DOLAR 32,5168 -0.08%
EURO 34,9706 0.36%
ALTIN 2.433,440,44
BITCOIN 2074810-4,01%
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Aydın AKKURT yazdı;   Rum neden federasyon istiyor?

Aydın AKKURT yazdı; Rum neden federasyon istiyor?

ABONE OL
26 Aralık 2018 10:28
Aydın AKKURT yazdı;   Rum neden federasyon istiyor?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kıbrıs Türk ve Rum halklarının eşit kurucu ortaklığında kurulan Lıbrıs Cumhuriyeti bir nevi federasyondu. İmzalanan uluslararası anlaşmalara göre de garantörler ile Türk ve Yunan askeri vardı. Ama Rum tarafı bunu başından beri hazmedemedi. Başpiskopos Makarios ilk günden itibaren garanti sistemini kaldırmak ve Türk askerini Kıbrıs’tan uzaklaştırmak için her yolu ve yöntemi denedi. Ama başaramadı.
Enosis hedefli Kanlı Noel saldırılarından sonra, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin niteliği olan federasyon ortadan kaldırıldı ve Kıbrıs Cumhuriyeti Rum devletine dönüştürüldü.
Ama, Türkiye’nin garantörlüğü, müdahale hakkı ve Türk askerinin Kıbrıs’taki varlığı, Kıbrıs’ın ELEN adasına dönüştürülmesinin önünde büyük bir engeldi. Hala daha da öyledir. Rum tarafı bunu çok iyi bildiği için garantilerin kaldırılmasını ve Türk askerinin Kıbrıs’tan uzaklaştırılmasını ana hedef olarak belirledi.
Bu ana hedefe ulaşabilmek için de federasyona dayalı çözüm şeklini araç olarak kullanıyor.
Rum Yönetimi eski başkanlarından Dimitris Hristofyas da bunu şöyle açıklamıştı;
“Federasyon bizim için acı bir reçetedir ama garantileri kaldırmak ve Türk askerini Kıbrıs’tan uzaklaştırmak için kabul edebileceğimiz tek çözüm şeklidir.”
DİSİ Meclis Grup Sözcüsü Nikos Torenaridis de geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada şunları söyledi;
“Kıbrıs sorunu için federal çözümden başka bir yol yok. Federasyon çerçevesinden farklı bir çerçeve Kıbrıs Helenizmi için yıkıcı sonuçlar doğracak”.
Önceki gün yeni yıl mesajı yayınlayan Başpiskopos II Hrisostomos da, Rum halkına mücadele çağrısında bulunurken, şunları söyledi;
“Gerek konfederasyon gerekse iki devlete dayalı çözüm Helenizm için ölümcül tehlikelere gebedir. Bu nedenle federal çözüm isteğimiz devam etmelidir.”
Ve görüldüğü gibi Rum liderliği federasyona dayalı çözüm şeklini savunurken, iki ayrı devlete veya konfederasyona dayalı çözüm şekillerine şiddetle karşı çıkıyor.
Peki ama neden?
Nedeni şu; Rum tarafının savunduğu federasyona dayalı çözüm şekli garantilerin kaldırılmasını ve Türk askerinin Kıbrıs’tan uzaklaştırılmasını içeriyor.
Peki, Rum’un federasyona dayalı çözüm şeklini neden savunduğunu anlıyoruz da, CTP, TKP ve diğer teferruatların federasyonu neden savunduklarını anlamıyoruz.
Yoksa, CTP, TDP ve diğer teferruatlar da mı garantilerin kaldırılmasını ve Türk askerinin Kıbrıs’tan uzaklaştırılmasını mı istiyorlar?
Bunun da yanıtını siz verin…

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.