DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BITCOIN 2071475-2,26%
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Aydın Akkurt yazdı;   Kıbrıs konusunda yeni bir yol haritası

Aydın Akkurt yazdı; Kıbrıs konusunda yeni bir yol haritası

ABONE OL
26 Temmuz 2018 12:51
Aydın Akkurt yazdı;   Kıbrıs konusunda yeni bir yol haritası
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kıbrıs konusu ile  ilgili müzakerelerin yeniden başlatılması  yönünde  büyük bir girişim var.  Bu girişimin öncülüğünü de başta BM olmak üzere, AB , ABD  ve BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyeleri  çekiyor. Bunların Konrıs konusundaki tavırları da  ortada; Tümü de Rum yanlısı.

AB, haksız bir şekilde  Rum tarafını üyeliğe alan  ve Annan Planı referandumunda  Kıbrıs Türklerine verdiği sözlerin bir tekini bile yerine getirmeyen bir birlik.

Şimdilerde ise “Türkiye ile Türk askerinin AB üyesi olan bir ülkede yeri yok” diye bağırıp, Türkiye’nin garantörlüğünün kaldırılmasını ve Türk askerinin Kıbrıs’tan çekilmesini istiyor. ABD’nin de AB’den bir farkı yok.

BM Güvenlik Konseyi’nin  5 daimi üyesi de tamamıyla Rum yanlısı. Bunlar , Rum Yönetimi ile askeri işbirliği anlaşmaları imzalarken, Rum tarafını kullanarak Doğu Akdeniz’deki enerji kaynaklarına el koymaya çalışıyor.

Bu nedenle , Doğu Akdeniz’de Türk egemenliğinin dayanak noktası olan KKTC’yi ortadan kaldırmaya çalışıyorlar.

***

Müzakerelerin kaldığı yerden başlamasını  sağlamak için de  BM Genel Sekreteri’nin geçici Kıbrıs Danışmanı Jane Holl Lute, Kıbrıs’a gönderildi ve Rum ve Türk taraflarıyla görüşmelerde bulundu. Lute, önümüzdeki günlerde de Ankara, Atina ve Londra’da temaslarda  ve görüşmelerde bulunacak.

Hedef ise, Guterres Çerçevesi temelinde müzakerelerin kaldığı yerden başlamasını sağlamak. Guterres Çerçevesi de  Türkiye’nin garantörlüğü ile müdahale hakkının kaldırılmasını ve Türk askerinin Kıbrıs’tan çekilmesini içeriyor.

Ve, eğer müzakarelerin kaldığı yerden başlaması kabul edilirse, masada garantiler ve güvenlik konuları yer alacak.

 

Türk tarafı da bu girişimlere karşı harekete geçmiş durumda. Türkiye Dışişleri bakanı Mevlüt Çavuşoğlu , KKTC ziyaretinde  Cumhurbaşkanı Mustafa akıncı  ve Meclis’te temsil edilen  siyasi partilerin temsilcileriyle görüştü.

Yapılan açıklamalardan anlaşıldığına göre de  Kıbrıs konusunda yeni bir yol haritası belirlenmeye çalışılıyor. Bunun da ne olduğunu bekleyip göreceğiz.

Bu arada, Çavuşoğlu’nun “Rum tarafı Türk tarafını eşit olarak görmüyor, Rum kendisini adanın tek sahibi olarak görmeye devam ediyor”  şeklindeki açıklaması da çok önemli.

Peki, Rum tarafı bu tutumundan vazgeçecek mi?

Elbette ki hayır.

İşte bu nedenle de Kıbrıs konusunda Kıbrıs Türk tarafı ile Türkiye’nin yeni bir yol haritası  belirlemesi artık kaçınılmazdır.

Bundan başka bir çıkış yolu da yoktur…

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.