DOLAR 32,3747 0.16%
EURO 34,9781 -0.3%
ALTIN 2.324,200,22
BITCOIN 22812910,79%
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Aydın AKKURT;  Yeni yol haritası belirlenmeli

Aydın AKKURT; Yeni yol haritası belirlenmeli

ABONE OL
12 Kasım 2018 15:06
Aydın AKKURT;  Yeni yol haritası belirlenmeli
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kıbrıs konusu ile ilgili müzakerelerin yeniden başlatılması yönünde girişimler devam ederken, bunun öncülüğünü de BM olmak üzere, AB , ABD ve BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyeleri çekiyor. Bunların Kıbrıs konusundaki tavırları da ortada; Tümü de Rum yanlısı.
AB, haksız bir şekilde Rum tarafını üyeliğe alan ve Annan Planı referandumunda Kıbrıs Türklerine verdiği sözlerin bir tekini bile yerine getirmeyen bir birlik.
Şimdilerde ise “Türkiye ile Türk askerinin AB üyesi olan bir ülkede yeri yok” deyip, Türkiye’nin garantörlüğünün kaldırılmasını ve Türk askerinin Kıbrıs’tan çekilmesini istiyor. ABD’nin de AB’den bir farkı yok.
BM Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi de tamamıyla Rum yanlısı. Bunlar , Rum Yönetimi ile askeri işbirliği anlaşmaları imzalarken, Rum tarafını kullanarak Doğu Akdeniz’deki enerji kaynaklarına el koymaya çalışıyor. Bu nedenle de hedefleri; Doğu Akdeniz’de Türk egemenliğinin dayanak noktası olan KKTC’yi ortadan kaldırmak.
Müzakerelerin kaldığı yerden başlamasını sağlamak için de BM Genel Sekreteri’nin geçici Kıbrıs Danışmanı Jane Holl Lute, Kıbrıs’a gönderildi ve Rum ve Türk taraflarıyla ve daha sonra ise Ankara, Atina ve Londra’da temaslarda ve görüşmelerde bulundu. Bunların sonrasında ise BM Genel Sekreteri Antonio Guterres hazırladığı Kıbrıs raporunu BM Güvenlik Konseyi’ne sundu.
Kıbrıs raporu da , Guterres çerçevesinden farklı şeyler içermiyor. Bu raporun temel içeriği de müzakerelerin “kaldığı yerden” başlamasını sağlamak. Ve eğer müzakereler “kaldığı yerden” başlarsa Türkiye’nin garantörlüğü ile müdahale hakkının kaldırılmasını ve Türk askerinin Kıbrıs’tan çekilmesi müzakere masasında olacak.
Bu girişimler devam ederken Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da yaptığı açıklamada şöyle demişti;
“Rum tarafı Türk tarafını eşit olarak görmüyor, Rum kendisini adanın tek sahibi olarak görmeye devam ediyor”.
Çavuşoğlu’nun bu açıklamasının üzerinden aylar geçti ve hala daha Rum tarafın tutumunda herhangi bir değişiklik yok. Rum tarafı hala daha kendisinin “adanın tek sahibi” olarak görmeye devam ediyor.
Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiads de Rum halkını bilgilendirmek niçin düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamalarla bunu bir kez daha gözler önüne serdi.
Anastasiadis’in açıklamalarının kısa özeti ise şu;
“Azınlık olan Kıbrıs Türklerine dönüşümlü başkanlık, siyasi eşitlik ve veto hakkı verilemez.”
Dahası da var;
“Türkiye’nin garantörlüğü kalkmalı, Türk askeri Kıbrıs’tan çekilmeli.”
Rum tutumu işte bu noktada.
Ve böyle bir durumda müzakerelerin yeniden başlamasının bir anlamı var mı?
Elbette ki yok.
Çünkü, Türk tarafı müzakere masasına oturduğu an, bir 50 yıl daha Rum’un müzakere masasındaki esiri olacak.
Bu nedenle, Türk tarafı geç kalmadan bir an önce Kıbrıs konusuyla ilgili yeni yol haritasını oluşturmalı ve harekete geçmelidir.
Bundan başka bir çıkış yolu da yoktur.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.