Şentürk: Barış Harekatı devam ederken başta ABD ve NATO olmak üzere yedek parça ve jet yakıtı akışını durdurdu. Devreye Libya girdi. Libya lideri Kaddafi, öncelikli olarak Türkiye’ye uçakların kullandığı 2.75 ve 5 inch’lik roketler vermek istediğini bildirdi. Bunun üzerine THY filosunda görev yapan dört DC9 uçağının koltukları sökülerek kargo uçağı haline getirildi. Bu uçaklar hemen Libya’ya uçtu
Barış Harekatı devam ederken başta ABD ve NATO olmak üzere yedek parça ve jet yakıtı akışını durdurdu. Devreye Libya girdi.
Libya lideri Muammer Kaddafi, öncelikli olarak Türkiye’ye uçakların kullandığı 2.75 ve 5 inch’lik roketler vermek istediğini bildirdi. Bunun üzerine THY filosunda görev yapan dört DC9 uçağının koltukları sökülerek kargo uçağı haline getirildi. Bu uçaklar hemen Libya’ya uçtu.
İşte o günleri Emekli Kaptan Pilot Mehmet Şentürk şöyle anlattı:
“Temmuz 1974’te verilen bir emirle Ethem Durak, Enver Türker, Hava Kuvvetleri’nden Yarbay Yusuf Uydaç’la birlikte Ankara Esenboğa Havalimanı’ndan yolcu uçaklarının koltuklarının sökülerek Libya’ya cephane almak üzere görevlendirildik.
Hava şartları çok kötüydü ve harp nedeniyle gerçekleştirilen karıştırma nedeniyle Türkiye’deki seyrüsefer aletlerini kullanamıyorduk. Elimizde sadece yoğun meteorolojik şartlardan kaçınmak için radar vardı. Rotamızı Marmara ve Karadeniz üzerinden planlayarak Radoviç’e gitmeyi planladık. Bulgaristan’a girdik. Oradan, Yugoslavya’ya, oradan Malta ve Libya’ya iniş yaptık.
Libya’da indiğimiz yer, çok eskiydi. Amerikalılar’dan kalma bir meydandı. Ve biz oraya indikten sonra alacağımız malzemenin ağırlığıyla o meydandan kalkamayacağımızı ilgililere bildirdik. Bunun üzerine oradaki yetkilileri aldık ve Bingazi’deki Vilesu askeri havaalanına gittik. Uçağı yüklenmesi için bıraktık. Ekip olarak Libya’nın başbakanlık misafirhanesinde istirahat için geçtik.
Misafirhanenin karşısında Yunan elçiliği vardı. Ve o gecenin Kocatepe’nin batırıldığını Libyalı Bakanlar bize gelip söylediler ve bizimle beraber olayın tahlilini yapmaya çalıştılar.
SİLAHLARI UÇAĞA YÜKLEDİLER
Türkiye’nin ihtiyacı olan yaklaşık 25 tonluk, 2.75 ve 5 inç’lik roketlerin uçaklara yüklendi. Arkasından havalandık. Biz yoldayken, Libya televizyonu olayı yayınladı. Bulgaristan hava sahasını terk ederken Bulgar kontrolörlerden ‘Güle güle kullanın’ dişe mesaj aldık”
“HERHANGİ BİRŞEY TALEP ETMEDİLER”
Kıbrıs Barış Harekatı zamanında Türkiye’nin Libya’dan askeri anlamda yardım aldığını belirten Şentürk, “Tam manasıyla bunu söyleyebiliriz bizden sonra da bir uçak daha gitti. O zaman da Libya’nın lideri Kaddafi’ydi ve hava kuvvetleri komutanı da bizim harp okulundan mezun olmuş bir subaydı” dedi.
Şentürk askeri malzemeler karşılığında herhangi bir şey talep ettiler mi sorusuna ise “Bize herhangi bir şey talep etmediler. Bu soru daha öncede sorulmuştu talep etmediler dedim. Sayın Demirel de eğer bir borcumuz varsa isterlerse veririz şeklinde bir söyleyişte bulunmuştu.” dedi.
Libya operasyon sonrasında Türkiye’ye C-47 ve F-5 uçakları hibe etti. Yedek parça verdi. Bu uçaklar uzun yıllar Türk Hava Kuvvetleri’nde görev yaptı.
GÜNDEM
08 Kasım 2024SPOR
08 Kasım 2024GÜNDEM
08 Kasım 2024SPOR
08 Kasım 2024SPOR
08 Kasım 2024GÜNDEM
08 Kasım 2024GÜNDEM
08 Kasım 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.