DOLAR 32,3374 0.23%
EURO 35,0928 -0.11%
ALTIN 2.292,800,69
BITCOIN 22737230,53%
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Aydın AKKURT  yazdı;    Vicdani ret ne zaman çıktı?

Aydın AKKURT yazdı; Vicdani ret ne zaman çıktı?

ABONE OL
21 Aralık 2018 14:00
Aydın AKKURT  yazdı;    Vicdani ret ne zaman çıktı?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın her yıl hazırladığı “ Dini Özgürlükler Raporu”nda , sürekli olarak Türkiye’de devletin varlığı ve bütünlüğü hedef alınırken, Vicdani Ret hareketine de dikkat çekilmekte ve şu ifadeler yer akmaktadır;
“Türk devleti dini nedenlerle vicdani retçilerin askerlik hizmeti yapmamasını kabul etmiyor. Dini nedenlerle askerlik hizmetine karşı çıkanlar sivil mahkemelerde suçlamalarla karşılaşıyorlar. Bu kabul edilemez. Vicdani retçiler dini inançları gereği olarak askerlik hizmeti yapmamalıdırlar.”
ABD Dışişleri Bakanlığı’nın hazırladığı raporlarda vicdani ret hareketi konusunda Türkiye’ye yönelik ağır suçlamalar yer alırken, vicdani ret hareketine karşı çok sert önlemler alan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne yönelik herhangi bir suçlama veya eleştiri yer almaması dikkat çekiyor.
Peki neden?
Bunun nedenini öğrenebilmek için Vicdani Ret hareketinin ne olduğuna ne nasıl ortaya çıktığına bakmak gerekir.
Biz de bunu yapalım.
Araştırmacı-yazar Kaan Turhan “SİVİL CASUS” adlı kitabında Vicdanı Ret hareketini şu şekilde tanımlar;
“Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Türk ulusunun gözündeki yüksek değerini ve ulusla bütünleşmiş yapısını ortadan kaldırmaya, yeni liberal akım etkisi doğrultusunda ulus devletleri yıpratarak, küresel finans kapitalin faşist uygulamalarını Türk ulusuna dayatmak yoluyla Türklüğün , Türk ulusunun ve bu erdemli değerleri yaşatmakla yükümlü Türk ordusunun tasfiye edilmesinin bir başka adıdır; Vicdani Ret.
VİCDANİ RET HAREKETİNİN GEÇMİŞİ
Kaan Turhan, Vicdani Ret hareketinin Türkiye’de ortaya çıkışını ve geçmişini de şöyle anlatır;
“Türk tarihinde Vicdani Ret hareketinin ilk görüldüğü dönem, Ulusal Kurtuluş Savaşı’nda olmuştur. Sivas, Erzurum, Amasya kongrelerini düzenleyerek, Cumhuriyet fidanlarını diken Türk ulusu karşısında, her türlü desteği dışarıdan alan örgütlerin birisi olarak Yeşil Ordu Cemiyeti bulunmaktaydı. Bu örgüt hakkında devrim şehidi Dr. Necip Hablemitoğlu, yüksek lisans tezinde şunları söylemektedir;
Mehmetçik cephe boylarında can verirken, yayınladıkları beyanname, talimatname ve nizamname gibi propaganda materyalleriyle savaşa, askerliğe ve muntazam orduya karşı çıkarak işçileri ve köylüleri kızıl bayrak altında toplanmaya çağıran , Atatürk’ün orijinal tabiriyle ecnebi mahfillere casusluk eden Yeşil Ordu Cemiyeti, aynı zamanda, faaliyetleri kesinlikle yasaklanmayan Marksist teşkilatların devletin başına ne dertler açabileceğine tipik bir örnek oluşturmaktadır. Yeşil Ordu Cemiyeti’nin de içinden katılanlarla birlikte, Şerif Manatov ve çevresi Türkiye Komünist Partisi Umumi Nizamnamesini yayınlamışlardır. Söz konusu nizamnamede Bolşevik prensipleri ve stratejisi radikal biçimde ortaya konulmuştur. Nizamnamenin 7. maddesi şöyleydi; “Türkiye Bolşevikleri harp ve askerliği ve bunlardan mütevellit bütün müsavatsızllıkları ret ederler.”
Ulusal Kurtuluş Savaşı’nda, devrim sürecini devrimcilik adına baltalamak isteyenler amaçlarına ulaşamayarak tarihin karanlık sayfalarında yerlerini almışlardır. Kemalist devrim balarısını her alanda göstermiştir.
Vicdani Ret hareketinin emperyalizme karşı verilen Ulusal Kurtuluş Savaşı’nın en ateşli günlerinde ortaya çıktığını belirten Kaan Turhan, bu günlere gelerek, Türkiye’deki Vicdani Ret hareketi ile ilgili olarak da şu bilgileri verir;
“Günümüzde, 21. yüzyıl Türkiye’sinde dünyanın baskın emperyalist güçleri olan AB’nin ve ABD’nin baskıları ve kışkırtmaları yoluyla vicdani ret tekrar gündeme gelmiştir. Bu kez de kökü dışarıda olarak Türkiye’yi her türlü etnik ve dini azınlıklar yaratmak yoluyla, ulus devleti ortadan kaldırarak, batı kapitalizminin sömürü bahçesi haline getirmek isteyenler vicdani retti de bu amaçları çerçevesinde kullanmak istemektedirler. Ve denilebilir ki Vicdani Ret Türkiye’de Türk Silahlı Kuvvetlerini hedef almakla birlikte temel amacı ve ulaşmak istediği son aşama ulus devlet yapısını ortadan kaldırmaktır.”
Kaan Turhan kitabının ilerleyen bölümlerinde Vicdani Ret hareketinin emperyalist güçlerle olan yakın ilişkisini ve çeşitli eylemlerini gözler önüne sererken , şu değerlendirmelerde bulunur;
“Vicdani ret hareketi Türkiye’de PKK terör örgütü dahil bir çok bölücü örgütten ve İsrail, Almanya gibi Türklük karşı ülkelerden desteklerle , Türkiye’nin üniter yapısını ortadan kaldırmaya yönelik bir hareket olarak ortaya çıkmaktadır. Bu yönüyle de sivil itaatsizlik gibi ne karşı tarafa saygı vardır ne de haklılık vardır. Var olmasını borçlu olduğu ülkenin bütünlüğünü, birlik ve beraberliğini yıkmaya odaklanmış bir hareketin masum bir sivil itaatsizlik örneği olarak nitelendirilmesi en basit deyimle safdilliktir. Kaldı ki arkasına PKK gibi bir terör örgütünün söylem ve eylemleriyle desteğini almış bir hareket ne bir sivil itaatsizlik hareketi, ne de sivil toplum hareketi olarak değerlendirilebilir.”
Bu konuyu değerlendirmeye devam edeceğiz….

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.