DOLAR 32,5993 0.37%
EURO 34,8274 0.25%
ALTIN 2.495,170,44
BITCOIN %
Lefkoşa
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Başbakan Ersan Saner: Kıbrıs Türk tarafı Cenevre’de yapıcı bir tutum sergiledi
  • Kıbrıs Volkan
  • Genel
  • Başbakan Ersan Saner: Kıbrıs Türk tarafı Cenevre’de yapıcı bir tutum sergiledi

Başbakan Ersan Saner: Kıbrıs Türk tarafı Cenevre’de yapıcı bir tutum sergiledi

ABONE OL
30 Nisan 2021 14:40
Başbakan Ersan Saner: Kıbrıs Türk tarafı Cenevre’de yapıcı bir tutum sergiledi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Başbakan Saner, Kıbrıs Türk tarafının, Kıbrıs müzakerelerinin yeniden başlaması için Cenevre’de yapıcı bir tavır ortaya koyduğunu söyledi.

Başbakan Saner, Türkiye’den bugün itibariyle 430 milyon Türk Lirası kaynak aktarıldığını belirterek, Kıbrıs konusunda çözüm arayışları devam ederken, ülkenin kalkınması ve gelişmişlik düzeyin artması için hükümet olarak tüm çalışmaları hızlı bir şekilde yürüttüklerini vurguladı.

Başbakan Ersan Saner, gayriresmi 5+BM Kıbrıs toplantısı için gittiği Cenevre’den dönüşünde, Ercan Havaalanı’nda açıklama yaptı.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın, Cenevre’de Kıbrıs meselesinde bugüne kadar gelen süreci çok net bir şekilde ortaya koyduğunu, federasyonun Kıbrıs’ta neden bir çözüm olamayacağını anlattığını ve sürecin farklı gelişmesi için öneri sunduğunu ifade eden Başbakan Saner, “Sayın Cumhurbaşkanı, Cenevre’deki görüşmelerde aynı şeyleri yaparak farklı bir sonuca ulaşamayacağımızı da çok net bir tavırla muhataplarına iletti. Bu şekilde Kıbrıs meselesinin çözümsüz bir noktada kalmasının sadece statükoyu beslediğini ve statükonun da her geçen gün Ada’da yerleştiğini de hepimiz birlikte yaşayarak görmekteyiz” dedi.

Kıbrıs Türk halkının, en az Kıbrıs Rumları kadar egemen bir toplum olduğunu ve bundan asla geri adım atmayacaklarını Cenevre’de bir kez daha ortaya koyduklarını ifade eden Başbakan Saner, Kıbrıs sorununun BM dosyaları içinde en eski dosya olduğunu, çözüm önerilerini hep Rum tarafının reddettiğine işaret ederek, Crans Montana’da çöken görüşmelerden bugüne yaşanan süreci özetli.

Kıbrıs Türk tarafının farklı bir fikri ortaya koyarak, bundan sonra görüşmelerin egemen eşit iki devlet statüsünde olacağını söylediğini, Kıbrıs Rum tarafının ise, Kıbrıs Türkleri’ni 1960 Kıbrıs Cumhuriyeti’ndeki haklarından daha da geriye götürecek, Cumhuriyetin belli bir noktaya evrilmesiyle Kıbrıs Türklerine o yapının içinde bazı haklar vermeye çalıştığını anlatan Başbakan Saner, “Bizler tarafından asla kabul edilebilecek bir görüş değildir. Kıbrıs Türk tarafının bu konuya onay vermesi mümkün değildir” dedi.

“DİK DURUŞU NEDENİYLE SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZ ERSİN TATAR’A TEŞEKKÜR EDİYORUM”

Başbakan Saner, şöyle devam etti:

“Cenevre’de Kıbrıs Türk halkının egemen eşit iki devlet statüsünde görüşmelere devam edeceği şeklindeki ciddi çıkışı ve dik duruşu nedeniyle Sayın Cumhurbaşkanımız Ersin Tatar’a teşekkür ediyorum. BM Genel Sekreteri’nin Crans Montana’da süreç çöktükten sonra ‘artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak’ açılımına yeni bir açılım getirip, Kıbrıs Türk halkının iradesini ortaya koyduğu için… Bunun yanında, Anavatan Türkiye Dışişleri Bakanı Sayın Mevlüt Çavuşoğlu’na, Cenevre’de Kıbrıs Türk halkının hak ve çıkarlarının korunması için çok ciddi bir şekilde bizim arkamızda durduğundan dolayı da bir kez daha teşekkür ediyorum.”

“EGEMEN İKİ EŞİT DEVLET TEZİNDEN ASLA GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ”

BM Genel Sekreteri’nin, üç ay içinde yeni bir görüşme olması için ortak zemin olup olmayacağını yoklayacağını belirten Başbakan Saner, yapıcı tutumla, egemen iki eşit devlet tezinden asla geri adım atmadan, Cumhurbaşkanlığı ve Anavatan Türkiye ile istişare halinde bu görüşmeleri devam ettireceklerini kaydetti.

“EKONOMİMİZİ İYİ BİR NOKTAYA TAŞIMAK İÇİN YOLUMUZA DEVAM EDİYORUZ”

Başbakan Ersan Saner, Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile dün telefon görüşmesi yaptığını ve Türkiye’den kaynak aktarımın dün başladığını belirterek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay’a teşekkür etti.

Başbakan Saner, “Bugün itibariyle, 330 milyon savunmaya, 100 milyon da mali cari bütçeye katkı olmak üzere 430 milyon Türk Lirası bir kaynak da aktarıldı” dedi.

Daha önce, Mayıs ayında ülkenin şantiye alanına döneceğini söylediğini anımsatan Başbakan Saner, “İnanıyorum ki, Türkiye Cumhuriyeti ile imzaladığımız Mali ve İşbirliği Protokolü çerçevesinde bugünden itibaren, ülkedeki alt yapı yatırımları başta olmak üzere, Kıbrıs Türk halkının geleceğini değiştirecek ve ülke ekonomisine katkıda bulunacak yatırımları ve Covid-19 sürecinde gerek tarım sektörümüze gerekse özel sektöre yapacağımız kaynak aktarımı ile ekonomimizi de iyi bir noktaya taşımak için elimizden gelen tüm çabayla yolumuza devam edeceğiz” diye konuştu.

Kıbrıs Türk halkının refahının kendileri için çok önemli olduğunu ifade eden Başbakan Saner, şöyle devam etti:

“Kıbrıs konusunda çözüm arayışları devam ederken, her zaman olduğu gibi ülkemizin kalkınması ve gelişmişlik düzeyin artması için hükümet olarak tüm çalışmalarımızı hızlı bir şekilde yürütmek adına her türlü çalışmayı ortaya koyacağız. İnanıyorum ki halkımız en yakın zamanda hissedecektir. Kıbrıs Türk tarafının kalkınmış bir ülke olarak yoluna devam etmesi ve ileriki süreçte sonuçlar ne olursa olsun; burada iki devlet temelinde bir çözüm buluruz veya bulmayız, bizler tüm kurumlarıyla demokrasisiyle övünebileceğimiz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni yaşatmak için de kararlıyız

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.