DOLAR 32,4156 0.19%
EURO 35,7329 0.62%
ALTIN 2.323,140,19
BITCOIN 22971372,41%
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Aydın AKKURT yazdı;  Üçlü görüşmeye ve Akıncı’ya dikkat

Aydın AKKURT yazdı; Üçlü görüşmeye ve Akıncı’ya dikkat

ABONE OL
16 Ekim 2019 06:54
Aydın AKKURT yazdı;  Üçlü görüşmeye ve Akıncı’ya dikkat
0

BEĞENDİM

ABONE OL

“Garanti sistemi çağ dışı kalmıştır” diyerek garantileri ilk kez müzakere masasına taşıyan Cumhurbaşkanı Akıncı’nın, toprak, mülkiyet, yönetim ve nüfus konularında verdiği tavizler de ortada.
Ve her zaman belirttiğimiz gibi, Akıncı bu konularla ilgili olarak Meclis’ten yetki almadı. “Ben bilirim, ben yaparım, görüşmecilik benim yetkimde” dedi.
Akıncı bu tavrını hala daha sürdürüyor.
Ama, Akıncı şunu bilmeli ki; KKTC ve bu topraklar babasının çiftliği değil. Dilediği gibi de hareket edemez. Çünkü bu devlet bir asırlık mücadele sonrasında kuruldu. Bedeli de çok ağır aldı. Bu toprakların her karılında da kan ve can var.
Bunların yanısıra, bu halkın iradesini temsil eden Cumhuriyet Meclisi var.
Akıncı da, attığı her adımda Meclis’e bilgi vermeli ve yetki almalıdır.
Son günlerde bütün gözler ve dikkatler, Akıncı’nın 1974 Barış Harekatı ile halen devam etmekte olan Barış Pınarı Harekatı’na yönelik yaptığı çirkin açıklamalara çevrildi.
Bu konuda da tepkiler hala devam ediyor.
Halkın büyük çoğunluğu “Akıncı’ya güvenmiyoruz, Akıncı bizi temsil etmiyor” derken, Akıncı’nın görüşmecilik görevinden de alınması isteniyor.
Tabii ki bu konuda karar verecek olan da Meclis’te yer alan siyasi partiler.
Ama ne var ki bu konuda harekete geçilmiş değil.
Kimileri “zaten cumhurbaşkanlığı seçimlerine 5 ay kaldı, buna ne gerek var, nasıl olsa Akıncı bir daha cumhurbaşkanı olamayacak” diyor.
Ama, önümüzdeki bu 5 ay Kıbrıs konusu açısından çok önemli. Bu 5 ay içerisinde de herşey olabilir. Bir sabah uyandığımızda bir asırlık Kıbrıs davamızın sıfırla çarpıldığını da görebiliriz.
Devam edelim;
Başta ABD, BM ve AB olmak üzere emperyalist güçler Kıbrıs konusu ile ilgili müzakerelerin kaldığı yerden başlaması yönünde dayatmada bulunurken, önümüzdeki günlerde de “üçlü görüşme” muhtemel.
Bu üçlü görüşme de , BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve Cumhurbaşkanı Akıncı arasında yapılacak.
Guterres “üçlü görüşme” ile ilgili i olarak yaptığı açıklamalarda, bu görüşmenin Ekim sonu veya Kasım ayı içinde yapılabileceğine işaret ederken, Akıncı da “üçlü görüşme yıl sonundan önce olacak” demişti.
Üçlü görüşmeyle ilgili tek sorun ise yerinin ve zamanının hala daha tam olarak belirlenmemiş olması. Bu yönde de çalışmalar sürüyor.
Şimdi ana mesele şu;
Son açıklamalarıyla Türkiye ile karşı karşıya gelen ve garantilerin kaldırılması ile Türk askerinin Kıbrıs’tan uzaklaştırılmasını içeren Guterres çerçevesini savunan Akıncı, bu üçlü görüşmede ne yapacak, nasıl bir tavır takınacak?
Akıncı, garantilerin kaldırılmasından ve Türk askerinin Kıbrıs’tan uzaklaştırılmasından yana tavır takınır ve toprak ile mülkiyet, yönetim, nüfus konularında daha da taviz verecek bir tutum içerisine girerse ne olacak?
İşte, en büyük tehlike budur.
Sakın ola “beş ay içerisinde bir şey olmaz” demeyin.
Beş gün içerisinde bile çok şeylerin olabildiğini gördük.
Dikkatli ve uyanık olmakta yarar var…

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.