Başta BM, AB, ABD ve diğer emperyalist güçler koro halinde “KKTC ve Türkiye’de 24 Haziran’da yapılacak seçimlerden sonra Kıbrıs konusu ile ilgili müzakereler yeniden başlayacak” söylemini sürekli olarak tekrarlıyor.
Rum-Yunan ikilisi ile içimizdeki işbirlikçileri de aynı söylemi dillendiriyor. Belli ki birileri bir yerlerde düğmeye bastı.
Dayatılan ise, “müzakerelerin kaldığı yerden yeniden başlaması.”
Yani, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in, emperyalist güçlerle birlikte hazırladığı Guterres çerçevesinin müzakerelerde temel alınması.
Guterres çerçevesinin neler içerdiğini de çok iyi biliyoruz. İçerdiği en önemli unsur ise güvenlik ve garantiler konusu.
Buna göre de , garanti sistemi ile müdahale hakları kalkacak, bunun yerine yeni bir garanti sistemi oluşturulacak. Güvenliği de oluşturulacak olan uluslararası bir güç sağlayacak.
Zaten, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da “Guterres çerçevesini stratejik bir anlaşmanın temeli” olarak kabul edip, Rum tarafına bu doğrultuda öneri de bulunduğuna göre, güvenlik ve garantiler konularında dayatılanları kabul etmiş sayılır.
Akıncı, yaptığı açıklamada söylediklerinin çarpıtıldığını ileri sürse de, BM Genel Sekreteri Guterres, geçen gün yaptığı açıklamada , Akıncı’nın “çerçeveye olan bağlılığını teyit ettiğini” söylerken, Akıncı’nın söylediklerini de şöyle açıkladı;
“Akıncı, beklemede olan ana meselelerin stratejik bir pakette çözülmesi için Crans-Montana’da önerdiğim 6 maddelik çerçeveye bağlılığını teyit etti. Ancak, ucu açık müzakerelere katılmayacağını belirtti. Zamansal açıdan bağlayıcı, iyi yapılandırılmış ve sonuca odaklı müzakerelere katılmaya hazır olduğunu söyledi
Taraflar müzakerelere yeniden başlamaya ortaklaşa karar verirlerse Crans-Montana’da 30 Haziran 2017’de sunduğum 6 maddelik çerçeve stratejik anlaşmaya varılması ve kapsamlı çözüme hazırlık hedefiyle müzakerelere zemin teşkil edebilir. Çerçevede toprak, siyasi eşitlik, mülkiyet, eşit muamele, güvenlik ve garantiler konuları yer alıyor.”
İşte, gelinen son nokta bu; Annan Planı ile başarılamayan, Guterres çerçevesi ile başarılmak isteniyor.
Tek hedef ise; Türkiye’nin garantörlüğü ile müdahale hakkını kaldırmak ve Türk askerini Kıbrıs’tan uzaklaştırmak. Guterres çerçevesinde yer alan diğer unsurlar ise teferruattan ibaret.
***
Bu arada, “KKTC ve Türkiye’de 24 Haziran’da yapılacak seçimlerden sonra müzakereler kaldığı yerden yeniden başlayacak” söylemine de dikkat etmek gerekir.
Bunu söyleyenler müneccim olmadığına göre, belli ki bir yerlerde bir şeyler hazırlanmış. Hazırladıklarını uygulamaya koymak için de 24 Haziran sonrası bekleniyor.
Peki, 24 Haziran sonrasında KKTC ve Türkiye’de neler olacak, neler değişecek?
Çeşitli senaryolar var ama , bunları dillendirmek ve düşünmek bile istemiyoruz.
Bu nedenle, dikkatli ve uyanık olmakta büyük yarar var.
GÜNDEM
11 Eylül 2024SPOR
11 Eylül 2024GÜNDEM
11 Eylül 2024SPOR
11 Eylül 2024SPOR
11 Eylül 2024GÜNDEM
11 Eylül 2024GÜNDEM
11 Eylül 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.