DOLAR 32,3783 0.16%
EURO 34,9945 -0.29%
ALTIN 2.324,210,22
BITCOIN %
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Aydın AKKURT yazdı;  Rum-Yunan İkilisi ve BM Güvenlik Konseyi

Aydın AKKURT yazdı; Rum-Yunan İkilisi ve BM Güvenlik Konseyi

ABONE OL
13 Kasım 2019 10:59
Aydın AKKURT yazdı;  Rum-Yunan İkilisi ve BM Güvenlik Konseyi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Berlin’de 25 Kasım’da yapılması beklenen üçlü görüşmeye yönelik olarak çeşitli senaryolar ileri sürülürken, Kıbrıs konusu ile ilgili müzakere sürecinin Guterres Belgesi temelinde yeniden başlamasına yönelik girişimler de devam ediyor.
Bu arada Rum-Yunan ikilisinin talep ve istekleri de bir türlü bitmiyor.
Şimdi de “Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki sondaj çalışmaları devam ederse müzakereler başlayamaz” diyor.
Bu arada Rum-Yunan ikilisine en büyük desteği veren Avrupa Birliği de , Türkiye’ye karşı yaptırımlar uygulamak için harekete geçti.
AB’nin de hedefi Türkiye’yi Kıbrıs ile Doğu Akdeniz’den uzaklaştırmak.
Ama, Türkiye bu baskılara ve tehditlere boyun eğmediği gibi sondaj faaliyetlerine de devam ediyor.
Bu arada, yeniden başlaması beklenen müzakerelerde AB ile BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyelerinin de yer alması isteniyor.
Peki, BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyeleri kim?
Bu daimi üyeler ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa. Bu daimi üyeler veto hakkına da sahip. Yani, bu üyelerden herhangi biri bir kararı veto ederse, o karar uygulanamaz. Bunun örnekleri de İsrail-Filistin sorunun da pek çok kez görüldü. BM Genel Kurulu’nun İsrail aleyhine almış olduğu kararlar ABD tarafından her zaman veto edildi.
Böylelikle de BM Güvenlik Konseyinin daimi üyelerinden hak ve adalet beklemek boşuna. Onlar için “dünya barışı” önemli değil, onlar sadece kendi ülkelerinin çıkarlarına göre hareket ederler.
Şimdi de, BM Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesinden biri olan Fransa’nın tutumuna bakalım.
Fransa başından beri Kıbrıs konusunda Rum tarafının yanında oldu ve olmaya da devam ediyor. Çünkü, Fransa’nın Güney Kıbrıs’ta ve Doğu Akdeniz’de çıkarları var ve bunları Güney Kıbrıs üzerinden korumaya ve geliştirmeye çalışıyor.
Devam edelim,
Rum Yönetimi, Fransız donanması ile savaş gemilerine deniz limanlarını üs olarak kullanmaları için olanaklar tanıdı. Bu arada Rum Yönetimi ile Fransa arasında yapılan askeri işbirliği anlaşmaları da var. Rum Yönetimi ile yapılan tek yanlı anlaşmalar sonucunda Doğu Akdeniz’de enerji alanları üzerinde sondaj çalışmaları yapan şirketlerden birisi de Fransız şirketi.
Geçtiğimiz günlerde de Güney Kıbrıs ile Fransa arasında var olan askeri işbirliğinin daha da geliştirilmesi yönünde anlaşmalar yapıldı. Bu anlaşmaya göre de, Fransa, Rum Milli Muhafız Ordusu’nun güçlendirilmesi için Güney Kıbrıs’a yeni silah sistemleri verecek, savunma alanında da yeni işbirliği yapılacak. Fransız donanmasının kullandığı Güney Kıbrıs’taki deniz limanları daha da geliştirilecek. Doğu Akdeniz’de meydana gelecek muhtemel gerginlik ve çatışmalarda Fransa, Güney Kıbrıs’ın yanında yer alacak.
Peki, böyle bir durumda, BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyesi olan Fransa’nın yeniden başlayacak olan müzakerelerde yer alması uygun mu?
Türk tarafı için elbette ki uygun değil.
Ama, Rum tarafı için uygun.
Peki, ABD. Çin , Rusya ve İngiltere’nin Kıbrıs konusunda tutumları ne?
Bire cümle ile belirtecek olursak; tümü de Rum yanlısı.
Ve işte bu nedenle, BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyelerinin müzakerelerde yer alması isteniyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.