DOLAR 32,5657 0.13%
EURO 34,9831 -0.14%
ALTIN 2.439,670,16
BITCOIN %
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Aydın Akkurt  yazdı;    Yunan ayaklanması ve EOKA

Aydın Akkurt yazdı; Yunan ayaklanması ve EOKA

ABONE OL
07 Mayıs 2018 22:32
Aydın Akkurt  yazdı;    Yunan ayaklanması ve EOKA
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis’in, 25 Mart 1821 Yunan ayaklanmasının yıldönümünde yaptığı konuşma oldukça dikkat çekici. Dikkat çekici olmaktan da öte, değişmeyen Rum zihniyetini gözler önüne deriyor.
Söylediği ise şu;
“821 Yunan ayaklanması ile EOKA’nın eylemleri başarıya ulaştı.”
Bunu biraz açalım; Osmanlı İmparatorluğu’na karşı başlatılan Yunan ayaklanması Avrupa ülkelerinin ve Rusya’nın desteğiyle başarıya ulaştı ve hedeflenen Yunan devleti kuruldu.
Peki, terör örgütü EOKA’nın eylemlerinin başarıya ulaşması ne?
Buna da bakalım;
Yunanistan’ın desteğiyle 1 Nisan 1955 tarihinde kurulan ve silahlı eylemlere başlayan EOKA’nın hedefi Kıbrıs’ı Yunanistan’la birleştirmekti. Bu hedefe ulaşabilmek için önce İngilizleri sonra Kıbrıs Türklerini hedef aldı. Pek çok vatandaşımız EOKA tarafından katledildi, Türk köyleri yakılıp, yıkıldı. Ama, Kıbrıs Türk halkının TMT öncülüğünde verdiği mücadele karşısında EOKA hedefine ulaşamadı.
Sonuçta, iki halkın ortaklığına dayalı Kıbrıs cumhuriyeti kuruldu. EOKA’nın kurucusu ve ruhani lideri makarios ise kendisine yönelik “Sen Enosis’ten vazgeçtin” suçlamalarına şu yanıtı verdi;
“Kıbrıs Cumhuriyeti Enosis’e bir sıçrama tahtasıdır.”
Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kurulması iile birlikte de bu hedefe ulaşabilmek için Kıbrıs Türk halkını imha planı olan Akritas Planı hazırlanırken, Rum gizli örgütlenmesi ile silahlanması da büyük yoğunluk kazandı.
Daha sonra yaşananları da çok iyi hatırlıyoruz.
Akritas Planı doğrultusunda 1963 Aralık ayında Kanlı Noel saldırıları başladı. Hedef; Kıbrıs Türk halkını yok edip, Kıbrıs’ı Yunanistan’la birleştirmekti. Ama, Türk direnişi karşısında bunu başaramadılar.
Ama başardıkları şu oldu;
Kıbrıs Türklerini silah zoru ile Kıbrıs Cumhuriyeti’nden attılar ve Kıbrıs Cumhuriyeti’ni bir Rum devletine dönüştürdüler.
İşte, Hristodulidis, “EOKA’nın eylemleri başarıya ulaştı” derken, bunu kastediyor.
Ve, tüm bunlar bize Rum zihniyetinin değişmediğini ve değişmeyeceğini gösteriyor.
***
Bu arada, Kıbrıs konusu ile ilgili müzakere sürecinin kaldığı yerden yeniden başlatılması için girişimler yoğun bir şekilde devam ediyor. Başta AB, BM, ABD olmak üzere diğer emperyalist güçler de buna destek veriyor.
Ama, Rum-Yunan ikilisinin şartları da ortada;
“Bulunacak çözüm Türkiye’nin garantörlüğünün kaldırılmasını ve Türk askerinin Kıbrıs’tan çekilmesini içermeli.”
Yani, Rum-Yunan zihniyeti yine aynı.
Peki, Rum- Yunan tarafında zihniyet değişikliği olamadan, çözüme ulaşılabilir mi?
Elbette ki hayır.
Çünkü, Rum-Yunan tarafında zihniyet değişikliği yapılması mümkün değil. Çünkü onların zihniyeti ve hedefi Kıbrıs’ı bir Elen adası yapmak.
Bu nedenle de Türk tarafı bir ana önce yeni bir yol belirlemeli ve o yolda ilerlemeli.
Aksi takdir de, bir elli yıl daha müzakere masasında Rum-yunan ikilisinin esiri olmaya devam edeceğiz. Onlar yol alacak, biz ise arkalarından bakmaya devam edeceğiz.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.