.
GÜNDEM
19 Ocak 2025SPOR
19 Ocak 2025GÜNDEM
19 Ocak 2025SPOR
19 Ocak 2025SPOR
19 Ocak 2025GÜNDEM
19 Ocak 2025GÜNDEM
19 Ocak 2025Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.